Povolání: Bloger | Absolvent.cz

Povolání: Bloger

Ještě před několika lety bylo blogování spíše zálibou a spojovalo se s určitou cílovou skupinou. V poslední době můžeme ale vnímat, že blogování už není pouhým hobby, ale v některých případech i zaměstnáním. Ač může blogerský svět vypadat téměř idylicky, i za ním stojí spousta úsilí a neustálá snaha o sebezdokonalování se. A tak se očekává, že na blog vložíme něco ze sebe, něco, čím se budeme na současné blogerské scény odlišovat. Co bychom měli mít na paměti, než se do blogování pustíme?

Jak začít?

Nejdůležitější je si na samotném začátku promyslet, o čem budeme psát a  na jakou cílovou skupinu bude náš blog směřovat. Pokud se budeme věnovat kosmetice, působí možná až moc naddimenzovaně, když se najednou v průběhu rozhodneme zaměřit i na jiná témata. Základním pilířem všeho však je vaše láska ke psaní. Od té se bude odvíjet, jakým směrem půjde váš blog, jak ho budou vnímat čtenáři. Pokud jste se psaním a pravidelným publikováním článků opravdu kamarádi, pak i budoucí úspěch je zaručený. Co se týče tipů do začátků, doporučila nám knižní blogerka Markéta, že je důležité si na začátku stanovit plán a s jakou pravidelností budeme články vydávat. Přiznala, že je důležité, aby naše čtenářské publikum vědělo, co od nás může čekat. Je důležité se dle ní nevzdávat a nepřemýšlet o tom, proč nejsem tak dobrý, jako ostatní.

Blogujeme = dáváme svou kůži na trh

Od naší vášně ke psaní se odvíjí i to, že excelentně ovládáme gramatiku. Sice se každému z nás může stát, že “ulítneme”, ale ještě stále existují různé příručky, pokud si nejsme jisti. Stejně tak se to týká i grafického designu. Nemusíme být zrovna profíci, ale celkový dojem a život blogu dodávají i správně zvolené fotografie. Pokud jste navíc nejen vášniví pisálci, ale nechybí mám dávka kreativity, máte téměř zčásti vyhráno. Nic neupoutá čtenáře víc jak přitažlivý nadpis. Kreativní však nebuďte za každou cenu - celkovou podobu blogu, články a fotografie veďte v jednoduchosti a uniformitě, protože i ve čtenářích vzbuzuje různobarevné písmo, mašličky a srdíčka zmatek.

Ruby i líce blogování

Jaká největší pozitiva nám blogování přinese? Určitě zlepšíme psaný projev a naučíme se více kreativněji myslet. Také s tím ruku v ruce jde i zdokonalení počítačových dovedností. Blogování s sebou nenese jen samotné psaní, ale i práci s formáty, grafikou a dokonce okrajově programování. Markéta, knižní blogerka přispěla i tím, že se díky blogování setkala se spoustou inspirativních a zajímavých osobností. Petra, která si blog založila v době, kdy začala cestovat, považuje za pozitivum i utřídění vlastních myšlenek při psaní.

Za možná negativa se dá považovat obecně to, že “musíme” psát, i když se nám nechce. To je takový ten okamžik, kdy pro nás není publikace článků koníčkem, ale spíše povinností. Možným negativem i pro některé blogery může být ztráta soukromí. Záleží však, s jakým cílem jdete do této sféry. Pokud chcete být opravdu masteři v oboru, být vidět, musíte počítat s tím, že už prostě nebudete ti neznámí z Horní Dolní. U některých blogerů už můžeme o jejich soukromí vědět téměř vše, díky jejich příspěvkům - kde cestují, s kým mají vztah, jakou studují vysokou. Jde spíš o to, kam jsme ochotni v této činnosti zajít a kam až chcete čtenáře pustit.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.