Diginomádství není nic pro fňukaly | Absolvent.cz

Diginomádství není nic pro fňukaly

Programátoři, vývojáři, kodéři a developeři stejně jako třeba copywriteři a online marketéři – ti všichni potřebují ke své práci v podstatě jen kvalitní počítač a připojení k internetu. Stále častěji proto opouštějí svá teplá místečka v kanceláři a z korporací míří na volnou nohu. Práce z domova ale už přestává být in, a tak se tito freelanceři přesouvají s notebookem v příručním zavazadle na druhý konec světa. Jaké to je pracovat z plážového baru nebo coworkingového centra? Co všechno si člověk potřebuje zařídit, aby se digitálním nomádem stal? Zeptali jsme se Moniky Trojanové, copywriterky, která z velké české mediální skupiny „utekla“ do slunného Thajska.

1. Ahoj Moniko. Kde teď jsi a co děláš?

Ahoj Eliško. :) Jsem v Thajsku na ostrově Lanta, kde pobývám už druhý měsíc. Pracuju na volné noze jako copywriterka a externí redaktorka. Kromě webových textů píšu hodně články – do časopisů nebo na firemní blogy.

2. Co tě vedlo k takové životní změně?

Dlouho mi vyhovovalo mít zkrácený úvazek a k tomu vedlejší činnost (v Praze učím břišní tance). Jenže mi cestu zkřížil instruktor freedivingu, který se většinu roku potápí v Asii. Takže žádná nenávist ke korporacím, pracovní době atd. Prostě láska. :) A protože v Praze nemáme moře, řešila jsem práci na dálku. Zároveň jsem chtěla dělat víc copywriting, tak jsem po měsíci přemýšlení dala výpověď. A v září 2016 odjela pryč.

3. Jaké byly reakce okolí na tvoje rozhodnutí?

Šéfovou a kolegyně to dost překvapilo. Dlouho jsem jim tvrdila, že to s přítelem nebude vážné... a ejhle. Naopak moje nejbližší kamarádky nebyly překvapené skoro vůbec – vzhledem k lovestory si brzo domyslely, že odjedu. Nejsilnější reakce byly doma. Máma byla naštvaná, že jedu na druhou stranu planety. Táta nechápal, že dávám výpověď. Paradoxně si ale voláme mnohem víc, než když jsem byla v Praze.

4. Co bylo nejtěžší na přechodu ze zaměstnaneckého poměru na „volnou nohu“?

Nezbláznit se z toho. :) Ne vážně...Platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Žiju celkem skromně a v Praze nemám moc výdajů. Takže nepotěšilo, být najednou každý měsíc 4 tisíce mínus. Na druhou stranu jsem ráda, že jsem měla živnostenský list už předtím. Úřady a daňové přiznání by mě jinak hodně tížily.

5. Je nyní možné všechno papírování řešit na dálku, nebo je potřeba se vždy jednou za čas do Čech vrátit – třeba kvůli daňovému přiznání, apod.?

Všechno papírování k přiznání jsem udělala v lednu před svým odjezdem. Další možnost je mít datovou schránku a všechno to cpát online (to je asi nejlepší varianta, cca za 400 korun ročně). Nebo si zažádat o odložení přiznání do června.

Jinak fakturace atd. – to všechno jde na dálku. Jen je dobré dát mámě nebo někomu plnou moc. Protože já jsem to neudělala a teď si nadávám (stačí jedna nepřesnost v daňovém přiznání, a hned bych to musela řešit osobně).

6. Co tě na digitálním nomádství překvapilo? Cos nečekala, že budeš muset řešit?

V práci jsem si ráda brala home office – doma se mi dobře psaly články. To se s přechodem na volnou nohu rapidně změnilo. Když potřebuju pracovat celý den, musím do kavárny nebo do coworkingu. Ťukající lidi mě naladí na stejnou notu a do práce se ponořím. Takže z kanceláře jsem utekla zase do kanceláře. :)

7. Popiš mi svůj běžný pracovní den.

Když pracuju celý den, přesouvám se do coworkingového centra. Pracuju od 9 do 14, pak si dojdu pro oběd. Teď se snažím i na chvilku na pláž. Na trávení. :) Pak si dám ještě tak dvě nebo tři hodinky. Sem tam mívám večerní Skype, kvůli časovému posunu třeba o půlnoci.Když si naordinuju půlden práce, píšu na terase dvě hodiny dopoledne. Pak si zajdu na thajské nudle naproti, kde mají wi-fi. A tam dodělám práci u ledového kafe nebo kokosového shaku.Moc tady nerozlišuju všední den a víkendy. Ale zhruba to vychází na ty dva dny volna týdně. Jen to není sobota+neděle, ale třeba úterý a pátek.

8. Jaké má nové prostředí a vliv na tvoji produktivitu práce? Rozptyluje tě v něčem, nebo naopak přináší nové podněty?

Myslím, že jsem nikdy neměla tolik nápadů jako na volné noze. Výhodou je, že s klienty se domlouvám jen přes mail nebo Skype. Takže ušetřím spoustu času sobě i jim, který bychom strávili v Praze po schůzkách. Produktivitě ale neprospívají cestovní přesuny, pomalé ranní starty doma, a když má přítel volno. :)

9. Co podle tebe musí člověk splňovat za vlastnosti, aby se mohl stát digitálním nomádem?

Měl by nakládat rozumně s financemi a trochu plánovat – jak pracovní dny, tak dny volna. To je teď takový můj soukromý cíl. :) Umím si představit, že diginomádství nebude nic pro fňukaly. Pracovat odkudkoliv s sebou nese víc problémů, než když zůstanete v pohodlí domova. Prostě něco za něco. Diginomádství taky nespasí typické „stěžovatele“. Pesimista zůstane pesimistou, ať už sedí v pražské kanceláři nebo na pláži s kokosem v ruce.

10. Jaké jsou hlavní nevýhody v práci a životě digitálního nomáda?

Někteří noví klienti mě chtějí vidět osobně. Ale když jim vysvětlím svoji situaci a co zvládnu udělat na dálku, 4 z 5 jdou do toho. Jaký si to uděláš, takový to máš. Mně se tu hůř odděluje práce od volného času, než když jsem byla na volné noze doma. Taky spousta lidí sem jede na dovolenou, takže má úplně jiný režim než vy. A vysvětlujte jim každý den: „Ano, i dneska pracuju…“

11. Jaké máš plány do budoucna?

Jéé, to bych taky ráda věděla. :) Co se týče digitálního nomádství, líbí se mi trávit zimní měsíce v tropech. Jenže ono slavné digitální nomádství neznamená jen Asii. Láká mě taky Lisabon, moje milované Řecko nebo prostě jen zůstat na chalupě. Moc se těším na léto, na rodinu, kamarádky a tancování.

Určitě chci pokračovat v kurzech copywritingu přes Naučmese.cz. Taky mě baví konzultace – ukazovat lidem, jak slovy zlepšit image i zisky. Asi nemám žádný hororový scénář. V nejhorším se vrátím do milované Prahy, dělat práci, co mě baví. :)

Kdo je digitální nomád?

Digitální nomádi uzpůsobují svoji práci tak, aby ji mohli vykonávat odkudkoli. Jejich oblíbenými destinacemi jsou země jihovýchodní Asie (hlavně Thajsko, Indonésie a Vietnam), ale také Jižní a Střední Amerika nebo Maroko. Digitální nomádi hodně cestují a vždy se na čas usadí v destinaci, která jim vyhovuje – mají zde přístup ke kvalitnímu internetovému připojení a nejlépe i možnost pracovat v tzv. coworkingovém centru, kde se setkávají s dalšími nomády a vzájemně si předávají své zkušenosti a konw-how.

A jaké profese se dají nejlépe přetavit do digitálního nomádství?

Z oblasti programování a IT jsou to programátoři, kodéři, web-developeři a testeři. Z prostředí marketingu pak PPC a SEO specialisti nebo správci sociálních sítí. Na pláži s kokosem pak dále nomádí třeba copywriteři, UX specialisti, grafici, fotografové, střihači videí, blogeři a YouTubeři. S digitálním nomádstvím se dá velmi snadno sloučit také jakákoliv online konzultace a asistence a prodej infoproduktů (e-booky, prodej služeb, dropshipping a affiliate).

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.