Milujte se a množte se, ale raději ne v práci | Absolvent.cz

Milujte se a množte se, ale raději ne v práci

V zaměstnání strávíme třetinu života. Proto jsou vztahy na pracovišti důležité. Můžou být špatné, dobré, ale i milostné. Jak se s nimi vyrovnat?

Pravidlo, co je v domě, není pro mě, v práci neplatí

Výzkum agentury STEM/Mark potvrzuje, že až třetina Čechů se někdy zapletla s kolegou nebo kolegyní v práci. 94 % lidí přiznává, že na pracovišti někdy flirtuje. Celkem 40 % mužů a 27 % žen má podle průzkumu zkušenost s intimním vztahem v práci. Až 20 % lidí uvedlo, že mělo někdy sex se svým kolegou.

Složitá situace nastane ve chvíli, vznikne intimní vztah mezi nadřízeným a podřízeným. Výzkumy potvrzují, že takový vztah je velmi často, především ostatními kolegy, vnímán jako zvýhodňující. Také 30 % těch, kteří takový vztah zažili, ho vnímalo jako výhodu v práci.  Skoro 80 % vztahů v práci však vzniká mezi stejně postavenými kolegy.

Láska na pracovišti je Čechům většinou ukradená

71 % lidí uvedlo, že jim zamilovaný pár v práci nevadí, pokud vztah nenarušuje atmosféru. Jenom 15 % lidí milostná vzplanutí kolegů vysloveně obtěžují, a nejraději by vztahy na pracovišti zakázali. 8 % lidí o románcích slyší naopak rádo, jsou pro ně příjemným osvěžením během všedních starostí pracovního dne. Vyplývá to z průzkumu na portálu Práce.cz.

Klidně se zamilujte do kolegy, v práci to nikdo řešit nebude Zdroj obrázku

Láska na pracovišti však přináší většinou problémy. Ve větších firmách jde o menší potíže. Partneři se v práci ani nemusí potkávat. naopak v malých firmách, může partnerský vztah dvou zaměstnanců přejít i ve velké konflikty v kolektivu.

Kolega není váš bratr, a šéf není váš otec

S kolegy v práci trávíme někdy více času než s vlastní rodinou. Dobré vztahy s kolegy jsou tedy velmi důležité. Ale práce není rodina. Kolegiální vztah je charakterizován především slušností, respektem a zdvořilostí.

To není váš otec, je to jen šéf. Zdroj obrázku

Co dělat, když vztahy přerostou v nenávist

Vztahy na pracovišti mohou vyústit i v dlouhodobé rozpory, které časem přejdou v dlouhodobou šikanu. Šikaně na pracovišti ze strany kolegů se říká mobbing.

Za nejčastější důvod konfliktů v práci je považována špatná komunikace. Pokud jste v práci šikanováni kýmkoli, braňte se, a zkuste to nejdříve právě navázáním komunikace.

Hledejte toho, kdo vás šikanuje a nejčastěji vyvolává konflikt. Zdroj obrázku

Zamyslete se nad tím, kdo je tím největším agresorem a lídrem skupiny, která vás „napadá” a pokuste se s ním promluvit o samotě.

Na rovinu se ho zeptejte, co mu na vás vadí. Během rozhovoru druhou stranu neobviňujte a nezahrnujte výčitkami. Prostě mu popište, jak se cítíte a jak nepříjemná je pro vás tato situace. Čím dříve se pokusíte situaci vyřešit, tím lépe.

Dochází-li k šikaně delší dobu, agresor si na to zvykne natolik, že už ani při případném otevřeném rozhovoru s „obětí” není schopen připustit, že by jeho chování bylo nesprávné. A potom už je velmi obtížné něco změnit.

Vztahy v práci nepodceňujte. Cokoli, co způsobuje dlouhodobý stres, je pro člověka zničující, a to ať už jde o milostný vztah s kolegou, či každodenní konflikty na pracovišti. Láska ani nenávist do normálních pracovních vztahů nepatří. Setkáte-li se s takovou situací osobně, vždycky se ji pokuste řešit.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?