TĚŽKÝ ŽIVOT PERFEKCIONISTY | Absolvent.cz

TĚŽKÝ ŽIVOT PERFEKCIONISTY

Musíte mít všechno srovnané do latě? Na pracovním stole vyskládané pomůcky k práci podle pravítka? Ponožky v šuplíku roztříděné podle barvy? Mít uklizeno a odevzdávat vždy perfektní a bezchybné výkony je ideál, ke kterému by se chtěl dopracovat každý. Jenže ne všechno zlato co se třpytí, je zalité sluncem.

CO SE SKRÝVÁ ZA SLUPKOU DOKONALOSTI?

Neustálý stres. Představte si, že všechno odvádíte na 100 %. Doma, v práci a třeba i ve vašem vzhledu. U perfekcionisty neexistuje, že by měl flíček na oblečení, který by ho nechával v klidu. Neumyté nádobí nepočká do zítřka, ani když únavou padá na pusu. Make-up musí být vždy dokonalý, jinak by bez něj dáma nevyšla z domu.

ZAMĚSTNÁVAT PERFEKCIONISTU NEMUSÍ BÝT VÝHRA

Perfekcionista neodpustí nic sobě, ale ani ostatním. Přehnané nároky, které má k sobě, chce za každou cenu přenést i na ostatní. V zaměstnání se nad takovým chováním většinou nikdo nepozastavuje. V práci se tak nějak předpokládá automaticky, že člověk odvádí perfektní výsledky. I když všeho moc škodí. Nejspíš by vás naštvalo, kdyby vás kolega nutil skládat tužky na stole podle velikosti nebo by vám za zády přepracovával vaši čerstvě odvedenou práci. Jen proto, že by to udělal jinak a ještě lépe, přestože výsledek by byl totožný. Chorobný perfekcionista totiž lpí i na nepodstatných detailech. Tím neúměrně prodlužuje dobu, kterou nad pracovním úkolem stráví a stává se neefektivním pracovníkem.

PROČ SE STÁVÁ ČLOVĚK POSEDLÝ DOKONALOSTÍ?

Je spousta důvodů, proč je člověk perfekcionista. Někdo se prostřednictvím dokonalosti snaží vynutit pozornost a lásku, obdiv ostatních. Vede je k tomu přesvědčení, že jinak by za nic nestáli. Chtějí perfektní život i práci, perfektní rodinu a k tomu musí také perfektně vypadat. Kdyby byli obyčejnými lidmi, neměli by nic z toho.

PERFEKCIONISMUS NEMÁ VOLNO

Ženy na mateřské dovolené chtějí být často dokonalými manželkami i matkami. Až v té honbě za dokonalým životem ztratí samy sebe. Nikdy nekončící závod jim neumožňuje vydechnout. Není čas na zábavu, není čas na odpočinek.

Děti musí být vždy vzorně učesané, čisté a voňavé, domácnost uklizena, večer teplá večeře a příjemná společnost pro manžela. Perfekcionista musí být stále ve střehu, všechno kontrolovat a hlídat. Zkuste to jeden den a uvidíte, jak vyčerpávající to je.

PERFEKCIONISTA DOKÁŽE ZNIČIT SÁM SEBE

Normální člověk chybuje, je to lidské. Perfekcionista si však žádnou chybu nemůže dovolit. Takový člověk ničí a zraňuje nejen sám sebe, ale i své okolí. Nikdo s ním dlouho nevydrží. A neptejte se proč. Je to nad slunce jasné. Koho by bavilo donekonečna poslouchat, jak dělá špatně to či ono.

Výkon na nejvyšší obrátky si časem vybere svou daň v podobě depresí a někdy bohužel i sebevražd. Lidé trpí úzkostí a strachem ze svého selhání. Časté bývají sexuální dysfunkce. U žen se objevují poruchy příjmu potravy.

Takže co z toho vychází? Nebuďte na sebe moc přísní, dovolte si chybovat a mějte se rádi.

Zdroj: www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?

JAK NEPODLEHNOUT TLAKU OKOLÍ

Slovo tlak. První, co nás pod tímto pojmem napadne je tlak krevní. Může být vysoký, nízký nebo v normě. Ať tak či onak, při jakékoliv odchylce od normálu nám při správném užívání pomohou léky.