MĚLI BYCHOM PRACOVAT JEN ČTYŘI DNY V TÝDNU ZA STEJNÝ PLAT? Firemní experiment přinesl ohromující výsledky | Absolvent.cz

MĚLI BYCHOM PRACOVAT JEN ČTYŘI DNY V TÝDNU ZA STEJNÝ PLAT? Firemní experiment přinesl ohromující výsledky

„Hurá, čtvrtek! Konečně víkend,“ mohou si na konci zkráceného pracovního týdne zvesela vykřiknout zaměstnanci novozélandské firmy Perpetual Guardian. A společnost se raduje s nimi. Její personál se totiž podle výsledků nové strategie méně stresuje, a navíc je výrazně produktivnější.

Majitel společnosti Andrew Barnes měl jasný plán. Chtěl zlepšit work-life balance svých 240 zaměstnanců, dopřát jim více času na rodinu a na oplátku očekával, že se budou více soustředit na své pracovní výkony. Povedlo se mu to díky tomu, že zavedl jako standard prodloužený víkend…, který máme všichni tak rádi.

Rodinný rozpočet jeho zaměstanců přitom vůbec neutrpěl – dostávají stejný plat, který dostávali za dřívějších pět pracovních dní v týdnu.

A tady jsou výsledky

Několik akademiků se rozhodlo celý průběh tohoto experimentu studovat a shromáždit jeho výsledky.

Ukázalo se, že 78 % zaměstnanců cítí rovnováhu mezi pracovním životem a tím soukromým. Před zahájením experimentu to přitom bylo pouze 54 %, nárůst tedy činí celých 24 %.

Úroveň stresu se v důsledku pokusu snížila o 7 %. Rozhodujícími pocity pro určení tohoto údaje byly povzbuzení, odhodlání a pracovní nasazení. Z toho se vyvodil i pocit celkové životní spokojenosti, který se mezi zaměstnanci zvýšil o 5 %.

Helen Delayová, jedna z akademiček, která se experimentem zabývala, uvedla, že motivace a závazek personálu k práci se posílily, protože on sám byl zahrnut do plánování nové strategie. Zaměstnanci sehráli klíčovou roli při vymýšlení způsobu, jakým by čtyřdenní pracovní týden mohl fungovat – tak, aby nedošlo k negativnímu dopadu na jejich produktivitu.

„Navrhli řadu inovací a projevili iniciativu vůči tomu, aby byli v práci produktivnější. Například projevili zájem o to, aby se přestaly navštěvovat internetové stránky, které nesouvisí s jejich prací,“  rozvedla Delayová.

Andrew Barnes na základě výsledků otevřel diskuzi, jak by tento model mohl fungovat dlouhodobě. Věří, že má potenciál hluboce a pozitivně ovlivnit společnost.

„Když budete mít více času sami na sebe a své koníčky, je pravděpodobné, že budete mít méně duševních problémů. Když rodiče mohou trávit více času se svými dětmi, jak to může být špatné?“ dodává.

Příkladů je více

Tento cca jeden rok starý hokus pokus společnosti Perpetual Guardian není ani zdaleka prvním či jediným experimentem svého druhu.

K podobným psím kusům se hlasí i další firmy a podnikatelé nebo přímo jejich zaměstnanci.

„Naše firma začala pracovní týden dlouhý čtyři a půl dne v roce 2001. Každý však dostává zaplaceno za pět. V pátek všichni odcházíme v poledne. Přitom jsme nezaznamenali žádné ztráty produktivity nebo zisku,“ komentuje experiment anonymní zaměstnanec nejmenované firmy.

Neexperimentuje se pouze s počtem pracovních dní, ale také s délkou samotné pracovní doby.

Třeba v jednom švédském domově pro péči o nemocné se zaměstnavatel rozhodl snížit ji ze standardních osmi na šest hodin. A i tady se dočkaly pozitivních výsledků. Pracovní neschopnost poklesla o 10 % a zaměstnanci vykazovali vyšší pracovní spokojenost. Na druhou stranu se o 20 % zvýšily náklady společnosti.

A CO VY?

Myslíte, že bychom měli pracovat pouze čtyři dny v týdnu? Nebo jen šest hodin denně? Dokážete si představit, že některý z těchto modelů inspiruje další zaměstnavatele a v budoucnu se stane globálním standardem? Nemáte někdy pocit, že lidé pracují až moc?

Dejte nám vědět do komentářů na Facebooku. Nebo článek sdílejte se svými přáteli.

A víte, v které zemi lidé tráví v práci nejméně času? Dozvíte se to v tomto článku.

Zdroje: Guardian/Guardian

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.