Po čem studenti nejvíce touží? Výsledky výzkumu nás všechny překvapily, říká lektorka | Absolvent.cz

Po čem studenti nejvíce touží? Výsledky výzkumu nás všechny překvapily, říká lektorka

Tak tohle byste nečekali. Stipendium? Lepší výukové materiály? Více volného času? Kdepak. Nejmenovaná vysokoškolská profesorka provedla na univerzitě, kde vyučuje, nezávislý výzkum. A jeho zneklidňující výsledky jsou přinejmenším k zamyšlení. Tak co, študáci, ztotožňujete se s nimi?

O co šlo

„Chtěli jsme zjistit, co jsme podle studentů udělali dobře. A doufat, že zlepšíme skóre v Národním studentském průzkumu,“ vysvětluje počáteční záměr anonymní autorka výzkumu.

„Objevy výzkumu nás ale všechny překvapily,“ dodává.

Univerzitního výzkumu se účastnilo dohromady 1000 respondentů. Zpětná vazba studentů byla v mnoha oblastech pro lektory příjemná, protože velmi oceňovali jejich úsilí. Jenže některé odpovědi byly doslova šokující. Z této odezvy vyvstávala znepokojivá otázka studentů vůči učitelům, která se dá formulovat tímhle způsobem: Proč se k nám nechovají „lidštěji“?

Při práci s akademickými pracovníky zdůraznili nedostatek laskavosti, integrity a pochopení.

Uznávání rozdílů

Samozřejmě to nebyly jediné věci, kteří studenti ve svých odpovědích uvedli. Stížnosti padly taky na nedostatek volného tisku, lepší IT systémy a organizaci. Někteří si postěžovali na časový rozvrh přednášek a jiní zkritizovali časově omezený přístup do univerzitní knihovny.

Jak si ale vyložit fakt, že zrovna laskavost, integritu a porozumění studenti identifikovali jako ty nejdůležitější faktory, které by zlepšili?

Při tom všem zdůraznili ještě něco. A to důležitost uznávání rozdílů – různých zkušeností, zázemí, osobních závazků a předchozího učení. Jednoduše nechtěli, aby se s nimi zacházelo jako s homogenní skupinou.

„Mluvte se mnou jako s lidskou bytostí“

V návaznosti na zmíněnou laskavost studenti mluvili o tom, že by akademici měli mít empatii a soucit, usmívat se a povzbudit.

Nejvíce zarážející je ale tohle: studenti požádali lektory, aby „s námi jednali jako s lidskou bytostí“.

A jak si toto šokující zjištění vysvětluje sama iniciátorka výzkumu?

„Možná jsme ztratili své sebevědomí. Je možné, že jsme pod takovým tlakem, že jsme ztratili smysl pro slušnost,“ komentuje rozpačitě.

A jaké zkušenosti máte se svými lektory vy?

Zdroj: The Guardian

 

 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.