Od mnichů k top manažerům: Technika mindfulness zlepší nejen koncentraci v práci | Absolvent.cz

Od mnichů k top manažerům: Technika mindfulness zlepší nejen koncentraci v práci

Sedím u počítače a bílá stránka prázdného wordovského dokumentu na mě výsměšně zírá. Přestože vím, že bych se měla soustředit na téma svého článku, myšlenky mi lítají všemi směry. Do toho neustálá pop-up okna s notifikacemi ze sociálních sítí, e-mailu a telefonu. Výsledek? Po půl hodině je stránka zaplněná ne o víc než jeden ušmudlaný odstavec textu, který stejně nejspíš promažu. Nedokážu se zkrátka koncentrovat.

Kouzlo přítomnosti se vytrácí

V pondělí si přejeme, aby byl pátek. Své sny a plány odkládáme na později nebo na ono naivní „až bude víc času“. Přemýšlíme nad věcmi, které se staly v minulosti a které už stejně nemáme šanci zvrátit. V hlavě si přehráváme proběhnuté rozhovory a hádky a vycházíme z nich jako vítězové, přestože ve skutečnosti dopadly úplně jinak. Sníme nad tím, jaký by náš život jednou mohl být... Jinými slovy, nežijeme přítomností.

Jak se to projevuje v praxi? V pracovní době nebo během zkouškového prokrastinujeme. Stále více fungujeme ve virtuálním světě sociálních sítí. Nesoustředíme se na to, co právě děláme. Jsme si toho ale vědomi, a tím se dostáváme do bludného kruhu stresu, únavy a nespokojenosti se sebou samým.

Lék pro nemocnou společnost

Chronický stres, migrény a další zdravotní problémy, nespavost a celkové vyčerpání přivádějí do ordinací lékařů a psychologů stále více pacientů. Recept na tlumicí léky už je ale, zejména pokud s podobnými symptomy bojují už delší dobu, neuspokojuje.

Raději pátrají po příčině svých problémů a nebrání se nahlédnout hlouběji do svého nitra. Možná i proto, že chození na terapie přestává být vyjádřením našich slabostí, za které bychom se měli stydět. Naopak je to trend, který se zejména v prostředí top managementu stává samozřejmostí s přívlastkem „cool“. Jednou z cest pro nastavení psychické pohody, vnitřní vyrovnanosti a v konečném důsledku i zlepšení koncentrace je tzv. princip mindfulness.

Není to moc „ezo“?

Tato technika vychází z buddhismu a při svých meditacích ji využívali mniši už před několika tisíci lety. Pokud při této zmínce o východních filozofiích začínáte automatiky přepínat do módu nevěřím-jsem skeptik, uklidním vás. Techniky mindfulness si totiž všímá i moderní medicína.

Princip mindfulness, česky „všímavost“, „bdělost“, „uvědomění“ nebo též „zaměření na přítomný okamžik“ se stává v posledních letech předmětem stovek výzkumů a klinických studií. Při nich vyšlo najevo, že při pravidelném tréninku techniky mindfulness dochází ke zvýšení hustoty šedé kůry mozkové. Zejména pak v té části, která ovlivňuje paměť, emoce, empatii, zaujímání postojů a vnímání sebe sama. (Přečtěte si více zde nebo zde.)

Také kurzy nabízející cvičení na základě principů všímavosti rostou jako houby po dešti. Mindfulness se navíc těší oblibě paradoxně i u těch gigantů, kteří mají na našem rozptylování největší podíl. Společnosti jako Twitter, Facebook nebo Google pro své zaměstnance hradí kurzy meditace a mindfulness principů, které mají zlepšit jejich psychické zdraví.

K čemu je mindfulness tedy dobrá?

Pokud ovládnete základy principu všímavosti, dokážete plně prožívat přítomnost, lépe ovládat své emoce a zachovat si zdravý odstup od hodnotících myšlenek. Naučíte se negativní události vnímat nikoliv jako nutné zlo, ale jako něco, co vás dokáže v životě posunout dál. Budete vyrovnanější, empatičtější k druhým a snadněji zvládnete konfliktní situace. V osobním i pracovním životě dosáhnete větších úspěchů. Zní to jako návod na dokonalý život? Tak jednoduché to zase není. Spíše se naučíte více poznat sami sebe a i z nepříjemných životních situacích si brát to dobré. 

Zacvičte si se svou myslí sami doma

Trocha soustředěnosti navíc, kvalitnější spánek a klidnější mysl by se vám hodily, ale nemáte čas ani peníze na návštěvu specializovaného kurzu? Zkuste si zacvičit sami doma. Jak na to?

Najděte si klidnou místnost a poproste ostatní členy domácnosti, ať vás pár minut neruší. Pohodlně se posaďte (nejlépe do zkříženého sedu na podložce na zemi) a zavřete oči. Přeneste pozornost ke svému dechu a soustřeďte se na své nádechy a výdechy, které postupně prodlužujte. Vaše myšlenky se rozutečou, to je v pořádku, snažte se je ale zase posbírat zpátky a opět se soutřeďte jen na svůj dech. Poté začněte přesouvat pozornost k jednotlivým částem svého těla – od plosek nohou až k temenu hlavy. Všímejte si detailů, které v běžném životě nevnímáte. Jak se vám sedí? Jak se vám dýchá? Jste unavení? Máte žízeň? Jaký pocit vyvolává oblečení na vaší kůži?

Doporučuji cvičení provádět několik minut každý den. Napomůže vám v soustředění na prioritní úkol, v odpočinku a celkovém zklidnění těla i mysli. Uvidíte, že takto načerpanou energii přetvoříte na zvýšenou efektivitu v práci a lepší zvládání mezilidské komunikace s vašimi blízkými. Vyzkoušeno na vlastní kůži. :)

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?