Mění pracovní titul způsob vašeho chování? | Absolvent.cz

Mění pracovní titul způsob vašeho chování?

Máte skvělou pracovní pozici a když o ní někomu povíte, uděláte na dotyčného dobrý dojem. Díky tomu se cítíte sebevědoměji. Může ale pracovní status reálně změnit způsob vašeho chování?

Výzkum naznačuje, že pracovní status má moc zlepšit naší spokojenost, pocit kontroly a chrání nás před sociálním znepokojením.

Inflační trend

Zpráva britské nadace Resolution Foundation z roku 2012 říká, že inflace ve Spojeném království v oblasti pracovních míst narůstá. Více pracovníků má přitom seniorský titul se středně vysokou mzdou. Podíl manažerů v maloobchodním prodeji po roce 2000 vzrostl z 37 % na téměř 60 %.

To vyvolává otázku: Co přichází s lepší pracovní pozicí, když ne vyšší finanční odměna? Částečně na to odpověděl ekonom a laureát Nobelovy ceny John Harsanyi:

„Kromě finanční odměny se jako největší motivační síla společenského chování jeví sociální status,“ prohlásil kdysi.

Výkonný název pozice může znamenat sociální status. Není proto překvapující, že o něj lidé usilují a často navíc bez nároku na odpovídající plat nebo bez vědomí povinností, které daná pozice vyžaduje.

Například titul víceprezidenta může fungovat jako veřejný signál, že takoví zaměstnanci mají vysokou hodnotu. Tvrdí to studie z roku 2010, kterou provedla Vysoká škola bauerských univerzit v Houstonu. Jenže jeden takový víceprezident, konkrétně z bankovní společnosti Merill Lynch, to v tiskovém prohlášení tak trochu vyvrátil.

Uvedl, že v jeho případě je název pozice spíše „čestným uznáním jednotlivce, než názvem pro konkrétní pozici ve firmě“.

Takže… co to vlastně znamená?

Zábavné tituly – zábavné časy?

I když se to tak může zdát, i takový „fantazijní“ titul není vždy o sociálním statutu. Udělat titul trochu zajímavějším nebo zábavnějším může skutečně ovlivňovat způsob chování zaměstanců, tvrdí výzkumníci.

Abyste se lépe dostali do obrazu, ukážeme vám to na dalším příkladu.

V roce 2013 v Disneylandu proběhla konference, které se účastnila také Susan Fenters Lerchová, bývalá generální ředitelka neziskové organizace Make-A-Wish Foundation. Ta plní přání dětí, které se potýkají s vážnými, život ohrožujícími nemocemi.

Zjištění, že se i samotní pracovníci Disneylandu považují za účinkující, ji inspirovalo.

Když se z konference vrátila do své kanceláře, řekla svým zaměstnancům, ať si vytvoří svůj vlastní, zábavný název pozice. Dodala, že názvy musí odrážet jejich nejdůležitější roli v organizaci.

A jak tenhle hocus focus dopadl?

Z generální ředitelky se rázem stala „pohádková kmotra přání“ a hlavního operačního manažera vystřídal „ministr dolarů a citu“.

Vědci tyto zaměstnance vyzpovídali po roce a půl. Zjistili, že nové tituly snižují jejich emocionální vyčerpání a snáze se vypořádávají s neblahými pocity, které jim jejich práce přináší.

"Tituly umožnily, aby na sebe kolegové navzájem pohlédli jako na lidské bytosti, nejen jako na zaměstnance," říká výzkumník Daniel Cable.

Cable a jeho tým později otestovali své objevy v nemocnicích, kde požádali zaměstnance, aby si dali nové pracovní tituly. Specialista na infekční onemocnění se stal "záchrancem zárodků" a technik rentgenového záření  se proměnil v "hledače kostí".

Pracovníci nemocnice zaznamenali nižší hladinu emočního vyčerpání po pěti týdnech a zaznamenali 11% pokles hlášeného vyhoření.

Úzká souvislost mezi pracovními tituly a naší spokojeností naznačuje, že tituly odrážejí naši identitu - ale totožnost může hrát roli ještě před tím, než se ucházíme o práci.

Společnost Buffer si na začátku roku 2015 uvědomila, že nemá v technickém týmu dostatek žen. Zaměnila proto ve svých pracovních nabídkách slovo „hacker“ za „vývojář/ka“ a ejhle! Najednou se jim začaly hromadit životopisy od něžného pohlaví.

Dopad na chování

Výzkumníci dále zjistili, že díky seniorskému titulu jsou zaměstnanci v práci spokojenější, a tím pádem ke své práci přistupují s větší zodpovědností.

Studie společnosti UC Berkeley z roku 2013 tvrdí, že lidé působící na vyšších pozicích se rychleji zotavují z mírného odmítnutí.

Studentka doktorátu Maya Kuehnová přidělila účastníkům hypotetické nižší nebo vyšší pozice. Potom jim řekla, že nejsou pozváni na kancelářské setkání. Účastníci, kterým byl přidělen status nízkého stupně, hlásili pocit zranění, zatímco ti s vyšším hledali jiný způsob, jak se spojit s kolegy.

Víc než ozubení ve stroji

Když Brian Robertson založil v roce 2007 softwarovou firmu HolacracyOne, přepracoval tradiční hierarchii pracovních míst s cílem zvýšit autonomii a self-management pracovníků.

Tato metoda, známá jako holakracie, byla přijata asi tisíci společnostmi a organizacemi. Velkou roli v této struktuře hrají popisy práce - spíše než mít jednu úlohu, lidé mají více úkolů a jejich pracovní popisy jsou pravidelně aktualizovány.

Je to úprava pro zaměstnance, kteří jsou motivováni svým statusem. Ostatním to pomáhá cítit se víc než jenom jako ozubení ve stroji.

Podle Robertsona pracovní titul reflektuje mnohem více, než pouze sociální status.

„Smysl pro (pracovní) identitu má člověk podle toho, jaký je. Podle své vášně a podle toho, jak se tvořivě vyjadřuje,“ říká.

Zdroj: BBC

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?