Kdy a proč byste měli opustit svou práci? | Absolvent.cz

Kdy a proč byste měli opustit svou práci?

Už to prostě nemůžete vydržet. V práci neuroticky sledujete hlemýždí pohyb hodinových ručiček a jediné, na co myslíte, je ta osudná chvíle. Chvíle, kdy se budete moct sbalit a odejít domů. Nebo možná radši na panáka. Práce vám krade většinu životní energie a vy se v ní trápíte. Co s tím? Opustit stávající zaměstnání, nebo to nějak zkousnout?

To je téma, ke kterému se vyjádřili dva LinkedInoví influenceři. Vysvětlili, kdy je vhodné zaměstnání opustit – ať už kvůli nečekanému životnímu zvratu nebo jednoduše proto, že svou práci nenávidíte.

Murugan Pandian, odborník na efektivitu

„Ptali jste se někdy sami sebe, proč chodíte do práce, kterou nesnášíte? Pravděpodobně jste to neochotně přijali jako součást svého každodenního života. Můžete být vděční, že máte alespoň nějakou práci, a díky tomu zaplatíte účty," napsal Pandian ve svém příspěvku „Proč potřebujete ukončit práci, kterou nenávidíte“.

"Pokud jste svou prací nezaujatí, pak s ní přestaňte," pokračoval jeho příspěvek. „Brání to vaší schopnosti pracovat, jak nejlépe dokážete,“ zdůvodnil své tvrzení.

Podle Pandiana je v takové situaci obtížné profesně růst. Jak dále píše v příspěvku, nezaujatost v zaměstnání navíc škodí vztahům s kolegy. Nejlepším řešením je domluvit si místo v jiné práci, než podáme výpověď. Nebo snad ne? Podle Pandiana ne vždy.

„Lidé vám vždycky budou říkat, ať neopouštíte svou práci, dokud nezískáte jinou. Pokud jste ale nešťastní, pak někdy pomáhá skončit, přehodnotit své životní priority a následně přijít s kreativnější strategií lovu na trhu práce,“ napsal Pandian. Podle jeho slov by si lidé neměli dělat starosti, když opustí zaměstnání, ve kterém pobývali jenom krátce. „Děláte to, co je nejlepší pro vaši kariéru. V závěru se nikdo nebude starat o to, jak dlouho jste působili na dané pozici.“

Nicola Roarková, marketingová konzultantka

„Nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělala, bylo v mých 32 letech. Opustila jsem   zaměstnání, abych mohla být s rodiči, zatímco moje máma umírá,“ napsala Nicola Roarková ve svém příspěvku „Kdy se otočit zády ke své kariéře“.

S tímto rozhodnutím zápasila měsíce. „Necítila jsem paniku, protože jsem věděla, že potřebuju být u rodičů. A co je ještě důležitější – že tam chci být,“ uvedla v příspěvku. Je jasné, že ukončení práce a dočasné bydlení s rodiči – pro některé finanční sebevražda – se obvyle neděje z rozmaru. Nicméně, jak napsala Roarková, když je to důležité, jedná se o správnou volbu.

Zdroj: BBC

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?