Jmenuji se Kousalová, jsem zubařka. Aneb osudové Nomen omen | Absolvent.cz

Jmenuji se Kousalová, jsem zubařka. Aneb osudové Nomen omen

Víte, co mají společného pan Voňavka z parfumérie, řezník Řezníček a kadeřnice Vanda Kudrnová? Příjmení, která určují jejich profesi. Latina má speciální rčení „Nomen omen“, které se používá v případě, když jména lidé nebo název místa vyjadřují specifické vlastnosti a charakteristiku svého nositele.

Příjmení jako reklama

Taková příjmení fungují jako skvělá reklama. Od optičky z Českých Budějovic paní Cvikrové se už dopředu očekává, že bude brýlím rozumět jako nikdo jiný. Renomé díky svému jménu bude mít i mikrobioložka Buňková nebo lékárnice Prášková. Pan Sokol se pro práce ve výškách nejspíš narodil. Nechám vás hádat, co asi nejlépe umí brněnští řezníci Vepřek a Hovězák. Co vám ale prozradím, že nejlepší jitrnice na světě dělá řezník Žíla. Tak to vidí jeho fanoušek na Facebooku.

Horší to mají ti, kteří sami sobě dělají antireklamu

Jsou však i tací, kteří to se svým jménem nemají vůbec jednoduché. Představte si situaci, kdy celou noc skučíte nad bolestí zubů, nemůžete spát, brufeny nezabírají. Netrpělivě čekáte na sedmou ranní, kdy bude otevřená první zubní pohotovost ve městě a na dveřích ordinace visí jedna z těchto jmenovek  MUDr. Kousalová, MUDr. Škubal, MUDr. Řezník, MUDr. Surová.  Vsadím se, že byste tam radši viděli jméno MUDr. Zoubek.  Co s vámi udělá, když se budete objednávat na ortopedii a zjistíte, že ordinující lékař se jmenuje Chromý? Asi nebudete skákat radostí, když to bude vaše první setkání s panem doktorem. Lehké to nebude mít ani MUDr. Tláskal, který pacientům předepisuje dietní režim. U alergologa Kašlíka budete nejspíš v duchu přemýšlet, jestli vás fakt úporného kašle zbaví. V Brně v Dětské nemocnici byl před asi patnácti lety pan doktor Herodes. Taky mu to jméno nezávidím, když vím, že jeho jmenovec nechal povraždit všechny chlapce mladší dvou let, kteří žili v Betlémě a okolí. Pro ty, kteří si oblíbili upírské příběhy, mám skvělou zprávu. V Bratislavě na Hematologickém a transfúzním oddělení ordinuje doktorka Drakulová.

Potýkat se se svým jménem musel teolog Jan Nevěřil i farář Vincenc Mrtvý z Hradešína. Když jsme u těch mrtvých. Víte, že alternativnímu rozloučení se zesnulými se věnuje dáma se jménem Alžběta Živá?

Jakou důvěru budí svým jménem řidič zásilkové služby Nedojel? Zavolali byste si bez mrknutí oka opraváře praček se jménem Šílený?  Úsměv na tváři vyloudí jméno kominíka Bílého.

Zatěžko může být i těm, jejichž jméno vyjadřuje nějakou vlastnost nebo vzhled

Třeba pan Dobrodinec - každému se zavděčit, může dát pěknou fušku. „V sobotu mi volal zástupce prodejce, u kterého jsem si objednávala noťas. Noťas je trošku atypickej, navíc s ne úplně standardní výbavou. Chudák kluk, jmenuje se Dobrodinec a snažil se ze mě vypáčit, jestli si poradím s tak nezvyklým strojem a jestli nepotřebuju ještě něco, abych byla spokojená.“

Paní Petra Hezoučká má složité představování: „Když někam přijdu a představím se, následuje: „Hmm, dobrý, tak mi prosím řekněte vaše jméno.“

Jméno vám nikdo neodpáře

Ať máte jméno, jaké máte, nejdůležitější je to, jak jste se s ním ztotožnili a přijali ho za své. Jména o svých nositelích můžou leccos napovědět, ale stejně je nejdůležitější to, jaký je člověk, který dané jméno nosí. Začněte si více všímat jmen kolem sebe a dávejte si je do souvislostí. Možná budete překvapeni tím, co objevíte. Jako třeba pan Slezák: „Jezdil jsem s balíkovou službou a v paměti mi uvízla jména, která jsem měl takřka každý den na lince: Nejezchleba, Třasořitka, Zvracel“. Co k tomu dodat. Čeština je stejně krásná řeč. 

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?