Je to opilec? Pochybnosti, které můžou u zaměstnavatele vyvolat fotky na Facebooku | Absolvent.cz

Je to opilec? Pochybnosti, které můžou u zaměstnavatele vyvolat fotky na Facebooku

Hledáte práci, rozesíláte životopisy, chodíte na pracovní pohovory? Dnes je běžné, že si vás potenciální šéfové proklepnou na internetu. Pozor na to. Digitální stopa, kterou zanecháváte, vám může zkomplikovat život. Osobní i pracovní.

Lustrace vlastního jména

Zkoušeli jste někdy zadat svoje jméno do vyhledávačů? Schválně. Zkuste to. Možná budete překvapeni, co všechno jste kdysi v bláhové nevědomosti svěřili internetu. Dnes na vaší straně stojí naštěstí zákon, a tak můžete požádat Google o odstranění výsledků vyhledávání, které zahrnují vaše jméno. Otázkou však je, zda vám vyhledávač vyhoví.

Štábní kultura i u diskuze

Než začnete diskutovat na internetu pod svým pravým jménem, položte si otázku, jestli vám neublíží, pokud si váš komentář přečte budoucí nadřízený nebo kolegové v práci. Jasně, můžete komentovat cokoliv. Jen mějte na paměti, že digitální stopa, kterou svým příspěvkem zanecháte může být veřejně dohledatelná.

Co o vás prozradí Facebook?

Podívejte se na své profily na sociálních sítích. V jakém světle se ukazujete? Zkuste se na příspěvky podívat očima někoho, kdo vás vůbec nezná a potřebuje si o vás udělat obrázek. Jak působí, když po otevření vaší timeline vyskočí na návštěvníka vaše opilecká fotka nebo post popisující vaši předešlou žhavou noc s dívkami z nočního klubu? Získáte práci, když se to na vaši sdílené zdi hemží rasistickými nadávkami, přisprostlými vtipy nebo každodenními výlevy na to, jak vám ubližuje celý svět? Nejspíš ne.

Nemocenská na pláži

Pěkně si to zavaříte, když na neschopence zveřejníte na Facebooku, že zdravíte své fanoušky z pláže. I když takové informace sdílíte pouze s přáteli, není vůbec jisté, že fotky a informace uvnitř se nedostanou ven. Stačí, že si váš nepřející kolega váš příspěvek vyfotí a pěkně zatepla donese šéfovi. Za porušení léčebného režimu či zneužití nemocenských dávek můžete přijít o nemocenské dávky, v krajním případě i dostat padáka.

Všeho s mírou a hlavně rozumem

Internet je skvělá věc. Bez sociálních sítích a chatování si dnes neumíme představit život. Ale jako všechno, i toto se dá lehce zneužít. Než něco zveřejníte, zamyslete se nad tím, co o vás informace či fotka vypovídá. Celý svět o vás nemusí vědět, že se léčíte z bolestivého rozchodu. Rozlišujte, co zveřejníte jen svým přátelům a co o vás může vědět kdokoliv.

V reálném životě oddělujete osobní a pracovní život. Dělejte to i na Facebooku.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?