K čemu je dobrá sebemotivace? | Absolvent.cz

K čemu je dobrá sebemotivace?

Nejspíš jste to zažili taky. Nechce se vám do práce. Pokud se přemáháte jít do práce jednou za čas, mávněte nad tím rukou. Občas se to stane každému. Pokud se však každé ráno musíte přemlouvat k tomu, abyste se do práce došourali, máte problém. Najděte v sobě správnou motivaci a zas to bude odsýpat. Nejdřív si položte otázku, proč se vám vlastně nechce?
  • Práce mě nebaví
  • Mám příšerné kolegy
  • Šéf si na mě zasedl
  • Vidím se na jiném místě
  • Mám práce až nad hlavu, musím pracovat až do noci
  • Dostávám málo peněz
  • Práce je nezáživná a nudná

Spousta problémů se dá vyřešit tak, že k nim jednoduše změníte postoj nebo se na ně podíváte optikou někoho jiného. Třeba situace „Šéf si na mě zasedl. „Vy to berete jako nepříjemné zasednutí, váš kolega vám naopak závidí pozornost, kterou vám nadřízený věnuje. A vedoucí? Toho máte neustále za zadkem jednoduše proto, že ví, že vás něco je a snaží se z vás vykřesat to nejlepší. Pokud se na „zasednutí“ podíváte skrze pohled kolegy či šéfa, nejspíš se z vašeho problému stane příjemný bonus, který vás bude motivovat.  Motivace je totiž to, co nás žene pořád dál. Díky motivaci se učíme novým věcem, sportujeme, jdeme za svými sny.

Co vás motivuje k pracovnímu nasazení?

Jestli si myslíte, že bude stačit, když dostanete přidáno, jste na omylu. Ani větší peníze vás nepřinutí pracovat na vyšší otáčky.  Finanční odměna patří k vnějším motivacím a ta zdaleka není tak účinná jako vnitřní motivace, která vychází z vašeho nitra.  Co vás zaručeně může přimět k větším výkonům nebo alespoň ke každodennímu docházení do práce, je pouze vaše sebemotivace. Nestačí si říct, že když si dnes odpracuji svých osm hodin, můžu si po práci zajít na pivo.  Ano, občas sami sebe můžete motivovat i „úplatky“, ale za pár týdnů by přestaly být tím hnacím motorem. Vzpomeňte si, co to bylo včera, minulý týden, před měsícem, co vás motivovalo jít do práce? Mohl to být pocit, z dobře odvedené práce, úspěšná přednáška, zákazník, který pochválil vaší prezentaci, uznání od šéfa….

Mapa motivace

Když si budete zapisovat každý den, co vás přimělo k práci, zanedlouho získáte cennou zásobu vnitřní i vnější motivace. Vytvoříte si tak postupně „mapu motivace“, kterou doporučuje psycholog Dalibor Špok. Ta se vám bude hodit v případě, když bude marně ráno hledat důvody, proč jít do práce.

Motivační diář

Skvělou pomůckou může být i motivační diář. V posledních pár letech se s nabídkou těchto diářů roztrhl pytel. Díky poctivému vyplňování diáře a plánování svých úkolů zjistíte, že jste nejen produktivnější, ale také spokojenější. Proč? Protože budete mít přehled nejen o tom, co vás čeká, ale také uvidíte, co všechno jste zvládli v minulosti. Z odvedené práce můžete mít radost, která vás následně motivuje k další práci. Tak trošku uzavřený kruh. Ale funguje.

Na definici sebemotivace jsem se zeptala jednoho z tvůrců motivačního diáře Doller, Jirky Doležela: “Je to důvod. Důvod, proč děláme činnosti, aktivity, které nás posouvají dál vstříc vlastnímu cíli a snu. Je to takový hnací motor, který nepotřebuje žádné palivo zvenčí, ale je hnán vpřed díky vlastnímu přesvědčení.”

Jak podle Jirky pomůžou diáře motivovat?

“Když jsme byli na vysoké škole, měli jsme velké plány a sny, ale nějak se nám nedařilo je uskutečňovat. Cítili jsme, že potřebujeme pomoci nejen s jejich ujasněním, ale také s jejich uskutečňováním. Proto jsme vytvořili v DOLLERu systém, který nejprve pomáhá s ujasněním si své vlastní vize, svého snu. A následně pomáhá s dílčími kroky a sebereflexí v jejich uskutečnění. “

Motivační citáty

Pokud nemáte některé citáty přímo v diáři, vyplatí se mít některý z nich někde na očích. Vybrat si můžete ten, se kterým nejvíce souzníte. Já osobně mám ráda tyto dva:

“Ať už si myslíš, že to dokážeš, nebo že to nezvládneš, pokaždé máš pravdu." (Henry Ford)

"Uprostřed každého problému se nachází příležitost." (Albert Einstein)

Dělejte to, co vás baví

Někdy zjistíte, že vám žádná motivace nepomůže. V tom případě uděláte nejlíp, když změníte zaměstnání. Najděte si takovou práci, která vás bude bavit a naplňovat. Protože jak kdysi řekl Steve Jobs: "Jediný způsob, jak dělat dobře svoji práci, je milovat to, co děláš."

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?