Titulem to nekončí. Jak se vzdělávat i po dokončení studia? | Absolvent.cz

Titulem to nekončí. Jak se vzdělávat i po dokončení studia?

Máte dostudováno? Gratulujeme. Jenže jestli si myslíte, že vám titul sám o sobě zaručí úspěch, pak jste na omylu. Díky dalšímu vzdělávání navíc budete mít navrch před vašimi kolegy a konkurenty. Zatímco se léčíte z kocoviny po kalbě na oslavu úspěšného složení státnic, přečtěte si tipy, jak pokračovat ve studiu i po vysoké.

Ne nadarmo se říká, že člověk by se měl vzdělávat celý život. Naštěstí žijeme v době, kdy máme díky internetu na dosah ruky všechny druhy informací. Ačkoliv si to často neuvědomujeme, vzdělávání nebylo nikdy snadnější. Se vzděláváním jde ruku v ruce kariérní progres. Jak nezůstat stát na místě, ale posouvat se pořád dopředu?

Internet, nejlepší přítel samouků

Výhoda samostudia na internetu je jednoduchá: je ZDARMA (pokud nepočítáme poplatek za připojení k internetu). Neplatíte za žádné semináře, kurzy, ani nic podobného. Prostě si sednete k počítači a je to.

  • Udělejte si přehled o webech, které se zaměřují na váš obor. Čtěte jejich články a nechávejte si radit od zkušených odborníků, kteří je píší. Často navíc informují o konání oborových přednášek nebo seminářů.
  • Zúčastňujte se tématických diskuzí na fórech. Lidé z oboru si zde vyměňují názory a sdílí své tipy. Proto může být i takové fórum užitečným zdrojem informací.
  • Youtube nebo jiné videoplatformy neslouží jenom pro zábavu. Narazíte tam také na videa z nejrůznějších přednášek, za které si zúčastnění obvykle platí.

Číst, číst a zase číst

Rvali nám to do hlavy už od dětství. Doma i ve škole. Pravdou však zůstává, že knihy představují skvělý prostředek pro sebevzdělávání.

Investujte pár svých chechtáků do nějakých knih. Tím nemáme na mysli zrovna Honzíkovu cestu nebo Padesát odstínů šedi. Ideální volbou jsou odborné publikace.

Návštěvujte kurzy a semináře

Nejedná se o zrovna levnou záležitost, ale je to investice, která se mnohonásobně vrátí.

Mnoho zaměstnavatelů tyto edukativní akce svým zaměstnancům nabízí a pochopitelně proplácí. Není na škodu si takového zaměstnavatele vybrat a využít jeho vzdělávacích programů.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.