Stephen Hawking odhaluje, jak dosáhnout naplňující kariéry | Absolvent.cz

Stephen Hawking odhaluje, jak dosáhnout naplňující kariéry

Před nedávnem svět opustila jedna z největších osobností moderní historie. Člověk, který i přes nepřízeň krutého osudu dosáhl fascinujících pracovních výsledků. Jeho odkaz daleko přesahuje akademické prostředí – najdeme ho v hollywoodských filmech nebo taky knižních bestsellerech. Jaký je jeho recept na úspěšnou a naplňující kariéru? A co si o jeho radě myslí odborníci na kariéru?

Když máte rádi, co děláte

Americká novinářka Diane Sawyerová se geniálního vědce v roce 2010 zeptala na jednoduchou otázku:

„Co byste poradil svým dětem?“

„Aby si našli práci, která jim dává smysl,“ zněla jeho odpověď.

„Práce dává vašemu životu smysl. Bez toho je prázdný,“ dodal.

Týká se jeho filozofie nás všech? Je život doopravdy prázdný bez práce, která nejen, že dává chleba na stůl, ale taky poskytuje seberealizaci a pocit naplnění?

K tomu se vyjádřil Sally Maitlis, profesor organizačního chování a vedení na Oxfordské univerzitě.

„Když máte rádi, co děláte, pak vás přicházející komplikace tolik nezaskočí, ani vás nedonutí přestat,“ říká.

„Ale jestli cítíte, že je pro vás naprosto nezbytné pochopit, jaký je váš přínos ve světě, může vám to ublížit,“ dodává.

Daň za smysluplnou práci? Vyhoření

Zdroj: Pixabay.com

Své myšlenky podpořil výzkumem, kterého se účastnilo 50 lidí. Pracovali se zvířaty, zatímco je výzkumníci pozorovali. Mnoho zúčastněných se této příležitosti chytilo kvůli lásce ke zvířatům. Jiní zase z přesvědčení, že mají potřebné dovednosti.

Asi si říkáte, co může takový výzkum v souvislosti s kariérou dokázat. No... hodně.

Účastníci nejprve pracovali přesčas a s ostatními sdíleli nové nápady. Jenže pak se to tak trochu obrátilo. Začali být frustrovaní. Nebo rovnou vyhořeli. A není se čemu divit. Často se setkávali s eutanázií zvířat nebo se museli vypořádat s realitou skromných zdrojů a zařízení. Někteří to vzdali.

To nejsou zrovna povzbudivé výsledky. Přesto si Maitlis stojí za tím, že výběr kariéry podle toho, co vám dává smysl, má nesmírně pozitivní vliv na váš život.

Je to právě pocit naplnění ze smysluplné práce a pokroku, který přispívá ke štěstí na pracovišti. Přesně to objevil jiný výzkum, od harvardské profesory Teresy Amabile.

Jenže najít si skutečně smysluplnou práci, je pro hodně lidí obtížnou výzvou. Jak najít práci, díky které získáte víc než jenom peníze (a stres)?

Kdyby neexistovaly peníze

Poradí vám Anat Lechner, profesor managementu na univerzitě v New Yorku.

„Musíte vědět, co máte rádi. Když jste okouzlení svou práci, je těžké oddělit ji od hobby,“ říká.

A i když mnoho lidé své vášně našlo, často se jim (bohužel) nevěnují v rámci budování kariéry. Podle Lechnera jdou raději za stabilním zaměstnáním s jistým příjmem, než aby se snažili živit tím, co je skutečně baví.

A co vy? Víte, co vás baví? Pro co se dokážete nadchnout? Co vašemu životu přináší smysl?

Jestli se ještě hledáte, přečtěte si naší malou radu na závěr, která vám může být kompasem a nasměrovat vás správným směrem:

Jednoduše si představte (i když je to těžké), že neexistují peníze. A že práce je tu jenom pro radost...

…co vidíte?

Zdroj: BBC (zkráceno)

 

 

Články ze stejné kategorie