Práce v zahraničí? Zdokonalením cizího jazyka to teprve začíná | Absolvent.cz

Práce v zahraničí? Zdokonalením cizího jazyka to teprve začíná

Přemýšlíte o práci v zahraničí? Jděte do toho! Zkušenosti, které získáte působením v mezinárodním týmu, vás v kariéře posunou o velký kus dopředu. Ale to není všechno. Život v rozdílné kultuře vám otevře oči a umožní nahlížet na vlastní problémy trochu jinou optikou. Kromě toho se vykročením z komfortní zóny a adaptací na cizí prostředí naučíte doopravdy poznat sami sebe.

Práce v zahraničí má mnoho podob

Možností, jak se v zahraničí uživit, je v dnešní době celá řada. Středoškoláci během prázdnin sbírají ovoce na Novém Zélandu. Čerstvě plnoletí trénují péči o děti přes au-pair programy ve Velké Británii. Vysokoškoláci tráví léto jako plavčíci v USA a za vydělaný balík pak celou zemi procestují. Rozrůstá se také trend digitálního nomádství, kdy freelanceři, kteří ke své práci potřebují jen počítač a internet, vymění studenou kancelář třeba za pláž v Thajsku. Stále více firem vysílá své zaměstnance na různě dlouhé programy do poboček v cizích zemích. Například v rámci skupiny Home Credit se dostanete i do tak exotických lokací, jako je Vietnam, Čína, Indie, Indonésie nebo Filipíny.

Změna rutiny znamená krok vpřed

Ale co je vlastně na změně prostředí tak lákavého? Proč by člověk spokojený se stávající prací v dojezdové vzdálenosti od svého bydliště měl najednou opustit svoji pohodlnou rutinu a udělat krok do neznáma? Asi prvním benefitem, který si většina lidí s prací v zahraničí spojí, je zlepšení úrovně cizího jazyka. A mají pravdu. Díky veškeré komunikaci – od vyřízení nákupu, přes objednávku v restauraci až po pracovní meeting – se vám daná řeč opravdu zaryje pod kůži a brzy v ní budete i přemýšlet. Ale tím získávání cenných zkušeností vlastně teprve začíná. Pavla Koušková má na starosti péči o expaty v rámci skupiny PPF. Vysvětluje, že člověk, který pracovně vyjede do zahraničí „získá unikátní pracovní i životní zkušenosti, ke kterým by se v Evropě dostal jen velmi obtížně“. Co si pod tím ale představit? V případě, že vás do zahraničí vyšle firma, ve které pracujete, máte hned o několik starostí méně. Skupina PPF pro expaty zajišťuje přestěhování, bezpečné ubytování v evropském standardu, letenky domů, zdravotní pojištění, případně kvalitní školu nebo školku pro děti. S mnoha ostatními věcmi si ale musíte poradit sami.

Život v zahraničí obnáší každodenní výzvy

Najednou se musíte zorientovat v cizím městě, seznámit se s novou zemí a přizpůsobit se rozdílné kultuře. Také styl práce vašich kolegů se může výrazně lišit od toho, na jaký jste zvyklí z Čech. Vzdělávací systém je v každé zemi odlišný, a to se promítne ve způsobu řešení skupinových projektů, prezentací i individuálních úkolů ve firmě.

PAVLA KOUŠKOVÁ má na starosti péči o expaty v rámci skupiny PPF.

„Práce v zahraničí je zpravidla daleko dynamičtější než práce doma v prostředí, které člověk dobře zná. Expat se v zahraničí učí daleko rychleji, rychleji roste v rámci firmy, což je většinou i podmínka pro rychlejší kariérní posun do managementu. Na druhou stranu se expat musí vyrovnat s jazykovým rozdílem, rozdílnou mentalitou a obecně kulturou,“ pokračuje Koušková.

Kromě toho také objevíte spoustu věcí, které vám doma přijdou samozřejmé, zatímco v zahraničí tomu tak být nemusí. Například v mnoha zemích jihovýchodní Asie jsou výpadky elektřiny, a tedy i internetu, na denním pořádku.

Voda z kohoutku není pitná. Doprava připomíná jeden velký chaos. Často proto přehodnotíte řebříček svých priorit, změníte své nároky a začnete si vážit i zdánlivých maličkostí.

Překonání překážek zvýší sebevědomí

Dokázali jste si sami zařídit bankovní účet? Stali se členem místního sportovního klubu? Chodíte s kolegy pravidelně na pivo? Majitel skvělé lokální restaurace už si vás pamatuje jménem? Každý podobný krok je jen známkou toho, že se s cizím prostředím postupně sžíváte, odbouráváte jazykové i kulturní bariéry a svůj pobyt v zahraničí začínáte mít v malíku. Odteď už bude situací, kdy si nevíte rady, rapidně ubývat. A když nějaké přeci jen nastanou, víte, že si s nimi stejně poradíte. Začnete si totiž více věřit. A právě upevnění víry v sebe sama je možná tou nejcennější zkušeností, kterou si z pobytu v zahraničí nakonec odnesete. Posune vás dál nejen v pracovním životě, ale také v tom osobním.

Poznání cizí země opravdu do hloubky

Díky dlouhodobé práci v zahraničí také budete mít možnost danou lokalitu procestovat mnohem důkladněji, než kdybyste sem jeli jen jako turisté. Máte totiž daleko více času, na stejné místo se proto můžete vrátit kolikrát jen chcete, nebo se naopak podíváte i tam, kam běžný cestovatel zpravidla vůbec nezavítá. Pokud se spřátelíte s místními, rádi vás vezmou na společenské akce, pozvou na rodinnou sešlost nebo vytáhnou na sportovní zápas. Díky tomu se s jejich kulturou seznámíte skutečně dopodrobna, protože se vlastně stanete její součástí.

Rychlejší posun v kariéře

„Pokud někdo uspěje v zahraničí, jeho cena na trhu práce bývá vyšší než u člověka, který nikdy v zahraničí nepůsobil,“ jmenuje výhody zahraniční pracovní zkušenosti Koušková. „Absolventi to mohou sami znát například z programu Erasmus, kdy se člověku, co v zahraničí byl, daleko jednodušeji získává odborné pracovní uplatnění.“

Vybíráte, v jaké firmě po skončení studií zapustíte kořeny? Poohlížejte se po těch zaměstnavatelích, kteří kromě zajímavé náplně práce nebo výhodných benefitů umožňují právě možnost zahraničních pracovních pobytů. „Úspěšní expati navracející se ze zahraničí mají u firem ze skupiny PPF v České republice dveře otevřené. Uplatnění mohou najít například u Zonky, Air Bank, EmbedIT nebo samozřejmě v Home Credit ČR,“ uzavírá Koušková.

Články ze stejné kategorie