Jak vyhrát nad prokrastinací? | Absolvent.cz

Jak vyhrát nad prokrastinací?

Běžná situace v práci i doma. Máte něco udělat, ale najdete si desítky výmluv, proč to nejde. Raději děláte všechno ostatní, jen ne to, co zrovna máte. Vítejte v klubu. Nejspíš trpíte, stejně jako já, chorobným odkládáním povinností.

Pozor! Nepleťte si prokrastinaci s leností

Ten, kdo prokrastinuje, není líný. Když je zatlačen do úzkých, je schopen podat mimořádné výkony. V mezidobí, než se ke splnění vytyčeného úkolu dostane, však neskutečně trpí výčitkami svědomí. V hlavě mu neustále zní „Měl bys, měl bys, dělej“. Bohužel se nedokáže ke smysluplné činnosti dokopat. Lenocha žádné vnitřní hlasy do práce nepohánějí. Netrápí ho ani výčitky svědomí, když se celé dny poflakuje.

Jak se s tím někteří z nás vypořádávají?

Co jim pomáhá? Inspiraci jsem našla v diskuzích na Facebooku.

PR: „Nejdůležitější je asi se prostě zvednout a udělat to. Zaklapnout Facebook a jít makat. Rutina, ta je taky super. Akorát, že stojí dost úsilí ji skutečně uvést do praxe.”

MCH: „Je zajímavé, že s prokrastinací jsem se potýkala na gymplu, ale na vysoké ne. Já když něco fakt chci, tak to najednou jde samo. Člověk by řekl, že je to o motivaci, ale s tím já nesouhlasím. Motivace je pro mě něco krátkodobého, co snadno pomine. Když něco dělám jen na základě motivace, tak vždycky přepálím start a pak vyhořím. Vysokou jsem si vybrala, protože byla objektivně těžká. Stejně tak u softwarového testování jsem si vybrala fakt náročný kurz. A tak se s tím musím rvát a na prokrastinaci není čas.“

Existuje univerzální návod?

Bohužel ne. Rad najdete spoustu. Všechny ale vyžadují nemalé úsilí a trpělivost. Bez práce, velkého přemáhání a silné vůle to nepůjde.  Můžete zkusit pár tipů, třeba právě u vás zaberou.

Zařaďte do svého denního plánu každodenní plánování

Mnoha lidem pomáhá, když si vše naplánují. Naučte se plánovat si celý měsíc a týden. Každý den večer si rozvrhněte práci na další den. Ráno tak budete vědět, co musíte udělat. Jakmile jste úkol splnili, odškrtněte si jeho splnění. Když uvidíte, jak vám jde práce od ruky a denní úkoly mizí, garantuji vám, že na sebe budete pyšní. Pomoci v plánování vám může obyčejný diář nebo sofistikovanější online aplikace. Já používám Trello, hodně používané jsou také Basecamp nebo Omnifocus. .

Udělejte tu nejdůležitější práci bezodkladně, co nejdřív

Bez pardonu. Nedejte prokrastinaci šanci se rozběhnout. Naplánovaným úkolům dejte prioritu číslo 1. AD: „Věc, která mě nebaví, nebo dělat nechci a chorobně ji odsouvám, se, poslední dobou snažím vyřešit hned ráno, ještě před tím, než otevřu e-maily. Mile mě překvapí, že se mi pak uleví. Rozdělaná práce mě už nestraší. Taky mi pomáhá plánovat si práci dopředu. Heslovitě mám vypsány všechny projekty a pak si každý večer píšu „to do list“ na druhý den.

Po splnění úkolu se odměňte

Pochvalou, dárkem či odpočinkem. Osvědčilo se to mnohým, třeba to bude platit i na vás. Chce to jen vyzkoušet. Janě N. malé odměny po dokončení úkolu pomáhají dotahovat věci do konce. Stanoví si reálné, dílčí cíle a po jejich splnění se může těšit třeba na malou procházku, oblíbené jídlo, poslech oblíbené písničky. Jak Jana říká: „Tyhle odměny po splnění mnohem líp chutnají. Navíc skvěle fungují jako super čistič mozku před dalším úkolem.“

Stanovte si na úkol pevně stavený čas, od kdy do kdy

AB: „Mně pomáhá stanovit si čas. Třeba od 12 do 14 budu dělat tuhle práci a od 14 do 16 další věc. Na úkolech mě nejvíc děsí nezřetelnost konce a tímhle ji eliminuju.“

Co dál může pomoci?

Dávejte si malé cíle

Velké změny vyžadují dostatek času. Jděte krůček po krůčku. Při zdolávání malých cílů máte větší naději, že neztratíte chuť pokračovat dál.

Vychutnávejte si skvělý pocit z odvedené práce

Vychutnejte si omamnou chuť vítězství a hlavu nezatíženou výčitkami. Čím častěji budete tento libí pocit mít, tím více po něm budete prahnout. Mozek  můžete naučit, aby preferoval to, co se mu líbí a přináší užitek. V tomto případě je to slastný pocit výhry nad prokrastinací.

Články ze stejné kategorie