Chcete uspět u pohovoru? Vyzvídejte. Poradíme vám, na co se ptát | Absolvent.cz

Chcete uspět u pohovoru? Vyzvídejte. Poradíme vám, na co se ptát

Cílem pohovoru je přesvědčit zaměstnavatele o tom, že máte o práci opravdový zájem. Na druhou stranu i vy chcete zjistit, zda je zrovna tato společnost pro vás tou pravou volbou. Nebojte se proto ptát. Zvídavost vás odliší od uchazečů, kteří ze sebe nedokážou vyloudit jedinou smysluplnou otázku. Ať nejste zaskočeni dotazem „Chcete se mě na něco zeptat?“, připravte si dvě, tři otázky už před pohovorem. Vytipovali jsme pro vás ty nejužitečnější.
  1. Co musím umět a ovládat, abych na pracovním místě uspěl?

Touto otázkou přesvědčíte budoucího zaměstnavatele o tom, že patříte k lidem, kteří chtějí uspět. Vy si podle odpovědi uděláte obrázek o tom, jestli je práce vhodná pro vás.

  1. Co všechno se musím naučit během prvního měsíce?

Zjistíte, jak moc náročná práce je a co všechno obnáší. Pokud se vám bude zdát, že požadavky jsou nad vaše síly, zkuste nejdříve překonat nedůvěru ve své schopnosti. Berte to jako výzvu. Když zdoláte všechny překážky, budete na sebe právem hrdí.

  1. Můžu se v práci dále vzdělávat? Budu jezdit na školení?

Nechcete přeci zahnívat na jednom místě a neposouvat se dál. Člověk se učí celý život a pro pracovní život to platí dvojnásob. Pokud se bude personalista nad otázkou ošívat, nejspíš nemají zájem o další vzdělávání svých zaměstnanců. Chcete pracovat pro takového zaměstnavatele?

  1. Co považujete za nejdůležitější a co naopak až tolik neřešíte?

Tuhle otázku položte v případě, že pohovor s vámi dělá váš potenciální šéf. Odpovědi personalisty by vám k ničemu nebyly. Díky odpovědi získáte podrobnější představu o tom, jak budete se svým šéfem nejspíš vycházet. Zjistíte, na co si dávat bacha i z čeho si nedělat těžkou hlavu.

  1. Jaká je firemní kultura?

Ptejte se, pokud chcete rychle zapadnout mezi ostatní. Odpověď vám umožní nahlédnout pod pokličku firemních zvyklostí. Pořádají se společné snídaně? Je zvykem chodit po práci na pivo? Jsou nějaká striktní nařízení, která řeší, jaké oblečení je vhodné do práce? Můžete do práce se psem?

  1. Jakých vlastností si firma na lidech nejvíce cení?

Možná se vám odpověď, kterou dostanete, nebude líbit. Jste introvert a firma preferuje extroverta? V tom případě nebude vzájemná spolupráce klapat. Nepokoušejte se měnit svoje charakterové vlastnosti jen proto, abyste získali novou práci. Člověk se nedokáže dlouhodobě přetvařovat. Věřte mi, že by za to nestál ani stres, který byste každodenně zažívali.

  1. S kým budu spolupracovat? Přiblížíte mi kolegy, se kterými budu v kontaktu?

Touto otázkou možná zjistíte, zda s vámi firma počítá. Zaměstnavateli dáváte jemně najevo, že předpokládáte, že práci získáte. Chce to jen zdravé sebevědomí a nebát se.  Nastražte uši a pozorně poslouchejte. Možná se dozvíte zajímavé informace o budoucím kolegovi, které vám můžou rychleji se v nové práci zorientovat.

  1. Co je dalším krokem k tomu, abych místo získal?

Ptejte se, pokud nemáte jasno, zda vás přijmou. Otázkou dáte budoucímu chlebodárci  najevo, že jste připraveni postoupit do dalšího kola. Bude to pro něj signál, že váš zájem je opravdový.

Články ze stejné kategorie