Zkušební doba – návod na přežití | Absolvent.cz

Zkušební doba – návod na přežití

Získali jste první práci v životě a čeká vás zkušební doba. Ta slouží k tomu, aby si obě strany ověřily, že jim to bude oboustranně klapat. Zaměstnanec si vyzkouší, jestli danou práci bude zvládat, zaměstnavatel si prověří schopnosti a zkušenosti nového zaměstnance.
  • Je na vás spolehnutí?
  • Plníte zadané úkoly svědomitě?
  • Dodržujete termíny?
  • Odvádíte kvalitní práci za přiměřený čas? Jste týmový hráč nebo sólista?

To vše bude váš zaměstnavatel sledovat, a určitě i něco navíc.

Jakou strategii zvolit, když máte zájem o prodloužení smlouvy?

Začněte nadšením do práce, úsměvem, vstřícným chováním a přiměřeným sebevědomím. Buďte komunikativní.  Co dál je důležité?

Zvolte vhodné oblečení

Zjistěte si, jestli není předepsaný dresscode. Pokud ano, bude se váš pracovní šatník řídit zvyklostmi dané firmy. Ani v opačném případě nepodceňujte výběr vhodného oblečení a doplňků. Pokud budete chodit do práce špinaví a neupravení, riskujete, že se s vámi šéf rozloučí ještě před skončením „zkušebky“.

Choďte včas

Buďte dochvilní. Choďte do práce i na pracovní schůzky včas. Jak pravil Ludvík XVIII.:  “Dochvilnost je výsadou králů.” Naučte si vše plánovat s předstihem, raději si odchod do práce pečlivě zorganizujte den předem a mějte dostatečnou časovou rezervu. Tak vás nezaskočí nenadálé události.

Dodržujte termíny

Potřebuje šéf zpracovanou tabulku do pátečního odpoledne? Dodejte mu ji včas. Díky dodržování smluvených termínů budete mít brzy pověst člověka, na kterého je spolehnutí.

Nehrajte si na někoho jiného

Nejlépe uděláte, když budete sami sebou. Přetvářka se nevyplácí.  „Machrovat“ před novými kolegy a vytahovat se svými znalostmi je krátkozraké. Pravda po čase vždy vyjde najevo. V tomto případě se vyplatí spíše skromnost, naslouchání a vnímání atmosféry na pracovišti. Nebuďte však ten, co stojí tiše v koutku a ani nepípne. Zdravá sebedůvěra je žádoucí.

Ptejte se a dělejte si poznámky

Na začátku se hodně ptejte. Snažte se naučit se a pochytit co nejvíce. Protože musíte vstřebat mraky informací, určitě si vše pečlivě zapisujte. Pak budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete. Ptát se několikrát na stejnou věc? To by pro vás byla špatná vizitka.

Buďte aktivní, ale s mírou

Aktivita je to, co se na zaměstnancích cení. Mějte však na paměti, že jako nováček neznáte všechny zvyklosti firmy, neznáte vše kolem provozu. Proto není dobré hned na začátku navrhovat nějaké radikální změny.  Dejte najevo spíše svůj zájem o obor. Aktivně se zapojujte nejen do práce, ale i do mimopracovních činností.

Mějte  zdravé vztahy s novými kolegy

Nevyhýbejte se společným aktivitám mimo práci.  Sport, společný oběd, večer v restauraci - to vše vám pomůže nenásilně zapadnout do kolektivu.  V práci trávíme většinu dne, proto je potřeba dobře se uvést a s kolegy vycházet. Ze začátku to však nepřehánějte s důvěrnými informacemi ze svého soukromí. Ty si raději nechte pro sebe nebo aspoň na pozdější dobu.  Spíše pracujte na tom, aby vás kolegové i nový šéf viděli jako pečlivého, svědomitého a spolehlivého pracanta. Panuje mezi některými kolegy očividná zášť? Nenechte se vtáhnout do vzájemného pomlouvání či osočování.

Buďte samostatní i týmoví hráči

V práci vás nikdo vodit za ručičku nebude. Očekává se od vás větší či menší míra samostatnosti podle druhu a charakteru práce. Někdy však bude potřeba spolupracovat s kolegy.  Je týmová práce vaše parketa? Dokažte to. Jak? Tím, že dokážete konstruktivně a otevřeně jednat s kolegy, efektivně řešit problémy, táhnout za jeden provaz a ctít společný cíl.

 

Články ze stejné kategorie