VZP MI DALA PŘÍLEŽITOST VYRŮST A MÍT ČAS NA SVÉ KONÍČKY | Absolvent.cz

VZP MI DALA PŘÍLEŽITOST VYRŮST A MÍT ČAS NA SVÉ KONÍČKY

Dříve Nikol Binderová přemýšlela o VZP s velkým despektem. Největší zdravotní pojišťovnu považovala za instituci, která se příliš nerozvíjí a nemůže nabídnout mladým lidem odpovídající příležitosti. Dnes bere rozhodnutí přijít na pohovor do VZP za nejlepší krok v životě.

Jak začala vaše práce ve VZP?

Před čtyřmi lety jsem za sebou zavřela dveře v HR ve velké nadnárodní společnosti. Došlo mi, že tam bude vždy prioritou práce, která nikdy nekončí. Přiznám se, že když jsem se ve VZP zajímala o pozici personalistky, o systému veřejného zdravotního pojištění jsem nevěděla vůbec nic. Navíc jsem se domnívala, že jde o instituci, která se nikam neposouvá. Po nástupu jsem poznala, jak moc jsem se mýlila.

              ABSOLVENTI TRAINEE PROGRAMŮ NA VZP NEJVÍC OCENILI               PŘÁTELSKOU ATMOSFÉRU A PODPORU OSTATNÍCH.

Co pojišťovna zaměstnancům nabízí?

Pro mne osobně je to velký prostor pro seberealizaci. Mám jasně dané cíle, ale cesta, kterou se vydám, abych je splnila, je jen na mně. Dostává se mi pravidelné zpětné vazby, abych věděla, zda postupujeme tím správným směrem a vždycky vím, na čem jsem. A to je super pocit. Také se mi libí, že pojišťovna pečuje nejen o své klienty, ale i o své zaměstnance. Čím dál více se otevírá modernímu přístupu k pracovní době. Na většině míst je pružná pracovní doba, využívají se částečné úvazky a některé pozice umožňují home office. Máme k dispozici celou řadu zaměstnaneckých benefitů, vzdělávací a školící systém a troufám si říci, že jsme i férově ohodnoceni.

Dá se v pojišťovně stoupat po kariérním žebříčku?

VZP nabízí nejen prostor pro seberealizaci, ale i příležitost vyrůst. Sama jsem se hned po nástupu zapojila do několika HR projektů, které mne profesně velmi obohatily a již záhy po svém nástupu jsem se stala vedoucí personálního oddělení. A to byl teprve začátek. Po čtyřech letech mi byla nabídnuta pozice ředitelky Odboru služeb klientům pro všechna klientská pracoviště v Ústeckém a v Libereckém kraji. Už po škole jsem věděla, že chci pracovat v HR, ale nikdy by mne ani ve snu nenapadlo, že jednou budu vést 93 lidí a starat se bezmála o 900 000 klientů. Potvrdilo se mi, že VZP oceňuje snahu a chuť lidí dělat něco navíc a dává příležitost posunout se na vyšší a odpovědnější pozici.

Přišla s vyšší pozicí nutnost upozadit osobní život?

Právě že vůbec ne. Co opravdu oceňuji na VZP, je možnost skloubit osobní život s tím pracovním, což se mi dříve nedařilo. Můžete pracovat naplno a zároveň máte čas i na své koníčky. V mém případě na ty opravdové. O koně jsem se starala už od mala, ale během práce v nadnárodní firmě jsem zvažovala, že svého koně prodám. Neměla jsem na něj tolik času, kolik by bylo třeba. Nyní mám díky VZP koně dva.

Čím může VZP zaujmout studenty?

Určitě musím zmínit Trainee programy. Coby vedoucí personálního oddělení jsem je měla na starosti a viděla jsem, kam takový program dokáže mladého člověka posunout. VZP nabízí různě dlouhé stáže - od těch kratších, v délce tří měsíců, až po ty dlouhodobé. Pokud je student šikovný, může u nás pracovat po celou dobu svého studia a pracovní doba se jeho studiu maximálně přizpůsobí. Měla jsem možnost pracovat v rámci Trainee programů s mnoha skvělými mladými lidmi. Na VZP nejvíce oceňovali výborný kolektiv, přátelskou atmosféru a podporu, které se jim během stáže dostalo. Mnoho z nich do VZP nastupovalo se stejnými předsudky jako já a stejně jako já velmi záhy zjistili, jak moc se mýlí. Absolventům Trainee programu také často dáváme přednost při výběru nových kolegů. Nyní mám ve svém týmu dívku, která ve VZP absolvovala středoškolskou praxi a v rámci studia na vysoké škole nastoupila do Trainne programu. Poté jsme ji nabídli stálý pracovní poměr a zároveň nastoupila do našeho programu pro Talenty. Dnes je jí třicet let a je vedoucí jednoho z našich klientských pracovišť.

Co je potřeba, aby absolvent na začátku uměl?

Uplatnění u nás najdou lidé z ekonomických škol, IT oborů a třeba i právníci. VZP je však natolik specifická firma, že pro ni lze těžko hledat hotového člověka. Velkou roli hraje chuť učit se a pracovat na sobě. VZP ví, že starost o absolventy stojí na začátku hodně úsilí, tahle investice se jí ale mnohonásobně vrací.

NIKOL BINDEROVÁ (39) Pochází z Ústí nad Labem, kde vystudovala Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou a Pedagogickou fakultu Univerzity J. E. Purkyně, obor Germanistika a bohemistika. Už během školy se zajímala o interní HR. Po ukončení studia pracovala nejprve jako konzultantka v personální agentuře, poté přešla do interního HR společnosti působící v automobilovém průmyslu. Od roku 2014 pracuje ve VZP, kde si prošla pozicemi personalistky, vedoucí personálního oddělení a od září 2018 je ředitelkou Odboru služeb klientů. Ráda cestuje a největší zálibou jsou její dva koně.

Články ze stejné kategorie