Příběh hádky, která nastartovala úspěch značek Adidas a Puma | Absolvent.cz

Příběh hádky, která nastartovala úspěch značek Adidas a Puma

Zakladatelé dvou světoznámých značek sportovních bot Adidas a Puma byli bratři. Ze začátku měli jednu rodinnou firmu, ale pak se pohádali a stali se z nich rivalové do konce života. Co stálo za jejich hádkou a jak je to s rivalitou těchto značek dnes?

Začínali v prádelně

Rudolf a Adolf Dasslerovi se narodili v německém městě Herzogenaurach. Jejich otec byl švec. Mladší z bratrů Adolf byl šikovný obuvník a také vášnivý sportovec. V prádelně, kterou provozovala jeho matky, si v roce 1920 zřídil dílnu na výrobu sportovní obuvi. Později se k němu přidal i Rudolf, který byl zdatný obchodník. Společně založili firmu s názvem Dassler Brothers Shoe Factory.

Ze začátku vyráběli všechny druhy sportovních bot. Adolf se však zaměřil na boty běžecké, a vymyslel do té doby nevídaný model. Boty vypadaly trochu jako baletní špičky s hřebíky na podrážce, ale atleti si je velice oblíbili. Poskytovaly jim oporu, kterou do té doby jiné sportovní boty neměly.

 

Rudolf a Adolf v dobách jejich společného podnikání. Zdroj obrázku

Vítězství Jesseho Owense přineslo úspěch i bratrům Dasslerovým

Velkým mezníkem pro jejich společnou firmu byla olympiáda v Berlíně v roce 1936. Adolf vzal jedny z vyrobených bot a navštívil s nimi amerického sprintera Jesseho Owense. Tomu se boty tak zalíbily, že se rozhodl s nimi absolvovat olympijské závody. Vyhrál 4 zlaté olympijské medaile. Firma tím získala velkou slávu. I díky tomuto úspěchu prodávali bratři před druhou světovou válkou více než 200 tisíc párů bot ročně.

Jesse Owens svými úspěchy na olympiádě uvedl bratry na světový trh. Zdroj obrázku

Láska a politika ovlivňují celý svět, i podnikání

„S bratrem jsme měli ideální vztah od roku 1924 do roku 1933,” vzpomínal Rudolf už jako starý muž. „Pak se ale jeho mladičká žena začala míchat do obchodních záležitostí, ačkoliv jí bylo pouhých šestnáct a neměla žádné zkušenosti. A válka začala,” citovala jeho slova Barbara Smitová, která o bratrech napsala knihu „Tenisková válka”.

Jak to přesně bylo, se dnes už asi nedozvíme. Pravda je, že se pohádali. Podle spekulací stojí za rozkolem mezi bratry odlišný vztah k Hitlerově ideologii. Oba sice ve 30. letech vstoupili do NSDAP, Adi jen pro formu, kdežto Rudolf prý s velkým zanícením. Po válce byl Rudolf zatčen Američany a rok vězněn. Jejich vztah zhoršilo i Rudolfovo podezření, že ho udal bratr Adolf. Jako pomstu udal Rudolf zase Adolfa denacifikační komisi. Adi byl, jako každý ředitel německé továrny, podezřelý ze spolupráce s nacisty. Komise Adolfa očistila, protože za války pomohl mnoha rodinám, bez ohledu na jejich politické smýšlení.

Druhým údajným důvodem jejich hádek byl milostný trojúhelník. Rudolf měl prý poměr s Adolfovou ženou Kathe. Jistě víme jen to, že v době války žily obě rodiny v jedné domácnosti, a jejich ženy se rády neměly.

Začala válka přes řeku

Výsledkem jejich sporu bylo rozdělení společného podnikání. Po válce, roku 1945, tedy vznikly dvě firmy. Jedna Adolfova, kterému zůstala původní továrna a disponoval všemi patenty. Název Adidas je složen ze jména Adi a začátku příjmení Dassler. A druhá Rudolfova, který si svoji novou firmu založil jen kousek od svého bratra, ve stejném městě, na druhé straně řeky Aurach. Původně jí dal jméno Ruda, protože chtěl také čerpat ze svého jména, ale později ji přejmenoval na sportovnější a údernější Puma.

Rozkol přinesl zárodky dvou světových značek sportovního světa. Zdroj obrázku

Rivalita obou bratrů se netýkala jen jich osobně. Pohltila celé město Herzogenaurach, které rozdělila na dva tábory. Každý měl své bary, své obchody i sportovní kluby. Dokonce se mu začalo přezdívat „město křivých krků”, protože si prý obyvatelé navzájem kontrolovali boty na nohou, aby věděli, do kterého tábora ten druhý patří.

Nepřátelství si vzali bratři do hrobu

Rivalita bratry provázela až do jejich smrti. Oba zemřeli v 70. letech 20. století. Když Rudolf krátce před svou smrtí v roce 1974 požádal bratra, aby ho naposledy přišel navštívit, Adolf odmítl. Sám zemřel o čtyři roky později. V duchu celého jejich sporu jsou jejich hroby na stejném hřbitově, ale daleko od sebe.

Za konec rozkolu mezi značkami se dá považovat rok 2009, kdy se zaměstnanci obou firem domluvili, že uspořádají charitativní fotbalový zápas. Na znamení usmíření se tento zápas koná každý rok.

Navzdory válce, obchod oběma značkám přeje

V současnosti jsou obě firmy stále na vrcholu žebříčku světových značek se sportovním oblečením. Ve srovnání ziskových marží hlavních značek na světovém trhu za rok 2016, jsou Puma i Adidas na třetím a čtvrtém místě za americkými značkami Nike a Under Armour.

Puma i Adidas dohánějí americké značky. Zdroj grafu

I když mezi oběma značkami probíhal po celou jejich existenci boj a vzájemná nesnášenlivost, obchodně si vedly v průběhu let dobře. Možná právě vzájemná rivalita přála podnikání a obchodu a obě značky dokázala vždy zase postavit na nohy, aby bojovaly o svoje postavení na trhu.

Mezi Adidasem a Pumou už nejde o boj na život a na smrt, ale přátelská rivalita mezi nimi stále zůstává a pomáhá jim udržet se na špičce. Je to jen důkaz toho, že určitá míra rivality k podnikání prostě patří.

A jak jste na tom vy? Jste příznivci Adidasu, nebo máte raději Pumu?

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.