PŘÁTELSKÁ ATMOSFÉRA, OTEVŘENOST A MEZINÁRODNÍ TÝM. NEJEN TO NABÍZÍ FIRMA ACCENTURE | Absolvent.cz

PŘÁTELSKÁ ATMOSFÉRA, OTEVŘENOST A MEZINÁRODNÍ TÝM. NEJEN TO NABÍZÍ FIRMA ACCENTURE

O zájmu o informatiku a data a práci ve firmě, která pomáhá díky svým technologiím zlepšovat lidem po celém světě život, jsme si povídali s junior analytičkou, Míšou Hyrčovou.

ING. MICHALA HYRČOVÁ V roce 2016 promovala na Univerzitě Pardubice na Fakultě chemicko-technologické, v studijním programu Chemické a procesní inženýrství. Během studia se zúčastnila stáže v rámci programu Work and Travel v USA. Také byla dva roky na odborné stáži v Laboratoři základního výzkumu zabývajícího se organokovovými sloučeninami. Po dokončení studia rok pracovala ve farmaceutické firmě. Poté nastoupila do Accenture. Ve svém volném čase jezdí na koni a ráda cestuje.

Jak ses o práci a programu pro juniorní kandidáty ve firmě Accenture dozvěděla? Ukončila jsem vysokou školu a začala pracovat ve farmaceutické firmě v technickém oddělení pro výrobu pevných lékových forem. Práce mě ale moc nebavila. Vždycky jsem se zajímala o nové technologie a nejvíce mě zaujala analýza dat. Proto jsem se poohlížela po jiném zaměstnání, které by bylo víc podle mých představ. Chtěla jsem pracovat s daty, v mezinárodním prostředí, kde bych mohla komunikovat v anglickém jazyce a měla flexibilní pracovní dobu. Pak jsem na internetu našla inzerát firmy Accenture.

Co tě na nabízené pozici nejvíce zaujalo? Inzerát mimo jiné nabízel uvolněné a přátelské prostředí, možnost práce v zahraničí a pracovní pozici datového analytika. Obsahoval prostě přesně takovou nabídku, kterou jsem hledala. Tak jsem neváhala, a přihlásila se.

Čím je podle tebe pozice junior analytičky v Accenture unikátní? Lidé v Accenture hledají mladé lidi ne podle toho, jaké mají vzdělání, ale spíš podle toho, jaký mají potenciál. To znamená, že vůbec nemusíte mít vzdělání v informatice nebo datové analýze. Pro ně je důležité, že máte v sobě energii, chuť se učit a dál rozvíjet.

Jak program probíhá? Program probíhá ve dvou fázích. V první fázi jde o takzvaný „buddy program”. Každý junior kandidát má svého „buddíka”, který ho seznamuje s tím, jak to v Accenture chodí. Pomáhá mu s různými administrativními úkony nebo představuje aktivity. Třeba, že jednou za měsíc tu probíhají tzv. „X-Games”, neboli hraní her, kterého se účastní mnoho kolegů. Hraje se třeba beach volejbal nebo fotbálek. Účelem je seznámit se mezi sebou, navázat kontakty a předat si zkušenosti, poznatky a případně i další příležitosti. Po třech měsících přejdete do programu, kde dostanete svého „Career Counselora”, se kterým řešíte svůj kariérní postup a cíle, kterých chcete v budoucnu dosáhnout.

Na jakém zajímavém projektu pracuješ právě teď? V současné době pracuji přímo u klienta, kterým je mezinárodní banka. Vytváříme řešení pro dceřiné společnosti této banky v afrických zemích. Automatizujeme tvorbu reportů, které tato banka posílá svému regulátorovi. Mám na starosti analýzu dat z hlediska jejich obchodního významu. Spolu s dalšími analytiky získáváme data o finančních tocích banky. Vymýšlíme systémovou architekturu, jak tak velké množství dat co nejlépe začlenit do našeho datového skladu. Zároveň připravujeme jejich sumární podobu, kterou předáme dál. Takto zpracovaná data pak posíláme do další společnosti, která je dále zpracuje do konečného reportu. Součástí mé práce je i to, že každodenně komunikuji s pracovníky jedné z bank v Africe. U klienta jsme jen na určitou dobu, protože vymýšlíme řešení, které bude fungovat automaticky. Pak se přesuneme na další projekt.

Jak těžké bylo naučit se pracovat v oblasti, ve které nemáš vzdělání? Protože se o informatiku zajímám už delší dobu, snažila jsem se vzdělávat už předtím sama. Například jsem si udělala kurz na ovládání jazyka SQL. V Accenture mám velkou podporu v seniorních spolupracovnících, kteří v případě, že něco nevím, vždycky pomůžou. A samozřejmě velké možnosti vzdělávacích kurzů. 

Jak velkou změnu ve svých znalostech vnímáš za dobu, co tady pracuješ? Určitě jde o velkou změnu. Jsem tady už 8 měsíců, a za tu dobu jsem se toho opravdu hodně naučila. Nejen třeba lépe pracovat s jazykem SQL, tedy v IT dovednostech, ale například také, jaká mají data obchodní význam. To jsem před tím neznala.

Jaké plány máš do budoucna? Program jako takový nemá žádné časové ohraničení. V případě, že se na pozici, kde pracujete, osvědčíte, prostě pokračujete dál ve svém kariérním růstu. Nejdříve se stanete seniorním analytikem, pak třeba konzultantem nebo manažerem. Accenture má dobře definované úrovně pozic. Je vždy jasně stanoveno, co musíte umět, abyste postoupili na vyšší pozici. A právě „Career counselor” vám pomáhá nasměrovat vaši kariérní cestu. Ta je ale ve své podstatě individuální, protože cíle si určujete sami, jen s jeho pomocí. Po třech až čtyřech měsících společně hodnotíte, jak se vám vaše cíle daří naplňovat.

Jaká je podle tebe v Accenture firemní kultura? Kdybych to měla definovat třemi slovy, tak tu panuje přátelská atmosféra, otevřenost a mezinárodní tým. Například všichni si tu tykáme. Mezinárodní atmosféru vytvářejí kolegové z Indie, z Pákistánu nebo třeba skutečnost, že denně komunikujeme s Pobřežím slonoviny.

Jaké má firma benefity? Benefity máme rozmanité a jejich počet se odvíjí od úrovně pozice. Já například mám už teď pracovní telefon, možnost interního vzdělávání, Cafeterii a také kredit na externí vzdělávání. Dále máme například 5 týdnů dovolené nebo ovoce a kávu na pracovišti či firemního psychologa.

Co tě tady nejvíc překvapilo? Hlavně ta flexibilita a různorodost. Nejste dlouhodobě v jedné firmě, stále měníte pracoviště, pracujete na různých projektech a vymýšlíte nová řešení. Prostě žádné stereotypy. Řekla bych, že je to skoro pravý opak práce, ve které jsem byla předtím.

 

Články ze stejné kategorie