Podle čeho si vybrat tu správnou vysokou? | Absolvent.cz

Podle čeho si vybrat tu správnou vysokou?

Na výběr je toho tolik a ty nevíš, pro kterou vysokou školu se rozhodnout? Která bude ta pravá? Ohodnoť školy podle následujících kritérií a budeš mít jasno.

Studuj co tě baví

Chtějí z tebe mít rodiče doktora, ale tebe nejvíc baví nuly a jedničky? Finance ti nic neříkají, ale se určitě vyplatí studovat ekonomku? Čas věnovaný tomu, co nás baví není ztráta, naopak nutit se do toho, co nám nedělá radost je začátek konce. Vysokou školu budeš studovat několik let, vážně chceš utápět své nadšení v něčem, čemu se s největší pravděpodobností nakonec stejně nebudeš věnovat?

Mysli na budoucnost

Titul není to jediné, co ti škola může přinést. Mysli na to už při jejím výběru. Víš už teď, že chceš vyjet na ERASMUS? Tak se podívej jak je to s tímhle programem na školách, které máš v hledáčku. Chceš získat praxi už v průběhu studia? Stojí za to zjistit, jaké partnerské podniky konkrétní škola má a jestli je praxe součástí studijního plánu. Pokud ano, zabiješ tím dvě mouchy jednou ranou – získáš reálnou pracovní zkušenost a potřebné kredity k tomu.

Vzdálenost od domova

Představa bydlení daleko od rodičů tě děsí? Zamysli se nad tím, jestli teď není ta ideální příležitost postavit se alespoň částečně na vlastní nohy a vstoupit „nanečisto“ do dospělosti. Anebo je to naopak něco, o čem už dlouho sníš? Nezapomeň, že být na všechno sám není vždy jednoduché. Naštěstí existují víkendy, kdy můžeš jet klidně přes půl republiky zpátky domů.

Náklady na život

Uvažuješ o stěhovaní kvůli vysoké? A nevyplatilo by se ti spíš dojíždění? Porovnat cenu koleje/nájmu a jídla s měsíčním jízdným by mělo být důležitým aspektem při rozhodování na jakou vysokou nastoupit. Peníze totiž nejsou všechno, ale nemoct si dovolit věci, které pro tebe byly doposud obvyklé nebo se kvůli nim zadlužit není tou správnou cestou.

Nezatracuj soukromou vejšku

Model „zaplatíš školné, dostaneš diplom“ rozhodně není realitou! Stejně tak nepočítej s tím, že bude studium na soukromé vysoké škole jednodušší. Na těchto školách velmi často učí stejní lidé, jako na státních vysokých školách, nároky, které na tebe budou klást budou tudíž stejné. Na soukromých vysokých školách mají ale většinou méně studentů, takže se jim můžou věnovat o něco víc. Díky tomu si i mohou snáz spojit jméno studenta s obličejem.

Nebuď součást stáda

Většina tvých spolužáků jde na vysokou do Prahy, takže ty půjdeš taky, i když je tvůj vysněný obor v Brně? Nezapomeň, že to jak a kde strávíš vysokoškolské roky významně ovlivní tvou budoucnost. A i zde platí pravidlo, že pokud jsme ve skupině, navazování nových kontaktů není tak snadné. Buď trochu individualista a otevři se možnosti poznat lidi mimo svou středoškolskou skupinu – rozšíříš si obzory a objevíš nové možnosti.

 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.