Nestuduji, ale chci se dál vzdělávat. Jak na to? | Absolvent.cz

Nestuduji, ale chci se dál vzdělávat. Jak na to?

Už nejste studenti, ale chcete se dál vzdělávat a rozšiřovat si obzory? Nacházíte kurzy a nabídky stáží pouze pro studenty? Neklesejte na mysli! Existuje také široká nabídka vzdělávání a pobytů v zahraničí, která je otevřena všem, ne jen studentům. Někdy je omezena věkem (např. pro mladé lidi do 30 let), někdy ale ani to ne.

Online kurzy

Jaké jsou tedy vaše možnosti dalšího vzdělávání? Jednou takovou možností jsou určitě online kurzy. Jejich hlavní výhodou je samozřejmě to, že se jich můžete zúčastnit z pohodlí domova bez ohledu na to, zda se konají v Praze či Sydney. Mnoho online kurzů je navíc zdarma. Informace o těchto kurzech najdete zde.

Standardní kurzy

Další možností jsou standardní kurzy, které nabízí velké množství institucí i jednotlivců. Nabídka kurzů je poměrně široká. Jak tedy hledat? Začít můžete na portálech, které sdružují informace o vzdělávacích aktivitách. Některé portály jsou obecné, jiné jsou zaměřené na konkrétní obor (např. účetnictví).  Užitečné jsou také portály informující o akreditovaných kurzech. Akreditované kurzy jsou kurzy, které splnily určité podmínky a jejich organizátoři ručí za jejich kvalitu a zodpovídají se některé státní instituci, nejčastěji ministerstvu. Příkladem takového webu je Databáze akcí dalšího profesního vzdělávání, kde můžete kurzy vyhledávat podle tématu i regionu.

Zahraniční zkušenost

V dnešním globalizovaném světě je zkušenost ze zahraničí velmi cenná a v mnoha případech nezbytná pro zajímavou práci (viz také Erasmus – na zkušenou do zahraničí). Pokud jste nestihli vyjet do zahraničí během studií, nezoufejte. Finanční podporu výjezdu do zahraničí můžete získat i tak. Docela velké množství takových programů nabízí program Erasmus+. Celý program je sice zaměřen hlavně na studenty a učitele, rozhodně se ale neomezuje pouze na ně. Najdete zde jednak školící pobyty pro zaměstnance, jednak podporu projektů mezinárodní spolupráce a výměny zkušeností.

Patří sem i Evropská dobrovolná služba, v rámci které můžou jednotlivci ve věku od 17 do 30 let vyjet do jiné země za účelem práce pro nějaký neziskový projekt. Projekty jsou zaměřené na tzv. programové země – ty zahrnují 28 členských zemí EU, členy EHS  (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) a také partnerské země EU jako jsou například Turecko, Makedonie a Ukrajina.

Zajímavý pro vás může být také web mladi!info, který shromažďuje informace o stážích, konferencích a studijních pobytech pro mladé lidi, včetně akcí v Česku.

Další užitečné odkazy

AKRIS – Akreditované vzdělávací programy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Najdete tu zejména kurzy pro sociální pracovníky, včetně kvalifikačního kurzu pro pracovníky v sociálních službách. Kurzy jsou různé délky – od jednodenních po několikaměsíční. 

Seznam pracovišť akreditovaných Ministerstvem zdravotnictví ČR. Uvedená pracoviště nabízejí kurzy pro lékaře a farmaceuty. Vybírat můžete ze všech oborů medicíny – ať už je to stomatologie, gynekologie nebo třeba paliativní medicína.

NaStáž – Web provozuje organizace AIESEC a jeho cílem je zprostředkovat stáže mladým lidem do 30 let. Nabídka se mění dle aktuálních volných míst, vyjet můžete do zemí jako je Belgie, Německo, ale i například Malajsie.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.