JAK SE NAUČIT CIZÍ JAZYK RYCHLE A BEZ STRESU | Absolvent.cz

JAK SE NAUČIT CIZÍ JAZYK RYCHLE A BEZ STRESU

Rádi byste se naučili mluvit cizí řečí, ale chybí vám dostatek odhodlání, času nebo jazykového talentu? Přesvědčte se, že i vy můžete bez větší námahy a za poměrně krátkou dobu ovládnout mluvený i písemný projev libovolného cizího jazyka.

PROČ SE (DONUTIT) NAUČIT DALŠÍ JAZYK

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem – tohle rčení zná snad každý. A jak už to u rčení bývá, neříkají se nadarmo.

Když umíte více jazyků (a angličtinu tím zrovna nemyslíme, ta je dnes téměř samozřejmostí), dost si tím ulehčíte život. Trh práce vám otevírá více dveří, zaměstnavatelé se o vás s chutí perou, dovolené v zahraničí se obejdou bez zmateného máchání rukama a nechápavých výrazů, přitažlivá cizinka na baru je najednou přístupnější. Stejně jako celý svět. A co víc, tato studie prokázala, že učení cizích jazyků zlepšuje kognitivní funkce.

Naučit se nový jazyk si přeje opravdu spoustu z nás. Většina lidí se k tomu však ani nedokope nebo to předčasně vzdají. To ale nemusí být váš případ, pokud se budete držet metod, které popisujeme níže.

Jasně, jestli máte ambici mluvit plynně čínsky, půjdete delší a složitější cestou. Ovšem pokud si vystačíte například s nějakým evropským jazykem… uvidíte, že to není až taková věda.

Tak hurá do toho!

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ PODLE OBTÍŽNOSTI A JAK DLOUHO TRVÁ NAUČIT SE JE

Americký institut zahraničních služeb (FSI) rozděluje jazyky podle obtížnosti do 4 úrovní.

  • 1. skupina (ta nejjednoduší): francouzština, němčina, indonéština, italština, portugalština, rumunština, španělština a svahilština. Podle průzkumu FSI trvá přibližně 480 hodin praxe, abyste dosáhli základní úrovně plynulosti.
  • 2. skupina: bulharština, barmština, řečtina, hindština, perština, urdština. Podle FSI tyto jazyky ovládnete za 720 hodin praxe.
  • 3. skupina: amharština, kambodžština, finština, hebrejština. Spadá sem i čeština.
  • 4. skupina: arabština, čínština, japonština, korejština

4 TIPY, JAK ZEFEKTIVNÍTE PROCES UČENÍ. UČTE SE HODINU DENNĚ

  • Nejprve si stanovte záměr, se kterým se daný jazyk budete učit

Zvažte, za jakým účelem budete cizí řeč používat. Jste zamilovaní do cizince či cizinky nebo máte v zahraničí rodinu, kterou plánujete dlouhodobě navštěvovat? Chcete pracovat v cizině či získat zahraniční obchodní kontakty? Pomůže vám to uvědomit si, co potřebujete v daném jazyce znát a co nikoliv. Zaměřte se tedy na konkrétní aplikace jazyka.

  • Naplánujte si hodinový výukový plán

Odborníci doporučují spíše kratší, avšak pravidelnou dobu praxe, než delší časové segmenty na sporadickém základě. Mozek se totiž nedokáže bez konzistentního harmonogramu zapojit do hlubokých kognitivních procesů, jako je navázání spojení mezi novými znalostmi a předchozím učením. Hodina denně 5 dní v týdnu vám tedy dá více, než 5hodinová výuka jednou týdně.

  • Zaměřte se na to, co vás skutečně zajímá

Jestli máte rádi vaření, kupte si cizojazyčnou kuchařku. Pokud vás baví fotbal, sledujte televizní přenosy zápasů v cizím jazyce, který se chcete naučit. Spojte si zkrátka výuku s něčím, co je vám skutečně blízké. Mozek pak bude mnohem lépe přijímat nové znalosti.

  • Zapojte do své výuky rodilého mluvčího

Nic vás nenaučí cizí řeč lépe jako konverzace s někým, kdo jím mluví už od narození. Pokud někoho takového znáte, požádejte ho o účast ve vaší výuce. A třeba nikoho takového osobně neznáte, ale máte cizince v přátelích na Facebooku – co takhle si s ním pokecat ve videochatu na skypu? Podle odborníků byste měli v rámci svého hodinového plánu strávit alespoň půl hodiny rozhovorem s rodilým mluvčím.

A jaký cizí jazyk byste se chtěli naučit vy?

Zdroj: BBC (zkráceno a upraveno)

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.