Home Credit: Když kulturní rozdíly vnímáte jako výhodu, posune vás to kupředu | Absolvent.cz

Home Credit: Když kulturní rozdíly vnímáte jako výhodu, posune vás to kupředu

Hned po škole začal pracovat na brněnské a poté pražské pobočce společnosti Home Credit. Zúčastnil se také jejich trainee programu HC net. „Dnes už vím, že to byl správný krok,“ říká. Sympatický mladý muž působil jako pomocný analytik v Číně a později manažer strategického týmu ve Vietnamu. Splnil si tak svůj sen vycestovat do zahraničí.

Filipe, jak jste se o programu HC net ve firmě Home Credit dozvěděl?

Už před posledním ročníkem vysoké školy jsem se rozhlížel po možnostech uplatnění. Jelikož bylo zrovna po ekonomické krizi, firmy byly s nabízením zajímavých pozic opatrné. Hledal jsem na internetu, asi jako většina mých spolužáků a dneska i kolegů.

Co vás vedlo k tomu, se do programu přihlásit?

Právě to, že Home Credit nabízel možnost potenciálního vycestování do zahraničí, což byl takový můj malý sen. Velký faktor sehrálo i to, že to byl trainee program. Nakonec jsem se rozhodoval mezi dvěma firmami a Home Credit dostal přednost.

V rámci programu HC net jste navštívil Čínu a Vietnam. Proč zrovna tyto země?

Pracoval jsem zhruba rok na pobočce v Brně  a poté rok na pražské centrále. Poté se mi naskytla možnost jet do Číny, kde potřebovali dlouhodobou podporu v místním analytickém týmu. Byla to pro mě taková malá zkouška, jestli jsem schopen fungovat delší dobu v zahraničí, komunikovat a vést tým lidí. Čína je navíc náš největší trh, takže jsem se vlastně ani moc nerozmýšlel.

Vietnam byla naše vysněná destinace s přítelkyní. Rýsovalo se, že by tam i ona mohla sehnat práci či pokračovat v doktorském studiu. Vietnam je navíc skvělý na cestování a je tam stabilní teplota po celý rok. Ani tady proto nebylo třeba moc přemýšlet.

Co jste měl v rámci programu v zahraničí na starosti?

V Číně to byl pro mě takový malý test. Hned na začátek jsme se s tehdejším šéfem oddělení Collections dohodli na seznamu věcí, které by bylo dobře zanalyzovat a zavést tak, aby to firmu posunulo kupředu. Zároveň jsem za chvíli dostal na starosti i lokální analytický tým a přebral pozici jejich vedoucího.

Do Vietnamu už jsem šel jako manažer strategického týmu v Collections. Měl jsem v týmu analytiky (budgeting, segmentace, reporting), business analytiky, projektní a procesní tým a technické specialisty. Takže jsme se s týmem vesměs starali o analytický, technický a strategický chod oddělení.

Jak vypadal váš běžný pracovní den v Číně a ve Vietnamu?

Vstával jsem poměrně brzo ráno (kolem 6.) a většinou šel hned do práce. Snažil jsem se využít prvních dvou hodin dne, dokud tam ještě nebylo rušno, abych udělal potřebné věci a připravil plán pro tým. Kolem oběda jsme většinou s ostatními expaty vyrazili na oběd a čerstvé smoothie. Odpoledne zase práce a večer byla příležitost vyrazit za sportem nebo jít na večeři.

Jaké bylo složení pracovního týmu, ve kterém jste působil?

Z cca 18 lidí v týmu jsem měl 14 kolegů z Vietnamu, 2 z Malajsie a Singapuru a 2 z Evropy. Takže pestré.

Jak jste vnímal kulturní rozdíly mezi jednotlivými zaměstnanci?

Musím se přiznat, že prvních pár tydnů v Číně to byl vcelku velký šok. Asiati obecně reagují na podněty rozdílně, jinak komunikují a mají odlišný způsob chování. Takže kulturní rozdíly jsou znatelné.

Můžete popsat hlavní výhody a nevýhody práce v mezinárodním týmu z vašeho úhlu pohledu? 

Jednoznačnou výhodou jsou právě ty kulturní rozdíly. Tím, že každá kultura je úplně jiná, se i věci posouvají lépe kupředu. Každý prostě danou problematiku vidíme jinak. Když se s tímto naučíte pracovat a brát to jako výhodu, pomůže vám to. Nevýhodou je jazyk. Skladba české, anglické a vietnamské věty je úplně jiná. Všichni asi znají pojem czenglish, Vietnamci třeba zase sem tam vypustí sloveso ve větě.

Měl jste možnost zúčastnit se i mimopracovních aktivit v obou zemích? Potkávají se lidé i po práci? Jak jste se cítil v jejich kolektivu?

Měl, Vietnamci strašně rádi sedí a povídají si. Takže o mimopracovní aktivity nebyla nouze. Když jsme se, dovolím si tvrdit, skamarádili, tak to byla vždycky zábava. Také rádi cestují, takže nám byli schopni poradit i kam zajet a na co si dát pozor. Super byly i teambuildingy, kde jsme trávili pár dnů pospolu a cestovali na motorkách.

V Číně to bylo trošku slabší, tam jsme drželi více pospolu hlavně s ostatními expaty. Navštívili jsme třeba národní park Zgang Jia Jie, podle kterého byl natočený Avatar.

Co vám absolvování programu přineslo?

Určitě hromadu zkušeností, neopakovatelné a nezapomenutelné zážitky a nové kamarády. V neposlední řadě i obrovské možnosti pro další rozvoj.

Máte nějaký vzkaz pro absolventy, kteří váhají s účastí v tomto nebo podobném programu?

Určitě to zkuste a uvidíte, jak vám to sedne. Z mého pohledu je to prestižní trainee program s velkými kariérními možnostmi. A máme svobodu volby, v nejhorším vždycky můžete odejít jinam.

Filip Paseka

Ostravácký rodák vystudoval obor Finance na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Po škole nastoupil do programu HC NET. Zamířil pracovně do Číny a Vietnamu, kde vedl strategicko-analytický tým v oddělení Collections. Filip ve volném čase rád sportuje, věnuje se potápění a rád zavítá do Zoo.

Chcete vědět o programu HC NET více? Podívejte se na speciální video!

Články ze stejné kategorie