Googlím! Zn. snadno a rychle | Absolvent.cz

Googlím! Zn. snadno a rychle

Slovo googlit či vygooglit, vzniklo teprve nedávno. Používá se jako synonymum pro vyhledávání informací v internetovém vyhledávači Google. Google v září roku 2018 oslavil dvacet let od svého vzniku, googlení je tedy také poměrně mladá činnost, kterou jde dělat dobře ale i špatně.

Máme pro vás několik super triků, jak googlit jako mistr

Používejte filtry

Velmi efektivním pomocníkem při vyhledávání na Googlu jsou filtry. Zadejte pojem, který hledáte, a stiskněte Enter. Pod řádkem s textem se vám objeví několik tlačítek na výběr. Stiskněte tlačítko úplně vpravo s nápisem „Nástroje”. Z nabízených filtrů je asi nejzajímavější možnost časového omezení. Můžete tak najít úplně ty nejaktuálnější informace.

Vyberte si jazyk

Google automaticky vyhledává podle vašeho jazyka. Jenže někdy potřebujete najít třeba obchod s elektroniku v jiné zemi, a ne, a ne se tam dostat. Zkuste tedy zadat adresu google.com/ncr, která vás přesměruje na stránku podle vaší současné polohy. V nastavení si také můžete změnit oblast, ve které chcete hledat.

Kde se vzalo slovo Google?

Původní myšlenka zakladatelů (Sergey Brin a Larry Page) byla pojmenovat vyhledávač vtipně podle toho, jaké množství informací bude schopen vyhledat. Prvotní název byl tedy Googol (což je název pro číslo 1 následované stovkou nul). Když ale pak Brin s Pagem dostali šek od investorů, byl na něm uveden chybný název Google. A tak místo toho, aby si šli nechat opravit název na šeku, pojmenovali společnosti Google.


Google, slovo, které vzniklo chybou. Zdroj obrázku

Hledejte přesně, s pomocí jednoduchých značek

UVOZOVKY — hledané slovo dejte do uvozovek. Uvozovky pro Google znamenají, že má hledat přesně toto slovo nebo sousloví. Výhodou je, že vám nabídne jen přesnou shodu. Nevýhodou je, že tento způsob je docela náchylný na chyby — vaše i autorů textů na internetu.

ZNAMÉNKO MÍNUS — když chcete hledat slovo, které má mnoho souvislostí, ale vás zajímají pouze některé, použijte znaménko mínus. Zadejte vyhledávané slovo a za znaménko mínus napište souvislost, která vás nezajímá. Google pak najde vyhledávaný pojem, ale bez vyloučené souvislosti. Například zajímá vás pojem absolvent, ale nechcete mít ve vyhledávání výsledky s filmem Absolvent. Zadejte tedy: absolvent -film.

SLOVO „SITE:” — vložení slovíčka site nasměruje váš zájem pouze na jednu konkrétní doménu nebo soubor domén. Potřebujete-li prohledat jeden pojem na konkrétních stránkách, zadejte site:doména. Například všechny informace k pohovoru na stránkách Absolvent.cz najdete, když zadáte: pohovor site:absolvent.cz.

SLOVO „RELATED:” — někdy potřebujete vyhledat podobné stránky k těm, které už znáte. K tomu vám poslouží slovo related. Zadejte třeba: related:prace.cz a Google vám vyhledá několik dalších webů, které nabízejí práci.

OR – v překladu slovo NEBO slouží jako logický operátor, který když ho vložíte mezi dvě slova vyhledá výsledky pro celé sousloví. Znamená to, že když zadáte třeba: absolvent or práce, Google vám vyhledá nabídky práce pro absolventy.

* HVĚZDIČKA — zastupuje ve větě neznámou. Složí hlavně při použití s uvozovkami. Nemůžete si vzpomenout na nějaké přísloví či citát? Zadejte „Nebát se a *” a vzápětí se dozvíte, že chybějící slovo známého citátu je nekrást.

AROUND — operátor, který určí, že dva výrazy musí být nalezeny blízko sebe. Zadejte například: pohovor around absolvent, a Google vyhledá fráze, ve kterých budou obě slova obsažena.

.. DVĚ TEČKY — určují rozsah čísel. Využijete při hledání výsledků období či vývoje týkajícího se nějakého pojmu. Například při zadání: Google 1998..2018, se dozvíte zajímavé informace o historii Google.

~ VLNOVKA — znak, který dá Googlu pokyn, že může k vyhledávanému pojmu přidat i jeho synonyma. Zadejte například: ~návod a Google vyhledá i slovo manuál.

Najděte si jen ten pravý obrázek

Ve vyhledávání obrázků má Google mnoho možností. Jednou z velmi užitečných funkcí je vyhledávání dalších velikostí a podobných obrázků, jaké už máte. Buď si obrázek můžete přímo do vyhledávače pomocí malé ikonky fotoaparátu nahrát, nebo klikněte pravým tlačítkem myši přímo na vyhledávaný obrázek a zadejte — Vyhledávání obrázku pomocí Google. Zobrazí se vám všechny velikosti obrázku, které má Google k dispozici a k tomu vám také nabídne obrázky s podobným motivem.

Ikonka fotoaparátu je velmi užiteční pomocník při vyhledávání obrázků.

Znali jste všechny tyto fígle? Doporučujeme všechny vyzkoušet. Určitě vám googlování velmi usnadní.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.