Coworking není jen o sdílení společného prostoru | Absolvent.cz

Coworking není jen o sdílení společného prostoru

Coworking, výraz, který před pár lety nikdo neznal, zažívá boom. Přestože společná pracovní místa vznikala již v roce 1989, termín coworking poprvé použili v San Franciscu v roce 2005 při otevření první sdílené kanceláře. Kdy vzniklo první centrum u nás a jak se zde podařilo coworkingu zakotvit? Zjistíte za okamžik.

Coworking v ČR

České prvenství náleží pražské Coffice založené Davidem Odstrčilem. Kancelář byla slavnostně otevřena 23. listopadu 2009. Ve třech místnostech, na ploše 100 m2 mohlo pracovat 10 lidí. Pár měsíců využívala zdejší prostory při rozjezdu firma Slevomat.

Dnes jich máme po České republice přes sedmdesát. Téměř polovinu najdete v Praze. Druhým coworkovým rájem je Brno. Pracovat ve sdílených kancelářích můžete v každém krajském městě, ale narazit na ně můžete i na dalších místech po republice.

Do práce s dětmi

Některé coworky umožňují pracujícím ženám, aby docházely do kanceláře s malými dětmi. Zatímco mámy pracují, o děti se starají chůvy. Tyto služby nabízejí třeba pražské Baby Office, Mumraj a Mám prostor, v Havířově Merkur coworking, v Hradci Králové Liána nebo Artičok, v Ostravě Viva.

Jak to v coworku chodí?

Není to procházka růžovým sadem, zařídit kancelář a čekat, co se bude dít. Chcete vědět jak to v coworku funguje, zda  jsou všechny stejné, nebo se v nabídce služeb liší? Vyzpovídala jsem pro vás několik provozovatelů menších center.

LIÁNA COWORKING

Liána Coworking se snaží skloubit fungování klasického coworkingu s potřebami žen a matek. V únoru 2017 centrum založila novopečená matka Jitka Krátká, která začala řešit, jak se dá na rodičovské dovolené pracovat. Ptáte se, jestli sem chodí pracovat i muži? „Ano, chodí a moc rádi je tu vidíme.  Určitě nebylo záměrem utvořit nějaké speciální prostředí pouze pro ženy. Naopak, ženám a zejména některým maminkám vyhovuje, když se mohou zapojit do běžného života a my se jim pro to snažíme vytvořit podmínky. Je to jako když máte třeba obchod s bezbariérovým přístupem, také to neznamená, že je jen pro invalidy,“ říká Jitka Krátká.

 Co obnáší každodenní provoz?

Jitka Krátká: „Mimo běžných provozních věcí se věnujeme hlavně propagaci a organizaci workshopů, seminářů. Zapojujeme se a spolupracujeme se zajímavými projekty v okolí. Časově je to náročné, ale tím, že nás baví to, co děláme, tak tomu ten čas rádi věnujeme. Mimo klasického coworkingového prostoru máme i samostatnou místnost s větším stolem pro přibližně deset lidí, kde mohou probíhat soukromá jednání či školení. Nově otevíráme šicí dílnu a skvělá věc je, že máme vlastní hernu pro děti, kde můžeme nabídnout i hlídání.“

LOVECOWORK OPAVA

Opavský cowork byl slavnostně otevřen 26. ledna 2016. Jak křest probíhal? „Byla to celovečerní akce plná networkingu, dobrého vína a jídla. A právě zde začala mnohá přátelství, která se s LoveCoWork táhnou do teď.“

Co obnáší zajištění chodu coworku? Odpovídá jedna ze zakladatelek centra, Míša Grešková:

„O centrum se nás stará více. Neleží to čistě na jednom člověku, který se smetákem v ruce vymýšlí marketingové kampaně a s telefonem u ucha domlouvá organizaci akcí. Proto je těžké čas vyčíslit.Každopádně samotný provoz není ta nejtěžší věc. Je to spíše administrativní práce, kterou bude znát úplně každý, kdo podniká. Náročnější je samotné pořádání akcí, na čemž se podílí více lidí. Je to časově i energeticky náročné pro jednoho člověka. Odměna ve formě usměvavých a spokojených tváří ale rozhodně stojí za to. Zase ale záleží, kolik akcí se pořádá. Samotný každodenní chod je ale schopen obstarat jeden člověk.“

Čím se vaše centrum od jiných liší?

„Jsme taková malá rodina. Nenabízíme jen prostory, ale také inspirativní atmosféru, a hlavně celistvou myšlenku coworkingu, a to spolupráci.Tímto způsobem se snažíme vést i obchodní snídaně známé pod názvem Zastavme se! Spojovat lidi z různých oborů, aby si navzájem pomohli a udělali radost.Pravidelně pořádáme neformální posezení, kde se společně  setkáváme. Díky tomuto zázemí a spolupráci, vznikl na půdě LoveCoWork nejeden projekt. Kromě byznysu podporujeme sdružení maminek Dobrotety, které zajišťuje materiální i finanční pomocí ústavům poskytující péči o předčasně narozené děti.”

BUSINESS GATE KARVINÁ

Coworkové centrum nemusí být nutně v rukou soukromníků. V Karviné je provozuje město. Jde o společný projekt statutárního města Karviná a Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Vsadili na spolupráci mezi studenty a firmami. Centrum již čtvrtým rokem nabízí program Academy, díky kterému získají studenti cennou praxi v marketingu. Sdílený prostor k práci je zařízen pro 15 lidí, najdeme zde i dvě zasedací místnosti, které se dají pronajmout. Jak to v centru chodí? Za tým centra odpovídá Petra Pomianková:

„Na začátku všem nabízíme program Business Gate Benefit, který je určen pro všechny podnikatele, kteří potřebují poradit v začátcích podnikání (poradit s business plánem, marketingem, s rozpočtem). První schůzka je zdarma a pak už záleží na klientovi, jestli  potřebuje více konzultací.  Jelikož jsme malé coworkingové centrum, se všemi coworkery jsme navázali přátelský vztah. Proto když je něco trápí nebo něco potřebují, obrátí se na nás. I my sami zjišťujeme co je nového v jejich podnikání, kam se zase posunuli.“

Pokud se rozhodnete služeb některého coworku vyzkoušet, jděte do toho. Získáte motivující pracovní místo, kde se nezahálí, ale pilně pracuje. Lidé na volné noze oceňují, že ve sdílené kanceláři potkali spoustu inspirujících lidí a kolegů. Co si budeme povídat, pracovat celé dny zavřený doma mezi čtyřmi stěnami není pro většinu žádná výhra.  Mít možnost poradit se kolegou či jen tak “pokecat” o všem možném, je přirozená lidská vlastnost. Cowork je zkrátka nejen v tomhle ohledu ideálním pracovištěm. 

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.