BUĎTE AKTIVNÍ UŽ NA VYSOKÉ ŠKOLE. NIKDY NEVÍTE, CO NEBO KDO MŮŽE NASTARTOVAT VAŠI KARIÉRU. | Absolvent.cz

BUĎTE AKTIVNÍ UŽ NA VYSOKÉ ŠKOLE. NIKDY NEVÍTE, CO NEBO KDO MŮŽE NASTARTOVAT VAŠI KARIÉRU.

S ředitelkou společnosti TechHunt Marií Novotnou se bavíme o tom, co vysokoškolákům může pomoci nastartovat jejich kariéru a co pomohlo například i jí samotné.

MARIE NOVOTNÁ Po střední škole nevěděla přesně, kam směřovat svoji studijní kariéru. Nejdříve studovala jednu vysokou školu, poté druhou​. Svoji kariéru začala v přední poradenské společnosti – PwC Česká republika a poté přešla do známého pivovaru Bernard. Nyní pomáhá studentům, absolventům i zkušeným odborníkům dělat správná životní rozhodnutí. Ve volném čase ráda sportuje, organizuje svatby nebo peče dorty pro rodinu a přátelé.

Co často řešíte s firmami? O jaké kandidáty mají zájem? Firmy hledají hlavně aktivní kandidáty. Studenty, kteří při škole sbírají i další zkušenosti, a nebojte se, ne vždy to musí být zkušenosti v oboru. Někdy stačí být vedoucí na dětském táboře, jindy nasbíráte body navíc za to, že jste aktivní v klubu zahraničních studentů. To ostatně velmi pomohlo před lety i mně. Je totiž vidět, že ovládáte alespoň jeden jazyk, jste aktivní, zodpovědní a máte i organizační schopnosti.

Co nabízí vysoké školy či firmy dnešním studentům? Dnes nabízí školy i firmy přímo na vysokých školách velké množství zajímavých kurzů, přednášek z praxe, projektů, do kterých se mohou studenti zapojit, nebo řadu dalších akcí. Což je super, protože studenti mohou takto zajímavou formou vyzkoušet práci přímo pro danou společnost, na konkrétním projektu. A když budou dobří, něčím zaujmou nebo třeba jen ukážou, jak jsou šikovní, třeba je to posune dál a ani nebudou vědět jak. Také příběhy v našem časopise ukazují, jaké náhody často vedou ke startu zajímavé kariéry.

A co konkrétně pomohlo při startu kariérní cesty vám? Na vysoké škole jsem se zapojila právě do klubu zahraničních studentů, a tato aktivita vše odstartovala. Díky ní jsem se seznámila se zajímavými lidmi, zlepšila si organizační schopnosti (pořádali jsme pro studenty ze zahraničí různé akce), procvičila si angličtinu a pracovala na svých prezentačních dovednostech a komunikaci. Myslím, že i díky tomu jsem pak zahlédla výzvu jedné velké zahraniční společnosti s nabídkou projektu s přesahem do marketingu. Což byla zajímavá oblast, a pro mě v tu dobu docela výzva. Přihlásila se, vybrali mě a spolu s dalšími studenty z různých univerzit jsem absolvovala asi roční program, který jsem díky své aktivitě a nápadům vyhrála. A tak v podstatě získala zajímavou stáž, pak své první zaměstnání... a už to bylo. Takže jak vždy říkám, nikdy nevíte, kam vás „něco“ posune.

PÁR RAD DO ZAČÁTKU
Kariérní sociální sítě
Všimli jste si, že řada firem má dnes již dvě facebookové stránky? Jednu zaměřenou přímo na aktivity pro vysokoškoláky, absolventy nebo kariéru? Sledujte sociální sítě, případně kariérní sociální sítě firem, které vás zajímají.

Kariérní centra 
Sledujte web, stránku na sociálních sítích či jen pouhé nástěnky kariérních center vaší vysoké školy. Neunikne vám pak zajímavá příležitost, která může nastartovat vaši kariéru.

Buďte aktivní
Účastněte se zajímavých přednášek, workshopů, protože nikdy nevíte, kam vás to přivede nebo s kým zajímavým se tam seznámíte. Školy či firmy vám nabízí řadu těchto aktivit zdarma nebo jen za symbolickou cenu, což je skvělé. Jednou si vzpomenete, až uvidíte, kolik pak stojí školení a workshopy pro profesionály.

Jazyky a zahraniční zkušenost
Pokud se chcete zlepšit v jazycích, případně nasbírat zajímavou zkušenost v zahraničí, využijte Erasmus+ nebo trainee či absolventské programy s možností stáže v zahraničí. Nikdy nevíte, jak se vám tato zkušenost bude hodit. A věřte mi, později se díky závazkům, rodině či třeba jen hypotéce řada z vás už nemusí na delší dobu dostat z domova.

Já sama se snažím také neustále něco nového učit, někam se posouvat. Letos jsem například absolvovala několikaměsíční koučovací výcvik. Často řeším se studenty, absolventy nebo zkušenými odborníky jejich kariéru, proto je koučovací přístup pro mou práci nejvhodnější variantou.

Články ze stejné kategorie