12 důvodů, proč studovat v zahraničí | Absolvent.cz

12 důvodů, proč studovat v zahraničí

Nejedna univerzita dnes nabízí určité druhy dlouhodobějších výjezdů do zahraničí spojených se studiem. Někteří studenti dokonce posunuli laťku ještě dále a vystudovali celou vysokou školu v cizí zemi. Důvodů, proč se rozhodnout podobně, je skutečně mnoho. Pokud přemýšlíte o výjezdu „ven“, pak by vám následující důvody měly pomoci si utřídit myšlenky.

1. Vypadá to dobře v životopise

Ať už se potom chcete dále vzdělávat či nastartovat kariéru, zahraniční školou zaujmete vždy. Navíc váš životopis bude mít větší šanci zaujmout. Téměř určitě získáte jiné zkušenosti, například co se brigád týče.

2. Uvidíte svět

 Cestovat je dnes skutečně jednoduché. Díky studiu v zahraničí máte jedinečnou šanci poznat cizí kulturu skutečně zblízka, a rozšířit si tak obzory. Uvidíte, že lidé jsou v různých částech světa rozdílní a vyznávají jiné hodnoty.

3. Zlepšíte si jazykové schopnosti

Za hranicemi naší země se česky jednoduše nedomluvíte a budete odkázáni na jiný jazyk. Ve skutečnosti není ani takový problém vycestovat bez znalosti jazyka země, do které míříte, o to zajímavější budou začátky a o to dříve se nějaký jazyk naučíte. Například v rámci Erasmu je často možnost se přihlásit na kurzy místního jazyka, a naučit se tak alespoň jeho základy.

4. Potkáte nové lidi

Mezinárodní školy jsou úžasným místem k potkání nových lidí. Nejlepší na tom je, že většinu spojuje jedna věc. Podobně jako vy udělali něco nového a na novém místě se také teprve rozkoukávají. Snadněji pak budete navozovat nové profesní i osobní vztahy v dalším životě.

5. Budete nezávislí

Zezačátku to je zvláštní pocit. Najednou zjistíte, co všechno je třeba zařídit k tak základním věcem, jako je přísun pitné vody nebo elektřiny.  Mnoho studentů si vedle školy ještě nějakým způsobem přivydělávají, což jsou další zkušenosti.

6. Uvidíte, jak vypadá vzdělávání jinde

Nejen že český a americký vzdělávací systém je jiný, dokonce už i u německých sousedů vyučování probíhá rozdílně. Pokud tedy patříte k těm, kdo si říkají, že jim systém vzdělávání nevyhovuje, možná by stálo za zkoušku podívat se za hranice.

7. Získáte spoustu nových zkušeností

Díky studiu v zahraničí se osamostatníte, ale to není všechno. Také zažijete situace, které by se vám doma nestaly, a získáte tak naprosto jedinečné zážitky. Například když se ocitnete v jednom bytě s lidmi, kteří neumí anglicky, a musíte se s nimi nějak domluvit. Stejně tak zkušenosti ze školy a práce mimo rodnou zemi se cení.

8. Naučíte se za sebe porvat

Oproti našim končinám se ceny v zahraničí pohybují různě. Stipendia navíc většinou stačí jen na pokrytí základních potřeb, a proto si hodně zahraničních studentů hledá různé přivýdělky. Ve výsledku je to pro ně jen dobře, jelikož každá zkušenost je cenná. Hlavně se pak ale naučí přihlásit se o svůj díl anebo hospodařit s prostředky, které mají.

9. Pochopíte definici slova „rozvoj“

A to sami na sobě. Když se odhodláte k tak velkému kroku, jako je strávit přinejmenším rok někde na vlastní pěst, vaše zóna komfortu se posune o pořádný kus.  Hlavně potom ale pochopíte, co má skutečnou hodnotu, do čeho investovat čas a s kým jej trávit. Ovolný čas jde využít produktivně.

10. Začněte dělat jiné věci

Ty důležité samozřejmě zůstanou. Pokud rádi tvoříte grafiku, stále to budete dělat, většina malých zvyků a drobností se však změní. Možná začnete trávit méně času na sociálních sítích či vysedáváním po kavárnách. Navíc poznáte nové lidi, kteří vám ukážou úplně jiné činnosti, kterými trávit čas.

11. Budete mít institucionální výhody

Tím se rozumí například příspěvek od státu, kde budete studovat, nižší daň z příjmu a mnohé další úlevy, které mají mezinárodní studenti možnost využívat. Občas je však třeba se zaregistrovat či přihlásit na několika úřadech, zajít do banky, založit si nové číslo a udělat další mnohdy zdlouhavé věci.

12. Naučíte se myslet dopředu

Zkoušet si udělat podnikatelský plán s rozpočtem pro firmu ve škole je jedna věc, naučit se však vyjít s rozpočtem jako normální člověk je věc druhá. Budete tedy s přehledem zvládat nakoupit věci, které skutečně potřebujete.

+1 Budete ze sebe mít dobrý pocit

 Po vyřízení administrativy, složení prvních zkoušek a objevení levného obchodu s potravinami vás čeká už jen užít si dobrý pocitze sebe sama.

Autor studuje Media and Entertainment management na Inholland University of Applied Sciences v nizozemském Haagu.

Jak jeho spolužáci vnímají začátky studia v zahraničí?

„Je to sice trochu americký, ale zvyknul jsem si, a je to super,“ Lukáš z Prahy, 20 let

„Je tu spoustu lidí, kteří se stejně jako já věnují muzice,“ Marius z Drážďan, 21

„Zezačátku jsem si bez rodiny a kamarádů těžko zvykala, ale teď jsem strašně ráda,“ Leah z Osla, 19

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.