Těší mě, když vidím zaměstnance kariérně růst | Absolvent.cz

Těší mě, když vidím zaměstnance kariérně růst

Letní brigáda v McDonald’s je pro mnoho studentů jasnou volbou. Smažení hranolek ale není to jediné, co je tam může čekat. Talentovaní brigádníci se mohou kariérně posouvat už během studia. Jejich potenciál je často patrný už na pohovoru, který s uchazeči může vést Lucie Urbanová. Kdysi dávno brigádnice, teď HR.

Lucie se s námi podělila o cestu, která ji vedla až k momentální pozici a o tom, co ji na práci nejvíc baví. Nezapomněla zmínit ani projekty, do kterých se její franšíza v poslední době zapojila.

 

Jak jste se dostala k práci v McDonald’s? Šlo o brigádu při škole a postupný růst k vyšším pozicím, nebo to bylo jinak?

Poprvé jsem přišla do kontaktu s McDonald’s v 15 letech, kdy jsem hledala první svou letní brigádu. A po 10 letech jsem se do společnosti vrátila, ale už trošku jinak.

Během studia a po něm jsem nabírala zkušenosti v gastronomii, v bance, a potom jsem se zhlédla v HR a nastoupila jsem do pracovní agentury. Asi před třemi lety se mi ale znovu naskytla možnost pracovat v McDonald’s. A protože jsem měla už nějaké zkušenosti z letní brigády, vyšlo to. Samozřejmě jsem si prošla zaškolením, během kterého jsem si oprášila práci v provozu, abych uchazečům při pohovorech mohla předat všechny informace podrobně a z vlastní zkušenosti.

 

Takže i pro HR platí zaškolovací kolečko v provozu?

Ano. V rámci pozice HR je to nutnost, abych znakal konkrétní náplň nabízené práce, protože já to těm uchazečům předávám dál. Můžu jim pak přesně říct, co je v práci čeká. Zároveň jim tím ukážu, jaký kariérní postup je může čekat a že startovní čára je stejná pro všechny.

 

A co dalšího v rámci svojí pozice děláte?

Jako HR mám na starosti celkem 10 restaurací v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Zaštiťuji v nich funkčnost náborových procesů – od vytvoření inzerce přes organizací pohovoru až po samotný nástup daného zaměstnance. K tomu samozřejmě i kontroluji a vyhodnocuji personální reporty. Mám na starosti drobnou administrativní práci a zodpovídám za lokální viditelnost organizace, například v rámci komunikace se školami a obcemi, ve kterých naše restaurace působí.

 

Co vás na vaší práci baví nejvíc?

Je to těžká otázka… Tím, že jsem hodně komunikativní člověk, mě nejvíce baví celý den dělat pohovory a sledovat dění v každé restauraci. Mám obrovskou radost, když do ní po čase přijdu znovu přijdu znovu a vidím, jak se zaměstnanci, které jsem nabrala, kariérně posouvají a rozvíjí svůj potenciál.

 

Zmínila jste spolupráci se školami. Můžete to přiblížit?

McDonald’s jako takový dělá spoustu dobročinných akcí, jako je například Trash Patrol (společné sbírání odpadků ve městech) nebo Dům Ronalda McDonalda a jeho nadační fond. Každá franšíza ale může mít i vlastní projekty v lokalitě, kde se nachází. My jsme navázali spolupráci zejména v Olomouckém kraji. Zmínila bych třeba spolupráci s neziskovou organizací Šance. Celkem 58 žáků ze střední školy TRIVIS v Prostějově, se v rámci její přednášky rozhodli vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně. Chtěli jsme je v tomto rozhodnutí podpořit, takže od nás dostali slevu 50 % do našich restaurací. Pro gymnázium v Litovli jsme školili studenty pro jejich nástup do pracovního života. Zkusili si napsat CV, poradili jsme, jak se prezentovat na pohovorech, zkrátka jsme jich chtěli otevřít dveře a pomoct se začleněním do pracovního procesu.

 

Co je podle vás hlavním lákadlem pro studenty? Proč mají jít pracovat k vám a co jim práce v McDonald’s dá?

Hlavní výhodou brigády v McDonaldu je flexibilně plánování směn. Studentům, ale i všem ostatním zaměstnancům se snažíme vyjít maximálně vstříc tak, aby si směny plánovali podle rozvrhu, koníčků, aby kromě práce pohodlně stíhali i studium a osobní život. A co jim práce v McDonald’s dá? Díky týmové práci, kterou si u nás vyzkouší, se naučí odpovědnosti, což je podle mě velmi užitečná vlastnost jak v práci, tak celkově do života.

„Startovní pozici máme v McDonald’s všichni stejnou.”

 

Lucie Urbanová vystudovala Vítkovickou střední průmyslovou školu v Ostravě, obor ekonomika a podnikání. Pracuje v McDonald’s na pozici HR přes dva roky a vrátila se zpět ke studiu. Aktuálně studuje na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze obor se zaměřením na řízení lidských zdrojů. 

 

Články ze stejné kategorie