Práce v McDonald's je skvělou praxí pro téměř každé povolání | Absolvent.cz

Práce v McDonald's je skvělou praxí pro téměř každé povolání

Kombinace studia a práce je pro zaměstnance společnosti McDonald's běžnou praxí. A nejde jen o nejjednodušší cestu s penězům a časové flexibilitě – David Hylmar je zářným příkladem toho, že praxe v oblíbeném řetězci s rychlým občerstvením může být i skvělou přípravou na budoucí povolání.

Jak dlouho pracujete ve společnosti McDonald's?

 

V McDonald's pracuji něco málo přes půl dekády. Celou tu dobu jsem ale nestrávil jen v jedné pobočce – začínal jsem v Hradci Králové, kde jsem zatím strávil víc času než v Praze, kde momentálně pracuji ve franšíze Max Restaurant.

 

Za tu dobu jste si asi prošel různými pozicemi, jak je v McDonald's zvykem…

 

Ano, zkusil jsem si spoustu pozic, od těch základních, jako je smažení hranolek nebo lobby, čili úklid zázemí pro zákazníky. Zkusil jsem si ale i pozici baristy nebo lídra péče o hosty. Teď pracuji jako shift leader, což znamená, že zodpovídám za provoz restraurace během všech tří směn, za produktivitu a efektivitu. Kromě toho dohlížím na bezpečnost produktů, spokojenost zákazníků, bezpečí i spokojenost zaměstnanců, dodržování standardů, ať už hygienických, nebo jiných. Navíc ještě zajišťuji dostupnost trénikových materiálů, které pomáhají našim zaměstnancům zvládat začlenování do firmy na různých pozicích.

 

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

 

Jako většina našich zaměstnanců nejvíc oceňuji časovou flexibilitu při plánování směn, kdy si můžeme pracovní dobu přizpůsobit na míru. Líbí se mi i další benefity, na naší franšíze například pořádáme tzv. crew party, kde se sejde celý tým, občas i včetně supervisora nebo majitele franšízy, máme pak příležitost se lépe poznat a v klidu si popovídat. Skvělá je také diverzita, kterou McDonald's podporuje. Na směně tak potkáte lidi různého věku, vzdělání, národnosti i délky praxe. Ti, kteří v McDonald's pracují už třeba 20 let, jsou v týmu považovaní za největší borce, protože si už zažili všechny možné situace, které ostatní teprve čekají. Vlivem široké věkové škály navíc vzniká opravdu rodinná atmosféra.

 

Je práce v McDonald's náročná?

 

Ze začátku se to tak může jevit. Pokud má ale člověk ambice, během poměrně krátké doby se může ze základních pozic vyšvihnout nahoru – příležitostí je opravdu víc než dost. V místech s hustou sítí poboček probíhá i tzv. transfer, vyzkoušíte si tedy práci i v pobočkách s opravdu silným provozem. Pro většinu zaměstnanců je to velká škola a zároveň vystoupení z komfortní zóny. Pak už vás nic nepřekvapí.

„Pokud má člověk ambice, během poměrně krátké doby se může ze základních pozic vyšvihnout nahoru – příležitostí je opravdu víc než dost.”

Při práci v McDonald's ještě studujete obor specializovaný na středoškolskou pedagogiku. Uplatňujete svoje vzdělání během směn?

Někdy si říkám, že bych si měl tu práci nechat uznat jako praxi (smích). Potkávám se na směnách s opravdu pestrou škálou lidí, se kterými komunikuji, navazuji vztahy, s každým je potřeba vyjít a ne vždycky je to jednoduché. V rámci tréninku mladé lidi vlastně učím a můžu si na vlastní kůži zažít a vyzkoušet, jak reagují. Myslím tedy, že mě práce v McDonald's dobře připravuje i na případnou kariéru středoškolského učitele.

 

Myslíte, že může brigáda v McDonald's přinést užitečnou praxi i studentům nehumanitních oborů?

 

Vidím potenciál pro studenty technických škol. Může se stát, že některý ze strojů používaných v restauraci přestane fungovat – pak je třeba zařídit co nejdříve opravu. Tady se hodí technické znalosti. Na opravu strojů máme samozřejmě firmy, ale pokud máte o techniku zájem, můžete se dostat k lidem, kteří pracují s technologiemi a nechají vás nakouknout pod pokličku. Vytváření zajímavých kontaktů a přátelství na celý život je podle mě jednou z hlavních výhod, které práce ve společnosti McDonald's přináší.


 

 

Články ze stejné kategorie