V IKEA se navzájem podporujeme nejen v rámci pracovních záležitostí | Absolvent.cz

V IKEA se navzájem podporujeme nejen v rámci pracovních záležitostí

Maximální podpora zaměstnanců a aktivity pomáhající znevýhodněným skupinám – i to pro mnohé znamená práce v IKEA. O možnostech v začátcích kariéry a o tom, jakým způsobem se IKEA zasazuje o rovné příležitosti, jsme si povídali s Klárou Podleščákovou a Přemyslem Konrádem.

Jaká byla vaše cesta k současné pozici? 

 

Klára: Já jsem v IKEA začínala jako student na půlroční stáži, kterou jsou zahájila letos v březnu. V létě jsem se potom přihlásila na otevřenou pozici recruitera, podařilo se mi úspěšně projít výběrovým řízením a teď jsem pracuji druhý měsíc jako recrutier.

 

Byla vaše předchozí zkušenost v IKEA při výběrovém řízení a přechodu na jinou pozici výhodou?

 

Klára: Určitě. Bylo fajn vědět, jak funguje firma, její kultura, jaké je tam prostředí. Navíc jsem už v IKEA měla přátele, nemusela jsem v tomto ohledu začínat úplně od nuly. Když už se jednou do IKEA dostanete, je jednodušší přejít na jinou pozici – každá se otevírá nejdřív interně, aby měli všichni zaměstnanci férovou možnost se rozvíjet. Zároveň IKEA zprostředkovává možnost najít si místo v některé ze zahraničních poboček, takže podporuje zájem cestovat a sbírat zkušenosti v jiných zemích.

 

A jak to bylo u vás, Přemysle?

 

Přemysl: Já jsem nastoupil do služeb pro zákazníky, ale zajímal mě prodej, takže jsem se domluvil s vedoucím a jakmile se uvolnilo místo, nastoupil jsem jako prodejce do oddělení ložnic. Tam jsem šel už jako člen IKEA komunity, takže, jak zmiňovala Klára, byl pro mě ten přechod velmi klidný a příjemný. My se v IKEA navzájem podporujeme nejen v rámci pracovních záležitostí.

 

S tím souvisí i vaše další aktivita v rámci IKEA – jste ambasadorem LGBT komunity, dokonce jste vytvářel návrh IKEA trička na letošní průvod Pride.

 

Ano. U nás na nikoho nekoukáme skrz prsty, naopak se podporujeme. Na personálním oddělení mi nabídli možnost ambasadorství a rád jsem se zapojil. Práce pro mě není jen o tom odbýt si tu vyměřený čas, chci se poznávat s ostatními a tvořit příjemné prostředí pro ty, kteří se třeba ve společnosti příjemně necítí, ať už kvůli strachu, nebo jiným emocím.

 

Z čeho jste při návrhu trička vycházel?

Vytvořené tričko mělo každému ukázat, že si IKEA váží všech a že bychom se neměli bát být takoví, jací jsme a chceme být. Samotný design pak vycházel z LGBT vlajky. Mým cílem bylo vytvořit originální potisk, který nikdo nemá a který zároveň znázorňuje propojení genderu se sexualitou stejně jako LGBT vlajka.

Jaká byla zpětná vazba na vaše aktivity v rámci firmy?

 

Přemysl: Zpětná vazba je opravdu pozitivní. Čekal jsem podporu od kolegů, ale překvapilo mě, že se přidali i ti, které v práci nevídám, ze servisní organizace nebo z vedení. Ocenění od vyšších pozic mě velmi pozitivně překvapilo, nikde jinde jsem to zatím nezažil. A není to jen o slovech, Pride se zúčastnil třeba náš CEO, manageři a spousta dalších lidí. Zároveň jsem tuto aktivitu komunikoval i před slovenským a maďarským zastoupením, takže IKEA podpora LGBT určitě nezačíná a nekončí v Česku. Pride koneckonců probíhá ve všech třech zemích, taky jsme tam byli. Navzájem se podporujeme a inspirujeme, to platí i mezinárodně.

 

Mohou se do podobných projektů zapojit i vaši kolegové? Najít si „to svoje”?

 

Přemysl: My máme takové hezké heslo – everybody has a talent. Každý má nějaký talent a snažíme se, abychom dělali to, co nás baví a v čem jsme dobří. Nejde to vždycky, ale často se podaří propojit práci s jinými projekty. Když se propojí talent a nadšení, je to to nejlepší, co nás v IKEA může potkat.

 

„IKEA si váží všech bez rozdílu.”

 

Podpora menšin ale není v IKEA zaměřená jen na LGBT skupinu…

 

Přemysl: To je pravda. Dlouhodobě podporujeme lidi se zdravotním postižením, matky samoživitelky, lidi 50+, uprchlíky a podobně. Každý člověk, který má vlastní trápení, ať už je to kdokoliv, tak tu má svoje místo. Není žádným tajemstvím, že jsme poslední tři roky intenzivně bojovali proti domácímu násilí. A nešlo jen o reklamu, opravdu se podařilo dosáhnout třeba změn v zákonech. Toto téma u nás stále rezonuje.

 

Práce v IKEA určitě není pro každého. Jaké dovednosti  a zkušenosti považujete  za nejdůležitější pro někoho,  kdo by u vás chtěl pracovat?

 

Klára: IKEA je založena na nějakých hodnotách, které v lidech hledáme a jsou pro nás zásadním kritériem. Je to práce s lidmi, takže hledáme lidskost, empatii, zkrátka kolegy, se kterými nám bude dobře. Samozřejmě oceňujeme i spolehlivost. Když někdo bez omluvy nepřijde na pohovor a za půl roku to zkusí znovu, může mít už zavřené dveře. Zároveň je třeba říct, že z podstaty věci hledáme zaměstnance, kteří nemají problém s diverzitou a inkluzí. Ta je totiž v DNA naší firmy hluboce zakořeněná. Ke spoustě věcí přistupujeme rovnostářsky, například k firemním benefitům, které jsou pro všechny stejné. To samé platí o rovných platech napříč pohlavími. Neděláme zkrátka mezi lidmi rozdíly.

 

 

Články ze stejné kategorie