Hlavní věc je uvědomit si, jestli je IT pro vás to pravé | Absolvent.cz

Hlavní věc je uvědomit si, jestli je IT pro vás to pravé

Česká spořitelna je česká banka s nejdelší tradicí na trhu, která je mimo jiné partnerem několika vysokých škol. Uplatnění zde najdou i absolventi středních škol a mohou tak nastartovat svoji kariéru. S Michalem jsme si popovídali, jak probíhal start jeho IT kariéry.

foto: Jan Schejbal

 

Kdy jste pochopil, že IT je ta cesta, kterou se chcete ubírat?

To vím úplně přesně. Bylo to v 8. třídě na základní škole. Tehdy můj bratr nastoupil na střední školu zaměřenou na IT. Pokaždé, když mi vyprávěl, co zrovna v hodinách probírali, nadšeně jsem poslouchal. Samozřejmě mě technologie zajímaly už dříve, ale volba střední školy pro mě byla rozhodujícím momentem. Troufám si tvrdit, že jsem měl šťastnou ruku, protože mě doteď IT naplňuje a baví. Moje cesta pak pokračovala dál na vysokou školu, a protože ČVUT jsem již tehdy vnímal a stále vnímám jako jednu z nejprestižnějších škol v ČR, nebylo co řešit. Momentálně zde studuji třetím rokem a specializuji se na Softwarové inženýrství.

 

 

Jak jste získal práci v České spořitelně? 

Mám kamaráda z ČVUT, který si ve “Spořce” před pár lety našel brigádu. Častokrát nám vyprávěl o své pozici Junior Testera a také o tom, jak je skvělé aplikovat teorii ze školy do praxe. Tehdy jsem končil první ročník a před sebou jsem měl prázdniny. Protože se mi líbily příležitosti, které Česká spořitelna nabízí, zkusil jsem si zjistit víc. Byl jsem mile překvapen, že banka mladým lidem vychází opravdu vstříc. Nabízí jim takové flexibilní pracovní podmínky, které se dají hezky a individuálně skloubit s jejich studiem. A protože pro mě časové možnosti brigády byly jedním z nejdůležitějších faktorů, neváhal jsem a přihlásil jsem se do výběrového řízení. O pár týdnů později jsem už nastupoval na pozici Testera do projektu, který spravuje aplikace risku.

 

Michal Pilař (22)

V České spořitelně pracuje od roku 2019. Začínal na pozici Junior Testera postupně se vypracoval na pozici Developera. Je zároveň studentem třetího ročníku na Fakultě informačních technologií ČVUT. Ve volném čase se nejvíce věnuje běhu, před nedávnem uběhl Pardubický půlmaraton.

 

 


Měl jste možnost se pracovně třeba někam posunout?

Od začátku jsem byl ke svému zaměstnavateli upřímný. Narovinu jsem řekl, že chci svou pracovní kariéru směřovat cestou vývoje a testování je pro mě spíše takovým odrazovým můstkem. A opět mohu jen potvrdit, že “Spořka” podporuje osobní rozvoj každého zaměstnance. Po dvou letech na pozici Testera teď přecházím na pozici Developera. Je to pro mě opravdová výzva, protože mám nyní mnohem větší zodpovědnost.

 

 

Jaké jsou vaše kariérní cíle? 

Chtěl bych být developer, což se mi zatím daří. I ve škole se snažím k této profesi směřovat, a volím si proto předměty s vývojářským zaměřením. Momentálně se spíše přikláním k pozici back end developera, ale tato preference se samozřejmě může v budoucnu změnit. Momentálně mě více baví řešit složité algoritmické problémy než grafické rozhraní.

 

 

Co byste doporučil středoškolákům, kteří se chtějí ubírat IT cestou? 

Hlavní věc je uvědomit si, jestli je IT opravdu cesta, kterou se chcete vydat. Potom pro vás nebude problém věnovat tomu i svůj volný čas. Brát to jako koníček, ne jako povolání. Až se opravdu rozhodnete pro IT, nebojte se začít s praxí již na vysoké škole – najděte si brigádu, kde se naučíte základy a postupně se dostanete výš. Všem bych to doporučil, protože to považuji za stejně důležité jako vzdělání. Mít v oboru už nějakou odbornou praxi, je opravdu velká pomoc. Mně takovou příležitost dala Česká spořitelna a jsem za to velmi rád.

Články ze stejné kategorie