Zvyšte svoji cenu na trhu práce ještě před tím, než se na něj dostanete | Absolvent.cz

Zvyšte svoji cenu na trhu práce ještě před tím, než se na něj dostanete

Každý rok opustí vysoké školy tisíce a tisíce absolventů. Jedním z nich budete brzy i VY! Chcete vědět, co zvýší vaši cenu na pracovním trhu ještě před tím, než se na něj dostanete? Za co jsou zaměstnavatelé ochotni nabídnout vyšší nástupní plat a co vás bude naopak limitovat? Pokud se na chvilku začtete, právě tento článek vám dá odpovědi.

Hledejte na internetu

Pokud si zadáte několik klíčových slov do Googlu, například „jak zvýšit cenu na trhu práce“, dostanete ihned několik článků, které vám poradí pokaždé jiný způsob, jak svoji cenu na trhu práce zvýšit. Není od věci si články přečíst úplně všechny, ale často v nich jsou jen rady žurnalistů, nikoliv lidí z praxe. Proto jsme sepsali několik postřehů z praxe, které mohou vaši cenu na trhu práce výrazně zvýšit. Na modelovém příkladu vám prozradíme, na jak vysoký nástupní plat můžete jako absolvent vysoké školy dosáhnout. Samozřejmě, že už výběrem vysoké školy jste několik let zpět předurčili svůj budoucí nástupní plat. Dejme tomu, že jste například absolvent Matematicko-fyzikální fakulty UK, nebo jakékoliv technicky zaměřené fakulty v ČR – našem případě technik, a že se ucházíte o pracovní místa v Praze, kde je pracovních příležitostí nejvíce. Pro jednoduchost budeme používat pro muže i ženy termín „absolvent“.

Faktory zvyšující cenu na trhu práce

1. Práce v oboru s omezeným počtem uchazečů a vysokou poptávkou 

Pokud jste technik a už studujete nějakou technickou školu, udělali jste dobře. Jste totiž oproti ekonomům omezené zboží, a tak máte správně položené základy, protože techniků je na trhu práce nedostatek. Právě to zvyšuje po absolventech techniky poptávku a následně i vyšší ochotu firem platit vyšší nástupní mzdy. Pokud bychom měli absolventa ekonomického oboru, jeho nástupní plat by mohl být cca 25 000 Kč hrubého. Nástupní plat technika bude začínat na 30 000 Kč hrubého.

2. Technické dovednosti

Pokud jste technik, který má nejen teoretické, ale i praktické technické dovednosti, například si umí naprogramovat malý prográmek, zpracovat velké množství dat, nebo udělat technický návrh, vaše cena na trhu práce opět roste. Až k 35 000 Kč hrubého.

3. Jazyková vybavenost

Technik, který se umí domluvit s kolegy jiným jazykem, než jen češtinou, je skvělou zprávou pro potenciální zaměstnavatele. Pokud technik umí angličtinu, která by měla být pro všechny studenty základ, a k tomu také i druhý jazyk, například nějaký netradiční, typu ruština nebo čínština, velice lehko se plat technika dostává na úroveň 38 000 Kč hrubého.

4. Praxe

Technik, který během svého vysokoškolského života nelenil a nepropařil všechny víkendy, ale také chodil na odborné praxe, brigády či cokoliv podobného, má dveře otevřené dokořán v podstatě u každého zaměstnavatele. Takový technik si může říct o nástupní plat 40 000 Kč bez mrknutí oka. A když mu ho první zaměstnavatel nedá, dá mu ho zcela jistě ten druhý, nebo třetí v pořadí. Další věci v tomto seznamu už jsou „jen“ třešničky na dortu.

5. Zahraniční stáže

Jednou z třešniček na dortu je, když absolvent techniky byl na nějaké technické stáži v zahraničí, například přes jednu ze studentských organizací, které na vysokých školách fungují již delší dobu. V očích zaměstnavatele je takový technik na prvním místě před ostatními uchazeči, neboť vykazuje schopnost vyznat se v cizím prostředí, domluvit se v cizím jazyce a také samostatnost. Cenová hladina se v tomto případě pohybuje okolo 42 000 Kč.

6. Certifikáty

Certifikáty z absolvování jakéhokoliv technického školení vypadají v životopise technika velmi dobře. Vyjadřují zájem technika o danou oblast, jeho zájem o zdokonalování se v dané oblasti a zároveň to, že zaměstnavatel ušetří na nákladech za školení. Takový technik si může říct o nástupní plat ve výši 43 000 Kč hrubého, samozřejmě za předpokladu, že bude splňovat všechny výše uvedené body.

7. Soft skills

Nejžádanější, ale zároveň také nejdražší technici jsou ti, kteří mají ke své technické dovednosti ještě dobře vyvinuty tzv. soft skills, tedy zejména komunikační, prezentační nebo vyjednávací dovednosti. Ti jsou pak schopni vyjednat si plat ještě o něco výše, a to na 45 000 Kč hrubého.

8. Vědět, jaká je platová hladina na trhu, se vyplatí

Pokud jste technik, který má vše výše uvedené a jste ještě natolik prozřetelní, že si před pohovorem v nějaké firmě uděláte rychlý průzkum trhu buď na internetu, nebo mezi kamarády, kteří už někde pracují, dále máte argumenty, proč jste dobří, jak se hodnotíte na trhu práce a proč, dokážete si zpravidla vyjednat nástupní plat až ve výši 50 000 Kč hrubého.

 

Články ze stejné kategorie