V ZAHRANIČÍ VYBÍRÁM ZBOŽÍ, KTERÉ SE OBJEVÍ V PRODEJNÁCH GLOBUSU | Absolvent.cz

V ZAHRANIČÍ VYBÍRÁM ZBOŽÍ, KTERÉ SE OBJEVÍ V PRODEJNÁCH GLOBUSU

Během vysoké školy hledal Michal Šálený brigádu spojenou se zahraničním obchodem. Kývl na nabídku Globusu a během necelých čtyř let se dostal od zpracování databází na pozici vedoucího týmu importu non-food zboží. Co všechno má dnes na starosti?

8:30

Začátek a konec pracovní doby je v Globusu individuální. Ale speciálně náš tým, který se stará o dovoz zboží ze zemí mimo Evropskou unii, je hodně fixovaný na čas v Číně, kde je o šest hodin víc. Vše se dováží z Asie, z toho 80 % z Číny. Protože Číňané mají stále problém s angličtinou, máme tam svého agenta, se kterým jsme neustále ve spojení. Pomáhá nám zprostředkovat komunikaci s dodavateli a jezdí také do továren, kde hlídá výrobu. Vše řešíme po e-mailu. Dvakrát do roka, v dubnu a v říjnu, se vidíme osobně, když jedu na veletrh do města Kanton. Tam se snažím najít co nejvíce dodavatelů, a to konkrétně z oblasti elektra, auto doplňků, nářadí, bytového textilu a zahrady. Celý týden trávím s agentem na výstavě, která má jedenáct obrovských hal. Už jsem se naučil pořádně se připravit předem. Vím, že pro Číňana je vyjednávání určitý druh zábavy a podepsaná objednávka je často jen dalším krokem ke smlouvání. Nehledě na svůj věk si musím umět stát za svým. V tomto směru mi hodně pomohly rady kolegů a seminář Hongkongské rady pro rozvoj obchodu o obchodování s Čínou a Hongkongem, kam mě Globus poslal.

11:30

Každý e-mail je potřeba pečlivě projít. Kontroluji koncovou cenu, počet kusů, studuji obrázky... Kolem poledne potřebuji pauzu. Nejčastěji zajdu do naší prodejny, kterou máme v pražských Čakovicích hned vedle kanceláře. Ověřuji si, jak produkty reálně vypadají a přemýšlím, zda by se nedalo něco vylepšit. Když se ohlédnu zpět, vidím svůj profesní skok. Před necelými čtyřmi lety jsem měl coby student na starosti vypracování databáze nepotravinového zboží se zaměřením na import. Globus se časově přizpůsobil mým možnostem, takže jsem zvládal při práci studovat. První půl rok jsem zjišťoval, jak firma funguje. Dalších šest měsíců jsem se zapracovával do procesu. Práce mě bavila, a tak jsem často pomáhal kolegům. Díky kolegyním, které šly na mateřskou, mi ke konci studií byla nabídnuta práce import manažera. Šéf mě poslal i za kolegy do Globusu v Německu a Rusku, abych poznal, jak funguje oddělení importu u nich. Také jsem si v rámci skupinových kurzů doplnil jazykové znalosti. A od loňského prosince jsem se stal vedoucím týmu importu non-food zboží. Dnes mám mnohem větší zodpovědnost, protože musím dohlížet i na práci kolegů. Ale díky dobrému týmu a nadřízenému, který mi svěřoval kompetence postupně, se v pozici cítím dobře.

12:30

Odpoledne využívám pro komunikaci s lidmi v Globusu. Chodím na porady, kde se dozvím, co se řeší na ostatních odděleních. S kolegy procházím stav našich zásilek, aby se mohlo naplánovat zboží do letáků. Testuji také funkčnost výrobků, které přišly od dodavatelů. Aktuálně řeším rozšíření nabídky Bluetooth reproduktorů. Opět se mi potvrzuje, že elektro je oblast, ve které se Číňan vyzná. Nejvíc spokojený je, když výrobek hraje a bliká. Domlouvám se i s oddělením kvality, které ví, co je potřeba doplnit z hlediska legislativy a zjišťuji, zda je nutné výrobek otestovat v mezinárodní laboratoři.

16:00

Hodně kolegů odchází domů a já mám klid na práci. Globus mě naučil stanovit si priority a všechno důležité vyřešit hned. Největším motorem pro mě je, že mě práce baví a těším se na ni i po dovolené. Retail vás nutí jednat rychle, díky čemuž se i rychle učíte. Důležitý je ale i šéf, který si na vás udělá čas a dá vám příležitost. V Globusu vidím, kolik dalších zajímavých projektů máme. Vše se vyvíjí neustále dopředu a možností uplatnění pro studenty a absolventy je stále dost.

17:00

Dřív jsem v práci zůstával do sedmi. V poslední době se snažím odcházet dřív. Jdu si zaběhat nebo si zahrát fotbal. Chci být co nejvíc na čerstvém vzduchu. Večer se pak k práci na chvíli vracím. Pošlu agentovi e-mail do Číny, abych další den mohl počítat s odpovědí. Ve volném čase se rád dívám na filmy s anglickými titulky nebo přímo v angličtině, abych se zlepšil v jazykových dovednostech. Setkávám se také s kamarády z vysoké školy, poslouchám jejich příběhy z práce a inspiruji se zkušenostmi, které mají.

MICHAL ŠÁLENÝ (27) Vystudoval magisterský obor Mezinárodní obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Během studií byl v rámci programu Erasmus na Universität Passau v Německu. V říjnu 2015 začal pracovat pro Globus, kde od prosince 2018 působí na pozici vedoucího týmu oddělení importu non-food zboží. Když má volno, rád se dívá na filmy, sportuje a potkává se s přáteli.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JSME RODINNÁ FIRMA BEZ KORPORÁTNÍCH PRAVIDEL

 

Jednatel Hans-Jörg Bauer vysvětluje, proč je pro mladé lidi Globus skvělým startem jejich kariéry.

Čím absolventy vysokých škol může zaujmout pracovní nabídka v Globusu?

Globus je dynamická společnost s prvořadou orientací na lidi - ať už jde o zákazníky či o vlastní zaměstnance. Pracuje s horizontálními hierarchiemi, to znamená, že naši manažeři mají široký prostor pro své působení a mnoho aktivit zde probíhá napříč strukturou společnosti. Mladí a šikovní lidé zde proto mají mnoho příležitostí ke startu své kariéry a k učení se v mnoha zajímavých oblastech.

V čem se odlišujete od konkurence?

Globus má na retailovém trhu unikátní pozici, danou přítomností vlastních výrob a širokou nabídkou sortimentu. Právě tady vidíme pro Globus zřetelný potenciál pro jeho další rozvoj do budoucna a odlišení se od konkurence. Jako Globus nejsme srovnatelní s žádným jiným hráčem na retailovém trhu. Předně proto, že nejsme korporátní, ale rodinná firma, která má svého vlastníka. Ten ji také řídí. Naším prvořadým hlediskem jsou lidé a svět kolem nás, není to prvoplánově náš zisk. Ten je samozřejmě velmi důležitý pro náš další budoucí rozvoj, my však věříme, že budou-li primárně spokojeni naši zaměstnanci a naši zákazníci, zisk přijde jako zasloužený výsledek. Podobně jako ostatní hráči na retailovém trhu se však obáváme stejné věci a tou je změna v chování zákazníků. Proto také kontinuálně pracujeme na digitalizaci našeho podnikání, abychom dopřáli zákazníkům nové zážitky při nákupech v Globusu. Na druhé straně také plánujeme výstavbu dalších hypermarketů a menších formátů našich prodejen, abychom se tradičním zákazníkům ještě více přiblížili. I tak můžeme zprostředkovat našim zákazníkům častější a zapamatovatelný zážitek z nákupu v Globusu.

Co vám se líbí na vaší práci?

Globus je pro mne jako velká rodina, kde se všichni společně snažíme o hledání té nejlepší cesty, jak zlepšit život lidí kolem nás. Myslím tím nejen naše zákazníky, ale i naše kolegy. Nesvazují nás žádná korporátní  pravidla, která nemají co dělat se situací u nás doma. Naopak můžeme sami hledat a zavádět takové cesty a řešení, která vyhovují našemu současnému podnikání. Samozřejmě to s sebou nese i větší odpovědnost, nicméně dovoluje nám to tvořit a měnit věci tak, aby nám dávaly smysl. A pokud opravdu vidíme mnoho příslibů do budoucna, máme i velkou motivaci tyto přísliby realizovat.

--------------------

ZAJÍMÁ VÁS PRÁCE V GLOBUSU? Podívejte se na www.globus.cz/kariera nebo zašlete životopis na nabor@globus.cz. Získáte nejen dobrou práci, ale i skvělou partu.

Články ze stejné kategorie