Vyvarujte se nástupu do nesprávné firmy. Proklepněte si zaměstnavatele dřív, než nastoupíte | Absolvent.cz

Vyvarujte se nástupu do nesprávné firmy. Proklepněte si zaměstnavatele dřív, než nastoupíte

Nesprávná firma neznamená, že je špatná. Jen pro vás nemusí být nejvhodnější. Máte rádi neformální prostředí a z utažených kravat se vám dělá špatně? Nehlaste se o práci tam, kde padnoucí oblek patří k předepsané firemní kultuře. Podobné to bude i v případech týmových hráčů, kteří rádi tráví s kolegy čas nejen v práci, ale i ve svém volnu. Nebudou spokojení ve firmě, která podporuje individualismus a na budování přátelských vztahů na pracovišti si nepotrpí.

Člověk tráví v práci podstatnou část dne. Je dobré vědět, co chcete i co nechcete. Zvažte svoje priority a podle nich pak hledejte práci svých snů.

Jdete na pohovor? Mějte oči otevřené a dobře poslouchejte

Na přijímacím řízení se k vám chovají neurvale, nechají vás bez vysvětlení čekat na chodbě, a ještě si něco potají šuškají? Rovnocenné chování nečekejte ani po nástupu do práce.

Zarazilo vás, že personalista se moc nevyptává a spíš se vám snaží pracovní pozici „prodat“? Zbystřete. Možná jste v krátké době na danou pozici už několikátý. Pokud se v práci střídají zaměstnanci jako na běžícím pásu, smrdí to průšvihem. Šikana na pracovišti, neurvalý šéf, nebo lidé nedostávají výplatu? Těžko říct. Prolustrujte pověst firmy na internetu i mezi svými kamarády.

Můžete nakouknout do kanceláře?

Mrkněte na budoucí místo, kde budete sedět. Jak na vás působí?  Je to ponurá a nevlídná místnost, kam se vám nechce vkročit? Nebo naopak vypadá tak, že máte chuť sednou si za stůl a začít pracovat? Co světlo? Je dostatečně prosvětlená denním světlem, nebo budete celou pracovní dobu sedět pod zářivkami?

Nejlepší reference o atmosféře na pracovišti vám dají ti, kdo ve firmě pracují nebo pracovali. Rozhoďte sítě se ve svém okolí a zjistěte si, kdo z vašich známých má s firmou zkušenosti. Poptejte se na všechno, co vás zajímá.

  • Platí včas?
  • Je problém, když potřebujete s dítětem k lékaři?
  • Šéf je nervák, nebo kliďas?
  • Jaké je pracovní ovzduší?
  • Panují mezi lidmi na pracovišti dobré vztahy?

To jsou všechno otázky, které vám umožní, abyste si udělali obrázek o společnosti ještě před podpisem pracovní smlouvy.

Články ze stejné kategorie