Tajemství úspěchu? Ukryté v hluboké práci | Absolvent.cz

Tajemství úspěchu? Ukryté v hluboké práci

Všimli jste si, že se vám jinak pracuje, když vás nic neruší a vy se můžete plně soustředit na svou práci? Pracovat v open space bych nemohla. Kancelářský ruch by mi nedovolil zcela se ponořit do tvůrčí práce. Osobně toho nejvíc udělám, když mám kolem sebe ticho, jsem v teple, najedená a napitá. Máte to taky tak?

Rušení neuniknete, ani když máte kancelář sami pro sebe

O naši pozornost neustále bojují e-maily, příspěvky na Facebooku, vyzvánějící telefon a další aplikace určené k mezilidské komunikaci.  Pokud budete stále kontrolovat e-mailovou stránku a po očku sledovat, co je nového na sociálních sítích, budete se muset znovu a znovu vracet k rozdělané práci. Než svou mysl přeorientujete z Facebooku třeba na rozepsaný článek, přípravu marketingové strategie či programátorského problému, uteče spoustu času.  Ztratíte souvislou nit a budete hledat, kde jste skončili. Jak moc velký problém to začíná být, se dozvíte v knize „Hluboká práce“.

„Firma McKinsey ve své studii z roku 2012 zjistila, že průměrný znalostní pracovník dnes stráví více než 60 procent pracovního týdne elektronickou komunikací, přičemž skoro 30 procent času padne pouze na čtení a vyřizování e-mailů. Takto roztříštěná pozornost nejde dohromady s hlubokou prací, která vyžaduje dlouhé úseky nerušeného přemýšlení.“

Jak tomu předejít?

Zatočte s prokrastinací. Naučte se vypínat zvonění na telefonu, notifikace na počítači. Pokud pracujete z domu a rodina je doma také, zavřete se do samostatné místnosti. Na dveře si pro jistotu pověste cedulku s nápisem „Nerušit“.  Náhradním řešením v případě, že se nemáte kam zavřít, můžou být zvukotěsná sluchátka. Ještě před tímto krokem byste měli skočit na WC a dát si něco k snědku.  Předejdete tak tomu, že budete muset někam odbíhat,a přerušovat tak svou práci. E-maily vyřizujte maximálně jednou či dvakrát za den.

Pro koho se hluboká práce hodí?

Pro všechny, kteří pracují duševně.  Ideální pro ty, kteří pracují z domu. Přinutit se pracovat doma, kde je tolik lákavých příležitostí k nicnedělání, vyžaduje důslednost a silnou vůli. Když vydržíte a postupně si návyky hluboké práce osvojíte, budete dosahovat výborných pracovních výsledků.  Je docela možné, že díky maximálnímu ponoření se do problému, přijdete na zcela originální řešení. Určitě vám půjde práce snadněji od ruky. Čas strávený prací bude utíkat mnohem rychleji než kdy jindy. Nepočítejte však s tím, že v režimu hluboké práce vydržíte pracovat celou pracovní dobu. Ze zkušeností vyplývá, že nezkušení vydrží takto pracovat 2 hodiny, ti trénovanější 4-5 hodin maximálně.

Zkusíte to taky?

Zaujalo vás téma hluboké práce? Čeká vás dlouhá a trnitá cesta, která bude korunována úspěchy v práci. Jak doporučuje expert na hlubokou práci Cal Newport, najeďte na propracovaný tréninkový plán, díky kterému se dopracujete snadněji k cíli. Pravidelná aplikace soustředěné práce do každodenního života vám po čase začne plodit sladké a šťavnaté ovoce. Po zásluze.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?