Školou to nekončí, šikana vás může potkat i v zaměstnání. Jen se jí říká mobbing | Absolvent.cz

Školou to nekončí, šikana vás může potkat i v zaměstnání. Jen se jí říká mobbing

Co znamená slovo mobbing nebo bossing? Možná ta slova slyšíte poprvé, ale s tím, co znamenají, jste se už někdy určitě setkali. Buď přímo na vlastní kůži, nebo vám o tom někdo vyprávěl. Jak se v takové situaci bránit?

Někteří šéfové jsou na zabití

Lidé, kteří chodí do práce, mají obvykle nad sebou šéfa a kolem kolektiv spolupracovníků. Většinou je všechno v pořádku. Šéf nebo šéfová je hodný, trpělivý a spravedlivý. Spolupracovníci jsou v kamarádští a pomáhají si navzájem. Jindy to však může být úplně naopak. Nenávist, zlomyslnosti a obtěžování může nakonec vyústit v systematickou dlouhodobou šikanu.

Můžete mít různé šéfy, ovšem některé typy jsou fakt na zabití…

Jak může šéf také šikanovat? Podívejte se trailer k filmu, který k bossingu přistupuje s humorem. Ve skutečnosti to však může být mnohem vážnější.

Paní Jana popisuje atmosféru v minulém zaměstnání:

„Naše paní šéfová nestanovila žádná pravidla pro provoz, ani jednotlivé činnosti. Cokoliv jsem udělala jinak, než by dělala ona, bylo špatně. Vlastně ono to bylo špatně vždycky všechno – následoval řev.

Léčila se na vysoký krevní tlak, neustále větrala – celé osazenstvo zmrzlé.

Nesměla jsem od telefonu ani na WC, musela jsem žádat muže o zastoupení. Pánové se bavili vtipnými poznámkami o mých dnech a jestli mám křidélka.

Neexistoval žádný vyhrazený čas na oběd, každý zobal něco při práci. Já dostávala pravidelně vynadáno, že už zase jím – za den jsem do sebe dostala 1 jogurt a 2 rohlíky…

Když jsem onemocněla – byla jsem simulant. Když jsem s nachlazením šla do práce – bylo zase zle, roznáším choroby.

Pravidelně mě doháněla k pláči, a tím se bavila.”

Zdroj

Téměř čtvrtina Čechů zažila šikanu od šéfa nebo spolupracovníků

Mobbing je druh dlouhodobé systematické šikany na pracovišti. Samotný pojem mobbing má základ v angličtině (mob = hromadně napadnout, dotírat). Vychází z nauky o chování zvířat. U zvířat popisuje chování stáda, které brání své území a útočí jako celek na cizího vetřelce.

23 % zaměstnanců v České republice má zkušenost mobbingem v zaměstnání. Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM/MARK z roku 2015.

Rozdíl mezi mobbingem a bossingem je především v tom, kdo šikanuje. Mobbingem označujeme jakékoli obtěžování a násilí různého druhu od kohokoli na pracovišti, tedy i od spolupracovníků. Projevuje se opakujícími se ústrky, kterými zaměstnanci dlouhodobě znepříjemňují život jednomu z kolegů. Izolují ho od kolektivu, slovně ho napadají, zastrašují a zesměšňují. Šíří o něm fámy a pomluvy, znepříjemňují mu, až znemožňují plnění pracovních úkolů. Někdy dojde i k sexuálnímu obtěžování.

Bossing je vlastně takovou podmnožinou mobbingu. Jde o plánovanou soustavnou šikanu podřízeného nadřízeným, tedy šikanu shora. 

Zdroj obrázku

Srážka se stádem mívá následky

Důsledky psychické šikany v zaměstnání od spolupracovníků či vedoucího bývají závažné. Mohou být psychické (deprese, poruchy koncentrace, úzkosti, až po stavy s myšlenkami na sebevraždu) i psychosomatické (bolesti hlavy, zad, onemocnění zažívání).

Velký počet obětí poukazuje na důsledky mobbingu a bossingu i v soukromém životě. Rodinné zázemí i pevná přátelství jsou na tak velkou zátěž často krátká.

Abychom byli k našim šéfům spravedliví, existuje také pojem staffing. V tomto případě jde o šikanu zdola. Tedy situaci, kdy skupinka zaměstnanců systematicky útočí na vedoucího se záměrem znevažovat jeho schopnosti a autoritu. I když se takové situace stávají, nejsou tak časté.

Je vůbec šance s tím něco udělat?

Jestli šanci na zlepšení vidíte, zkuste to.

Jde-li o šikanu ze strany spolupracovníků můžete:

  • pokusit se konflikt promyšleně a konstruktivně vyřešit, se všemi, koho se týká
  • obrátit se na zaměstnavatele, ten má povinnost se vaší stížností zabývat
  • požádat o pomoc kolegy, kteří se mobbingu vůči vám neúčastní, můžou mít ze své pozice vliv na urovnání konfliktu

V případě bossingu bude vaše obrana složitější. Můžete zkusit:

  • schovávat si důkazy — e-maily, písemné dokumenty
  • být v každé situaci asertivní
  • zajistit si svědectví kolegy
  • obrátit se ještě výše, na vyššího nadřízeného

Není-li už podle vás žádná šance na urovnání, je jediná cesta, a tou je výpověď.

Zdroj obrázku

I když definice mobbingu říká, že jde o systematický psychologický nátlak trvající déle než šest měsíců, jeho náznaky jsou určitě patrné i dříve.

Největší obranou proti jakékoli šikaně je včas na ni upozornit, a hlavně se nebát o ní mluvit. Nezavírejte před takovou situací oči a bojujte proti agresorům v zaměstnání.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?