Seznamte se, váš nový kolega je — robot | Absolvent.cz

Seznamte se, váš nový kolega je — robot

Mnoho druhů vymírá. Jeden se však naopak rodí. Není sice živý, ale má ambice stát se vaším kolegou. Jaké to bude mít důsledky? Vezme vám práci, nebo budete konečně dělat jen to, co vás baví?

Umělý číšník, řidič nebo sestřička se o vás postarají

Průmysloví roboti jsou dnes už běžnou součástí výroby. Nahrazují člověka při práci, která je mechanická, těžká nebo nebezpečná.

Novým trendem je ale nahrazování člověka robotem v dosud neobvyklých oborech, jako třeba ve službách. Například Flippy je prvním robotem, který zastane funkci pomocného kuchaře. Robot pracuje ve fast foodu a dokáže chrlit cca 150 burgerů za hodinu. Jeho největším problém zatím je, že zbytek týmu mu v jeho rychlosti prostě nestačí.

Filippy bude na nástěnce nejlepších zaměstnanců na prvním místě. Zdroj obrázku

V nejbližší budoucnosti roboti vystřídají zaměstnance nejen v restauracích, ale dokážou bezpečně řídit kamionovou dopravu nebo se i postarat o nemocné děti.

Tohle je robot Charlie, který pomáhá dětem s cukrovkou. Zdroj obrázku

Podle výzkumu firmy Forrester budou do roku 2021 u 6 % zaměstnání dominovat roboti a umělá inteligence. Týká se to hlavně povolání v zákaznickém servisu, ale například i řidičů taxíků nákladních vozů.

Autoři stejné studie však také ujišťují, že těch 6 % potenciálních zaměstnanců nezůstane bez práce. Vznikne totiž mnoho nových míst, kde budou moci najít své uplatnění.

Moje asistentka je… kobotka

Člověk a robot k sobě hledají cestu. Současný trend je ale spíš ve spolupráci než v konfrontaci.

Kobot je sloučeninou slov spolupráce a robot (collaborative robot, tedy kolaborativní robot). Jinými slovy jde o robota spolupracujícího s člověkem.

Kolega, který bez řečí spolupracuje. Zdroj obrázku

Koboti zatím zastupují pouze zhruba 2 % z celkového počtu všech nyní prodávaných robotů, ale očekává se, že brzy se jejich podíl navýší na 7 až 10 %.

Když stejný úkon dělá člověk spolu s kobotem, stoupá produktivita práce až o 85 %, než když danou činnost dělá pracovník a robot nezávisle na sobě. Vyplývá to z výsledků studie MIT.

Koboti jsou už nyní využíváni v mnoha oborech. Například v automobilovém průmyslu. Pomalu však nacházejí uplatnění také v dalších oborech v menších podnicích zabývajících se elektronickou a elektrotechnickou výrobou nebo třeba v potravinářství.

Jak se narodil první robot

Představy o umělých pomocnících pro těžkou práci jsou staré jako lidstvo samo. První návrhy, podobající se robotům, se objevují už ve 4. století př. n. l. Řecký matematik Archytas z Tarentu sestavil mechanického ptáka, poháněného párou, kterého nazval holub.

Slovo robot patří Čechům. Je odvozeno od slova robota (práce). Vymyslel ho Josef Čapek. Poradil bratrovi Karlovi, jak nazvat postavy umělé inteligence v jeho hře R.U.R. z roku 1920. Název postupem času zdomácněl nejen v České republice, ale stal se oficiálním názvem pro roboty na celém světě.

Robot člověka (zatím) nenahradí

V roce 2015 Stephen Hawking řekl, že „do 100 let roboti lidi takřka ve všem nahradí a překonají”. Možná, že to bude pro člověka příležitost, aby konečně dělal jen to, co ho opravdu baví.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.