Průběh pohovoru: Co vás čeká při přijímacím řízení? | Absolvent.cz

Průběh pohovoru: Co vás čeká při přijímacím řízení?

Vybrala si vás vysněná firma na první kolo pohovorů? Gratulujeme. Už tato událost značí, že jste potenciálního zaměstnavatele nebo personalistu v hromadě došlých životopisů zaujali právě vy. Jak pohovor zpravidla probíhá?

Klasický pohovor probíhá ve více či méně formálním stylu formou interview se zaměstnavatelem nebo personalistou. Jeho úkolem je zjistit, zda jste právě vy vhodným kandidátem pro danou pozici a zda si obě strany lidově řečeno sednou. Zkušenosti a vzdělání jsou totiž sice primárním, ale nikoliv hlavním faktorem pro výběr nejvhodnějšího uchazeče.

Volný začátek

Pohovor začíná nejprve vzájemným představením, kdy si vy a personalista nebo zaměstnavatel podáte ruce. Poté zpovídající položí nějakou uvolňující otázku, která tzv. boří ledy a uvolní atmosféru. Nejčastěji se dočkáte dotazu: „Jakou jste měl(a) cestu?“ Snažte se odpovědět stručně, ale mile a pozitivně. Následně personalista shrne důvody, proč si pozval právě vás.

Jádro pudla

Po úvodních formalitách nastává čas pro pohovor samotný. Zpravidla personalista řekne pár slov o sobě, o společnosti a stručně charakterizuje pozici, o kterou se ucházíte. Pak předá slovo vám a nechá vás říci pár slov ohledně vašich dosavadních pracovních zkušeností, vzdělání, kurzech a případně i osobních zájmů. Váš monolog bude více či méně často přerušovat doplňujícími otázkami. Díky nim si utvoří jasnější představu o vaší profesní dráze i osobnosti.

Pokud stále ještě studujete nebo jste čerstvý absolvent, dotazy se budou z velké části týkat vašeho studia a doposud získané praxe. Personalistu může například zajímat, proč jste se rozhodli studovat zrovna tento obor, co vám studium dalo, jaké předměty vás nejvíce bavily a podobně. Neméně velký prostor budete mít také pro popsání své dosavadní praxe při studiu. Personalistu budou zajímat vaše absolvované stáže, brigády nebo práce na částečný úvazek.

Pokud už máte za sebou „reálnou“ práci, připravte se na podrobné dotazy týkající se pozice, kterou jste zastávali. Nezalekněte se detailnějšího zjišťování ohledně zodpovědností, které vám byly svěřeny, úkolů, které jste vykonávali, pracovního týmu nebo společnosti, ve které jste pracovali a podobně. Velmi pravděpodobně přijde i dotaz zjišťující důvod, proč chcete ze stávajícího zaměstnání odejít.

Až na kost

Nejen dosavadní studium, profesní dráha a zaměření budou jádrem pracovního pohovoru. Připravte se, že během něj odhalíte i kus svého nitra. Část dotazů totiž bude směřovat i na vaše osobnostní charakteristiky. Úkolem pohovoru je také vytáhnout z vás skutečnou motivaci, proč chcete danou pozici zastávat, a vaši vizi, kam se chcete v rámci své kariéry v budoucnu posouvat.

Zkušený personalista se soustředí nejen na obsah odpovědí, ale i jejich formu. Všímá si řeči vašeho těla, (ne)jistoty, s jakou odpovídáte na pokládané otázky i případných nesrovnalostí vaší výpovědi a informací uvedených v životopise.

Konkrétnost na závěr

Na závěr pohovoru, který trvá zpravidla okolo jedné hodiny, dostanete prostor pro své dotazy. Zeptejte se proto na vše, co vás ohledně práce zajímá nebo co vám není jasné. Řeč přijde také na peníze – předem si proto zjistěte, v jakém rozmezí se pro danou pozici platy pohybují. Dozvíte se také, jaký bude ve výběrovém řízení další postup. Zpravidla by vás personalista měl zhruba do týdne telefonicky nebo e-mailem informovat o tom, zda jste postoupil do dalšího kola nebo zda jste danou pozici rovnou získal.

S jakými druhy pohovorů se můžete setkat? Přečtěte si více informací zde. V dalším článku se pak dozvíte, na jaké otázky se personalisté ptají nejčastěji a jak se na ně efektivně připravíte.

Články ze stejné kategorie