Procter & Gamble: Odpovědnost od prvního pracovního dne zde není žádné klišé | Absolvent.cz

Procter & Gamble: Odpovědnost od prvního pracovního dne zde není žádné klišé

Procter & Gamble je největším výrobcem a prodejcem spotřebního zboží na světě. V České republice má dvě pobočky. Marketingové a prodejní oddělení sídlí v Praze, výrobní závod pak v Rakovníku. Absolventům technických univerzit firma nabízí zaměstnání s velkou perspektivou do budoucna. S Martinem Rylichem jsme si popovídali o tom, zda tomu tak skutečně je.

Martine, ty jsi během studia získal poměrně bohatou praxi v oboru farmacie. Proč jsi se tedy nechal zaměstnat v úplně jiném odvětví?

Už jako student jsem se dlouho zajímal o to, co by mě v budoucnu mohlo živit. Zaměstnání ve farmaceutických společnostech se přímo nabízelo, ale právě díky té praxi jsem nabyl dojmu, že to pro mě momentálně není to pravé ořechové.

Co tě přivedlo do P&G?

Přestože jsem měl o společnosti povědomí už dříve, nenapadlo by mě ucházet se o zaměstnání zrovna tam. Přesvědčil mě tehdy můj budoucí kolega na veletrhu práce, každoročně pořádaném na půdě VŠCHT. Dopředu jsem si vytipoval zajímavé společnosti a u stánku P&G se zastavil. Odcházel jsem rozhodnutý, že to musím zkusit.

Čím konkrétně tě společnost zaujala?

Bylo toho víc, např. odpovědnost za práci od prvního dne, rotace pozic, aby se člověk důkladně seznámil se všemi procesy a v budoucnu tak mohl vést třeba tým lidí. Hodně zajímavý byl i první přímý kontakt s firmou. Do výběrového řízení se člověk přihlásí formou online assessment centra. Pokud uspěje, je pozván do dalších kol. Celý proces výběrového řízení byl velmi profesionální a to mě nadchlo.

Udržel sis ten dobrý dojem i v pracovním procesu?

Rozhodně. Všichni jsou tady velmi přátelští a ochotní si vzájemně pomáhat, což se projevilo hned v úvodu. Musel jsem vyřešit problém, ale netušil jsem, jak. Kolegové mi ho pomohli analyzovat, na mě pak bylo dotáhnout vše do úspěšného konce. V ten moment mi také došlo, že odpovědnost od prvního dne, kterou firma slibuje, opravdu není klišé.

Co je náplní tvé práce?

Začínal jsem jako procesní inženýr na finálním míchání výroby pracích prášků. Měl jsem na starosti každodenní chod technologie výroby a její dlouhodobý vývoj. Nyní pracuji na dlouhodobém projektu, který vede k zavedení nového řídícího systému technologie výroby na stejném oddělení s cílem zdokonalení automatizace.

Jak důležitá je při výkonu práce týmovost?

Ačkoliv mám řízení projektů ve své kompetenci, pro dobrý výstup je vždy klíčová práce celého týmu. Zde ve výrobě prášků pracuje cca 65 lidí, ale spolupracuji i s kolegy v zahraničních pobočkách. Jako čerstvý absolvent jsem nastoupil na manažerskou pozici, a přestože sám nevedu tým lidí, musím si svou práci umět dobře zorganizovat. Důležitá je komunikace, koordinace práce i systematické plánování.

Jak tě na tento systém práce P&G připraví?

Prvním sítem je už samotné výběrové řízení, kde se klade důraz spíše na charakter člověka, způsob, jakým se rozhoduje, jeho motivace apod. Dále tady máme velmi propracovaný systém školení – běžné je i trénování v rámci služebních cest od zkušených zahraničních kolegů. V neposlední řadě se očekává proaktivita i od nás samotných. Mně nejvíce pomáhá každodenní komunikace s kolegy v provozu, kteří své práci rozumí nejlíp. Tímto získávám detailní přehled o celém procesu výroby.

Co se ti v P&G líbí ze všeho nejvíce?

Firma jako taková – její hodnoty i otevřený přístup k zaměstnancům. V podstatě sem každý mladý člověk nastoupí s perspektivou kariérního růstu a to, že je charakterově výrazný, se podporuje. Velmi oceňuji možnost seberealizace a neustálý posun dopředu. Fajn jsou i mimopracovní sportovní aktivity.

Výrobní závod společnosti je v Rakovníku, ty ale žiješ v Praze. Jak zvládáš každodenní dojíždění?

Úplně v pohodě, dojíždím autem. Cesta trvá přibližně 45 minut. Když jsem jezdíval z kolejí do školy, zabralo to stejný čas. Společnost mi navíc přispívá na dopravu, což je fajn. Alternativou je firemní ubytování přímo tady v Rakovníku, ale s přítelkyní jsme se rozhodli žít v Praze.

Martin Rylich pochází z Nymburka. Vystudoval VŠCHT v Praze, kterou ukončil inženýrským titulem. Při studiu získal bohatou praxi ve farmaceutických společnostech, jeden a půl roku také působil na Akademii věd na Makrobiologickém ústavu v Praze. Rád cestuje, sportuje a příležitostně navštěvuje bary.

Články ze stejné kategorie