Proč se vyplatí pracovat při studiu? | Absolvent.cz

Proč se vyplatí pracovat při studiu?

Pokud jste se rozhodli vzdát veselého vysokoškolského života a začít při studiu pracovat, nebudete tohoto rozhodnutí určitě jednou litovat. Ač je práce při studiu o velké dávce odhodlání, do budoucna se vám právě tato zkušenost může zúročit. Jak při hledání zaměstnání při studiu postupovat a kdy nejlépe začít?

Pokud jste se rozhodli vzdát veselého vysokoškolského života a začít při studiu pracovat, nebudete tohoto rozhodnutí určitě jednou litovat. Ač je práce při studiu o velké dávce odhodlání, do budoucna se vám právě tato zkušenost může zúročit. Jak při hledání zaměstnání při studiu postupovat a kdy nejlépe začít?

 

Vzít “hamburgerovou” brigádu, nebo pracovat bez nároku na mzdu ve vysněném oboru?

 

Ne každému může studium zaplatit rodič. Proto mnohdy dáme přednost něčemu, co přinese spíše výdělek. A to i za cenu toho, že děláme něco, co by zvládl téměř každý bez studia na vysoké škole. Mladé studentky zase často dávají přednost hostessingu, který během pár dní nebo jednoho víkendu může zajistit celkem slušný přivýdělek. Pro některé je zase tato cesta více pohodlnější. Dnes už navíc některé společnosti jdou vstříc potřebám studentům a nabízejí flexibilitu, aby studenti mohli skloubit svůj rozvrh s brigádou.

 

Důležité je v tomto případě uvést, pokud tyto zkušenosti prezentujeme našemu budoucímu zaměstnavateli, jaké dovednosti jsme posílili, s jakými situacemi jsme se setkali a jak jsme je vyřešili. I zdánlivě nezajímavá brigáda nám může přinést zajímavé zkušenosti.

 

Do zaměstnání až ve druháku

 

Dnešní zaměstnavatelé už velmi dobře vědí, jak je těžké najít do svých řad odborníky. A není navíc nic lepšího, než si budoucí profíky vychovat ve své vlastní kolébce. Velmi často už se objevuje v inzerátech i možnost spolupráce na part-time, částečně z domova, což nahrává i časovým možnostem studentů.

 

Setkáváme se i s tím, že v prvních ročnících se studenti obávají toho, že nebudou moci studium se zaměstnáním skloubit, čemuž nenahrává ani rozvrh a náročnější zkouškové období. V dalších ročnících, kdy mají studenti většinou i povinné školní praxe, je možnost se porozhlédnout po minimálně polovičním úvazku.

 

Propojení teorie a praxe

 

Asi se shodneme v tom, že určité procento naučených teoretických pouček během vysoké školy jsme ve skutečnosti nevyužili. Výhodou zaměstnání při studiu, v našem oboru, je i ucelení obrazu o námi studovaném oboru. Jak se nám svěřila i Tereza, působící v oblasti marketingu, při dálkovém studiu a práci získala větší odstup a nadhled od teorií a pouček, které se musela striktně učit na zkoušky. Na druhé straně, studium dalo její práci zase lepší obrysy, v jeho teoretickém ukotvení.

 

Praxe posílí i sebedůvěru ve studiu

 

Pokud začneme s hledáním praxe či zaměstnání dříve, jsme opět o krok napřed. Nejen proto, že získáme větší rozhled o studovaném oboru, ale máme i možnou inspiraci pro seminární a závěrečnou práci, kterou můžeme postavit na reálných základech něčeho, s čím se v praxi setkáváme. Zejména závěrečné práce postavené na praktických zkušenostech jsou kladně hodnocené.

Články ze stejné kategorie