PROČ JE DOBRÉ SOUZNÍT S FIREMNÍ KULTUROU | Absolvent.cz

PROČ JE DOBRÉ SOUZNÍT S FIREMNÍ KULTUROU

Aby byl člověk v práci spokojený, potřebuje kromě odpovídajícího platu také pracovní prostředí, ve kterém se bude cítit dobře. Potřebuje ctít a vyznávat podobné hodnoty a věřit vizím, které firma má. Člověk tak nejde sám proti sobě, nelže si do kapsy. Zapřisáhlý vegetarián nebude nikdy skvělým řezníkem. Anarchista bude trpět v podniku, svázaným striktními pravidly.

RŮZNÍ ZAMĚSTNAVATELÉ, RŮZNÁ PRAVIDLA

S tím, jak se dokážete ztotožnit s firemní kulturou bude souviset vaše spokojenost na pracovišti. Co to vlastně firemní kultura je? Je to soubor psaných i nepsaných pravidel, kterými se ve firmě všichni řídí. Jiná pravidla budou platit v právnické firmě a jiná v kreativní reklamní agentuře. Není možné používat stejná měřítka v secondhandu a ve firmě, která se specializuje na luxusní zboží.

NĚKDO SE CÍTÍ DOBŘE V RIFLÍCH, JINÝ V OBLEKU

Nastoupit do firmy, která zaměstnancům předepisuje nošení nažehlených uniforem bude pro týpka, který nesnáší kravatu peklem. Úřednice, která je zvyklá bez přemýšlení poslouchat příkazy od šéfa bude ztracená ve firmě, kde si hlídá práci každý sám.

Nemáte rádi psy a hlásíte se do firmy, která vystupuje dog friendly office? Věřte, že to není dobrý nápad. Vy budete trpět tím, že se občas na klávesnici objeví psí chlup.  Kolegové tím, že se na jejich psí mazlíčky budete koukat skrz prsty.

VOLNOST VERSUS DISCIPLÍNA

K firemní kultuře patří to, jak firma reaguje navenek na zákazníky a obchodní partnery, ale i jak působí na zaměstnance. Jsou firmy, které jsou svázány přísnými pravidly a jsou takové, které dávají lidem svobodu rozhodování.

Než se tedy upíšete do nového zaměstnání, zjistěte si, jaká na pracovišti panuje atmosféra. Oceňují tu individualismus a soutěživost nebo týmovou práci? Jsou vztahy na pracovišti přísně formální nebo spíše uvolněné neformální? Důvěřuje vedení svým zaměstnancům, kterým dopřává vysokou míru svobody nebo se jede bez výjimky podle předem stanovených pravidel? Někomu vyhovuje, když má nad sebou dozor a dostává příkazy, druhý ocení volnost. Třicetileté Janě vyhovuje pevný režim korporátů. Jak sama říká, je pro ni důležité mít šéfa odborníka, od kterého se má co naučit. Šéfa, který ji zároveň naslouchá a umí přijmout i její nápady.

Oproti tomu o dva roky starší Eva potřebuje volnost. Ideální práce je pro ni ta, kde si mezi sebou všichni navzájem tykají a kde není vyžadován dress code. Ocení, když firmě záleží na výsledcích její práce, a ne na tom, jak a kdy ji dělá. Potřebuje důvěru od vedení a to, že se může učit od zkušenějších, kteří ji svěří i náročnější projekty.

CO VŠECHNO JE DOBRÉ DÁLE VĚDĚT

Umožňuje zaměstnavatel práci z domu nebo pružnou pracovní dobu? Jak se zaměstnavatel postaví za své zaměstnance při dlouhodobé nemoci? Jaká je možnost dalšího vzdělávání a kariérního růstu? Zkuste si zjistit, zda zaměstnavateli záleží na lidech nebo je pouze zneužívá a  nezastaví se ani před porušováním zákoníku práce. 

SKVĚLÁ ATMOSFÉRA NA PRACOVIŠTI MŮŽE BÝT VÍC, NEŽ VYŠŠÍ MZDA

Od firemní kultury se odvíjí to, jací lidé v ní budou pracovat. Pokud se jako zkušený odborník, hlásíte do firmy kvůli motivujícímu a úžasnému pracovním prostředí a smíříte se i s nižší mzdou, než byste dostali u konkurence, má zaměstnavatel vyhráno.  

Články ze stejné kategorie