Příspěvek na dopravu i firemní fitness. S jakými nefinančními benefity se ve firmách setkáte? | Absolvent.cz

Příspěvek na dopravu i firemní fitness. S jakými nefinančními benefity se ve firmách setkáte?

Stravenky? Ty má přeci každý. Firmy hledají stále nové způsoby, jak přitáhnout nové a udržet si stálé zaměstnance. Co je právě v kurzu a jakými benefity si korporace své pracovníky hýčkají?

V práci jako doma, nebo ještě pohodlněji

Pokrokový zaměstnavatel se snaží, aby se jeho zaměstnanec cítil v pracovním prostředí příjemně. Řada firem proto dbá na to, aby byly kanceláře dobře vybavené nejen ergonomickými židlemi a dostatečně velkým pracovním stolem, ale také místy určenými pro relax a odpočinek.

Stále častěji se proto setkáte s relax zónami vybavenými pohodlným gaučem nebo rovnou postelí či houpací sítí, kde si můžete dát zaslouženého šlofíka nejen po obědě. Některé firmy mají přímo „spánkovou místnost“. Protože přeci odpočatý zaměstnanec = produktivní zaměstnanec.

Práce, nebo zábava?

Pohovkou to ale nekončí. Velmi oblíbeným benefitem nejen u mladých zaměstnanců jsou herny, kam si můžete během dne odskočit s kolegy třeba na stolní fotbal, kulečník, šipky nebo dokonce zahrát hru ve virtuální realitě. Případně si „aspoň“ na chvíli oddechnete u televize s obrazovkou velkou často podobně jako plátno v kině. A to už za to ranní vstávání stojí, co myslíte?

Mnoho velkých firem má přímo v budově také vlastní fitness a wellness centrum. Zaměstnanci si tak ušetří čas a nemusejí přejíždět do sportovního centra na druhém konci města a platit v něm drahé členství. A do posilovny zavítají třeba i v obědové pauze.

Poctivé utužování týmu

Pomineme-li tradiční vánoční večírky, kde zpravidla k utužení týmu dochází možná i více, než by mělo, další zaměstnaneckou atrakci představuje teambuilding. Minimálně jednou do roka se jednotlivá oddělení, nebo i celá firma setkají mimo zdi budovy, do které jinak docházejí den co den. Asi nejčastější variantou jsou firemní chaty v horách, případně vinný sklípek či penzion někde na venkově. Výjimkou už ale nejsou ani týdenní celofiremní pobyty u moře.

Rozjaření zaměstnanci zde nejen načerpají síly na čerstvém vzduchu, ale také vyzkouší různé týmové aktivity. Od těch sportovně laděných, jako je večerní bowling, paintball či turnaj v plážovém volejbale si na vás vedení může nachystat i o něco více adrenalinové varianty, např. lanový park či lezení na umělé stěně.

Aby byl svět lepším místem

Velmi populární je také zapojení firem do různých CSR aktivit. Sázení stromů nebo čištění lesa pročistí také hlavu pracantů od tabulek a grafů. Stejně tak se zaměstnanci mohou zapojit do výzev typu „Do práce na kole“ nebo „Měsíc běhání“ a porovnat tak své síly s kolegy z jiných týmů.

Občerstvení přímo na pracovišti

Mimopracovní aktivity jsou velmi oblíbené a přinášejí mnoho zážitků i nových přátelství. Každodenní zpříjemnění pobytu v kanceláři je ale možná ještě důležitější. Co když vás v „pokrokové firmě“ přepadne hlad? Stačí si dojít do kuchyňky, která nabízí množství čerstvého ovoce, jogurty, obložené bagetky a další typy chutné svačinky. Voda, káva a čaj jsou pak samozřejmostí.

Jiné společnosti pak mají vlastní kantýnu, kde si vyberete z více variant (dotovaného) oběda nebo alespoň navštívíte salátový bar s nabídkou studené kuchyně.

Příspěvky a bonusy

Vedle zmíněných nefinančních bonusů zaměstnavatelé poskytují svým „ovečkám“ příspěvky v podstatě na cokoliv, co vás napadne. Na jídlo, na dopravu, na volnočasové aktivity, na léky, na zdravotní služby, na důchodové připojištění i na cestování. Takovéto poukázky vám výrazně sníží výdaje a zjednoduší život.

A proč to všechno? V současné době převažuje nabídka práce nad poptávkou. Relevantně kvalifikovaný zájemce o zaměstnání si tak může vybírat, kam nastoupí. A plat představuje pouze jedno kritérium při rozhodování. Široká škála nefinančních benefitů představuje nejen možnost, jak ušetřit peníze za služby, ale také ukazuje, jakým způsobem firma uvažuje a jak přistupuje ke svým zaměstnancům.

Přečtěte si, jaké benefity nabízejí svým zaměstnancům různé společnosti. Čtěte rozhovory s nedávnými absolventy v rubrice Lidé a firmy.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.