Práce na HPP, DPP, nebo DPČ? Vyplatí se znát rozdíly | Absolvent.cz

Práce na HPP, DPP, nebo DPČ? Vyplatí se znát rozdíly

Diplom konečně v kapse, ale co dál? Nejlépe, porozhlédnout se po první práci. Existuje několik smluv, díky kterým si sjednáte práci. Často se můžete setkat s tím, že se o nich mluví nebo píše ve zkratkách. Pojďme se společně podívat, co zkratky HPP, DPP, DPČ znamenají.

Hlavní pracovní poměr (HPP)

Pokud nechcete podnikat, budete nejspíš pracovat na hlavní pracovní poměr. Co to znamená? Jedná se o smluvní vztah mezi zaměstnavatelem a vámi. Běžně používaná zkratka HPP.

Co musí HPP obsahovat?

Tak jako jiné smlouvy i smlouva pracovní má své náležitosti. Musí být v písemné formě. Uzavírá se na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud máte dobu určitou, znamená to, že k určitému datu skončíte. Pokud neurčitou, je to ten lepší případ. Zaměstnavatel se s vámi nemůže jen tak rozloučit.

Mezi povinné údaje patří:

  • datum nastoupení do zaměstnání
  • místo výkonu
  • druh vykonávané práce

Pokud pracujete na hlavní pracovní poměr, nemusíte se o nic dalšího starat. Zaměstnavatel za vás odvede všechny povinné odvody. Díky tomu budete mít nárok na čerpání placené dovolené i nemocenských dávek.

Nezapomeňte si sjednat výši úvazku. Nejběžnější je na 40 hodin týdně. Se svolením zaměstnavatele může být sjednán i kratší úvazek, třeba poloviční. Při takovém úvazku budete chodit do práce jen na 20 hodin týdně.

Zkušební doba, nepovinný údaj

Ve většině firem si budou chtít nechat čas na to, abyste se navzájem poznali a zjistili, jestli pro vás bude spolupráce výhodná. Proto se uzavírá dohoda o zkušební době. Pamatujte si, že když budete chodit dva dny do práce a pak si někdo vzpomene, že po vás bude chtít zkušebku, už nemá nárok. Zkušební doba musí být sjednána písemně nejpozději v den nástupu do zaměstnání. Může být uvedena v pracovní smlouvě i jako dodatek. Výhoda i nevýhoda zkušební doby je v tom, že ji obě strany můžou kdykoliv bez udání důvodů vypovědět. Opět to musí být na papíře.

Dohoda o provedení práce (DPP)

Na DPP budete pracovat, když potřebujete přivýdělek k vašemu hlavnímu zaměstnání.  Tuto možnost často využívají studenti v rámci brigád. Tato dohoda se uzavírá písemně na určitou dobu, nejčastěji na rok. Je limitující v tom, že u jednoho zaměstnavatele můžete odpracovat na tuto smlouvu maximálně 300 hodin ročně.

Jak je to s odvody u DPP

Pokud nepřekročíte 10 000 Kč, neodvádíte sociální a zdravotní pojištění. Platí to pro zaměstnance i zaměstnavatele. Pokud si však na smlouvu vyděláte byť jen o 1 Kč více, už platíte stejné odvody jako u klasického hlavního poměru. Placení se nevyhnete ani v případě, že pracujete u jednoho zaměstnavatele na více smluv za menší částky. Jakmile váš výdělek u jednoho zaměstnance překročí částku deset tisíc, musí za vás zaměstnavatel podat přihlášku k pojištění.

15 % si vezme stát

Odvody z této smlouvy platit vždycky nemusíte, ale vždy vám bude odměna ponížena o 15% daň z příjmu. Jestli to bude srážka daně nebo záloha, záleží na tom, jestli máte či nemáte podepsáno Prohlášení poplatníka daně z příjmu.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Formou se nejvíce blíží zkrácenému úvazku. V těchto případech se také nejčastěji uzavírá. Na rozdíl od DPP není omezena 300 hodinami ročně. Omezení je v odpracované týdenní době. Týdně můžete na tuto smlouvu opracovat maximálně 20 hodin. Z tohoto příjmu budete odvádět daň jako z klasického zaměstnaneckého poměru ve výšce 15 %.

Hranice 2 500 Kč

Zdravotní pojištění budete odvádět vždy pokud váš hrubý měsíční příjem přesáhne 2500 Kč. U sociálního pojištění se nebere v potaz hrubý příjem, ale částka, kterou máte sjednanou ve smlouvě. Sociální pojištění tak odvedete i v případě, kdy si například z důvodu nemoci vyděláte méně než 2 500 Kč. Pokud pracujete na více smluv, příjmy pro odvody se vám sčítají.

15denní výpovědní lhůta

Stejně jako dohoda i výpověď musí být písemná. Výhodou je, že smlouvu můžete vypovědět kdykoliv i bez udání důvodu. 

Články ze stejné kategorie