Potřebuju dovolenou. Ale umím si během ní opravdu odpočinout? | Absolvent.cz

Potřebuju dovolenou. Ale umím si během ní opravdu odpočinout?

Konec roku se pojí s poklidnou adventní pohodou a příjemnou atmosférou blížících se svátků. Nebo ne? V prosinci se často potýkáme s vražednými deadliny, celoročními uzávěrkami a vyhodnocovacími firemními meetingy. Skvělá živná půda pro stres a vyčerpání. A tak už si vybíráte, kam od toho všeho odjet. Jenže má pro vás dovolená vůbec smysl?

Neproplacené přesčasy, obchodní schůzky, plánování rozpočtu na další rok. To vše se podepisuje na psychické (ne)pohodě, se kterou bohužel spousta zaměstnanců v závěru kalendářního roku bojuje. Světlo na konci tunelu pak zpravidla vidí v odjezdu na dovolenou. Ale opravdu je nějaký ten týden mimo spasí?

Před odjezdem…

Už samotné přípravy na dovolenou pro někoho dokáží být neskutečně stresující. A nemyslím tím jen vybírání nových plavek a nakupování slunečního krému. Předání práce kolegům na dobu, co budete pryč, vám z pracovní doby ukousne pěknou část. A když se k tomu přičtou úkony, které se snažíte „nahnat dopředu“, díky předodjezdovým přesčasům pak často nemáte daleko k vyčerpání.

Umění „přepnout“

První dny na dovolené pak často provází několik extrémů

  • Přestože jste si naplánovali aktivní dovču, nakonec nechcete dělat nic jiného než ležet na pláži, srkat koktejl a dohánět spánkový deficit. A z toho pak máte výčitky.
  • Nedokážete se dostat z „naspeedovaného“ pracovního modu, neustále kontrolujete pracovní e-mail a vyřizujete telefonáty.
  • Nejste zvyklí „nic nedělat“ a volné dny se neustále snažíte naplnit nějakou aktivitou. Nakonec odjíždíte zcela neodpočatí.

Problém také nastává, když má váš spolucestovatel (nejčastěji partner) o trávení dovolené trochu jiné představy než vy. Vznikají zbytečné konflikty, a představa o poklidné dovolené se tak rozplyne jako pára nad hrncem. Je proto důležité věnovat plánování cesty společnou přípravu a naslechnout přáním vašeho cestovatelského parťáka.

Protiklad, základ úspěchu

Pokud jste v zaměstnání v dennodenním kontaktu s lidmi, pravděpodobně na dovolené nebudete mít chuť trávit čas na přecpané pláži s ukřičenými turisty a místními nabízeči suvenýrů. Jestliže máte sedavé kancelářské zaměstnání, nejspíš si budete chtít dát pěkně do těla na nějaké túře. Manuální pracovníci se naopak nemůžou dočkat zaslouženého nicnedělání.

Zkuste si zkrátka dovolenou naplánovat tak, aby se trochu vymykala vašemu domácímu stereotypu, a donutila vás tak naprosto se odreagovat a myslet na jiné věci. Pozor také na nereálná očekávání. Není nic horšího než zklamání z lokality, ve které máte trávit třeba celý následující týden. Zjistěte si o dané destinaci co nejvíce informací – a to nejen z reklamních materiálů cestovní kanceláře, ale především z recenzí a diskusních fór cestovatelů, kteří už na místě byli před vámi.

Když vám jde firma naproti

Mnoho firem si uvědomuje, že jen šťastný, odpočatý a vyrovnaný zaměstnanec podává dobré pracovní výkony. V rámci nefinančních benefitů mu tedy vycházejí vstříc. Ve většině soukromých firem vám nabídnou jako bonus týden dovolené navíc, povinnou dovolenou během Vánoc nebo celofiremní volno navíc.

Třeba ČSOB si také jednou za rok musíte vybrat minimálně dva týdny dovolené v kuse. Jen tak si totiž dokážete skutečně odpočinout. Zaměstnankyně Katka, která zde pracuje v oddělení Risk Managementu tvrdí: „Tahle dvoutýdenní dovolená má rozhodně něco do sebe. Moje práce je docela náročná na psychiku a během jednoho týdne bych si tolik neodpočinula. Navíc se takhle můžu podívat i na vzdálenější místa.“

Existuje ale jedno pravidlo, kterým byste se rozhodně měli řídit, ať už jedete na all inclusive zájezd do Chorvatska s cestovkou, nebo poznávat exotickou Jihovýchodní Asii na vlastní pěst. Nechte práci prací. Služební mobil zamkněte v šuplíku v kanceláři a na pracovní e-mail si nastavte automatickou odpověď, že v daném období budete nedostupní. A nedostupní opravdu buďte. Zkuste to. Sami budete překvapení, na kolik nápadů přijdete, když se vám povede vyprázdnit hlavu a nestresovat se pracovními povinnostmi. 

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?