Pomoc, koleje jsou plné. Kde budu bydlet? | Absolvent.cz

Pomoc, koleje jsou plné. Kde budu bydlet?

Jak si najít bydlení, když na vás nevyšlo místo na kolejích? Jsou města, ve kterých většinou najdete kvalitní, cenově dostupné bydlení blízko školy. Je ale i pár takových, kde je poptávka tak veliká, že ceny za pronájem či podnájem dosahují astronomických výšek.

Dvacetiletá Karin přešla letos z Ostravy do Brna. V Ostravě měla zajištěné ubytování v moderním, novotou vonícím kampusu v centru. Jednalo se o dvojpokojovou buňku s malým kuchyňským koutem a sociálním zařízením. Cena 3 200 Kč.  V Brně bohužel levné koleje nedostala, a tak se musela poohlédnout po pronájmu nebo podnájmu. Střecha nad hlavou je Brně nedostatkové zboží. O pronájmu bytu si může Karin nechat jen zdát.

Cenově výhodnější je sdílené bydlení, kdy bytě bydlí více lidí pohromadě. Pokud budete mít štěstí, budete na pokoji sami. Pokud chcete ušetřit, o pokoj se ještě s někým podělíte. Kuchyň a sociální zařízení je společné pro všechny. Kdo bude vynášet odpadky, kdo uklízet koupelnu nebo kdo vytře podlahu? O tom i mnohém dalším se budete muset domluvit s ostatními spolubydlícími.

Nástup do školy se blíží a Karin zatím netuší, kde bude bydlet. Jste v podobné situaci? Máme pár tipů, které vám s hledáním bydlení pomůžou.

Kde všude hledat?

  • Nabídky realitních kanceláří off-line i on-line

S nabídkou realitních kanceláří se setkáte na ulici i na internetu. Můžete osobně navštívit nejbližší pobočku, nebo vsadit na hledání na internetu. Stačí do vyhledávače zadat výraz „realitní kancelář Brno“ či jiné město a pak si procházet nabídky jednotlivých kanceláří. Rychlejším způsobem je soustředěná nabídka od realitních kanceláří i soukromých prodejců.

  • Pronájem a podnájem na inzertních serverech

Nechcete platit provizi za zprostředkování bydlení realitce? Zkuste si bydlení najít prostřednictvím nejrůznějších inzertních webů, které jsou zaměřené na bydlení. Většinou na ně narazíte, když do vyhledávače napíšete „pronájem Brno 1+1“ apod.

  • Rozhoďte sítě na Facebooku

Po měsících bezvýsledného hledání máte pocit, že už jste udělali všechno, abyste neskončili na ulici. Možná ale stačit hodit info na Facebookovou zeď, že nutně potřebujete ubytování. Nikdy nevíte o svých přátelích na virtuálních sítích všechno. Jeden z nich třeba zrovna teď hledá nového podnájemníka nebo má známého, který za sebe shání náhradu do pokoje.

  • Kdo se neptá, nic se nedozví

Poptejte se svých nejbližších kamarádů a známých. Obvolejte je, a sdělte jim svůj problém s bydlením. Berte to tak, že i oni mají také svou síť kontaktů. Poproste je, ať pošlou informaci dál ve svém okruhu známých.

Nedaří se? Buďte trpěliví. Byty se pronajímají celý rok. Jednou určitě uspějete. Držíme vám palce.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.