Největším zaměstnavatelem na světě je stát | Absolvent.cz

Největším zaměstnavatelem na světě je stát

Ukončili jste vysokou školu a váháte, jestli si máte hledat práci u soukromé firmy, nebo zkusit štěstí ve státní správě? Jaké má výhody a nevýhody pracovat u největšího zaměstnavatele v České republice?

Největším zaměstnavatel na světě je armáda USA

Podle Světového ekonomického fóra je největším zaměstnavatelem na světě ministerstvo obrany USA se svými 3,2 miliony zaměstnanců.

Neztratit se v davu. Americká armáda má více než 3 miliony zaměstnanců. Zdroj obrázku

Druhé místo zaujímá Čínská lidová osvobozenecká armáda s personálem 2,3 milionu osob. Na třetí příčce se v tomto srovnání umístila firma Wal-Mart Stores Inc., která vyplácí mzdu 2,1 milionu lidí. Společnost McDonald’s Corp. se se svými 1,9 miliony pracovníků umístila na čtvrté pozici.

V České republice vede armáda úředníků

Ze státního rozpočtu je v Česku placeno 445 tisíc lidí, jejich platy činí celkem 162 miliard korun. Dalších 375 tisíc lidí zaměstnávají kraje a obce. Od roku 2013 přibylo jen v centrální státní správě 30 tisíc zaměstnanců.

Téměř jeden milion, tedy jedna čtvrtina všech zaměstnanců v České republice pracuje pro stát, místní samosprávy a jejich příspěvkové organizace.

Největší skupinu státních zaměstnanců tvoří učitelé a další zaměstnanci ve školství. Celkem jich je 227 tisíc, a představují tak polovinu lidí placených z centrálního rozpočtu. Druhou největší skupinou jsou policisté, celníci a pracovníci vězeňské služby. Těch v Česku pracuje přes 54 tisíc. Na třetím místě je pak profesionální armáda, kde pracuje zhruba 24 tisíc.

Klídek a pohoda, práce pro stát. Zdroj obrázku

Platy ve veřejné správě jsou určovány na základě platových tabulek pro státní zaměstnance.

Být či nebýt úředníkem

Státní správa a státem spravované a vedené firmy, zaměstnávají nejvíce lidí ve světě i v České republice. Většinou lidé v rámci státní správy, hledají stabilní zaměstnání, jistý plat a dlouhodobou pracovní smlouvu. To vše jim práce ve státní správě nabídne.

Nenabídne jim však mnoho svobody rozhodování a možnosti sebevzdělávání. Není tu prostor pro kreativitu a netradiční přístupy k řešení pracovních úkolů.

V zahraničí, například ve Švýcarsku, je stát se státním zaměstnancem nejvyšší metou kariéry. Systém státní správy u nás usiluje o to, aby to tak jednou bylo i u nás.

Samá pozitiva a sociální jistoty, nebo svoboda a víc peněz?

Při rozhodování, jestli pracovat ve státní správě, se hlavně zamyslete nad tím, co od svého budoucího zaměstnání očekáváte. Jestli hledáte spíš klid, jasně daná pravidla, a po skončení pracovní doby padla, jděte do toho. Chcete-li ve svém budoucím zaměstnání uplatnit svou kreativitu, nevadí vám pracovat přesčas a máte rádi akci, pak si hledejte práci jinde.

Články ze stejné kategorie