Nejlepší recept na efektivitu je mít hlavu v oblacích | Absolvent.cz

Nejlepší recept na efektivitu je mít hlavu v oblacích

Pracujete na důležitém úkolu a při tom odpovídáte kolegovi na otázky, čtete maily, telefonujete nebo se občas mrknete, co je nového na Facebooku? Není divu, že i po několika hodinách takové práce máte pocit, že jste vlastně nic neudělali. Naučte se bránit „Pilovému listu” neefektivity a buďte maximálně výkonní.

Naučte svoji mysl plavat v proudu svých myšlenek

Určitě jste to někdy sami zažili. Přestali jste vnímat okolí, ztratili pojem o čase, neměli hlad ani žízeň, nesledovali jste žádný cíl, jen prostě dělali činnost pro ni samotnou. To je stav mysli, kterému se říká „flow”. Poprvé ho pojmenoval a definoval americký psycholog maďarského původu Mihaly Csikszentmihalyi. Takové proudění či plynutí mysli označuje za ty nejlepší okamžiky v našem životě, kdy se „tělo nebo mysl vzepne k hranici svých možností ve vědomé snaze dosáhnout něčeho obtížného, co stojí za to.”

Flow, to je ta chvíle, kdy nám přicházejí na mysl ty nejlepší nápady, hýříme kreativitou a uděláme největší kus práce.

Mysl plyne jako voda v potoce.

Co má společného soustředěná práce a pila?

Předpokladem pro navození flow je však nerušené soustředění na to, co právě děláme. Když nás někdo, nebo něco stále vyrušuje, do flow se nedostaneme. V takovou chvíli naopak zažíváme efekt Pilového listu.              

 

 

 

 

 

Na začátku práce křivka výkonnosti postupně stoupá nahoru. Nějaký čas trvá, než se do plného soustředění dostaneme. Při každém vyrušení mailem, telefonem či kolegou však zase okamžitě klesne. Z výzkumů vyplývá, že návrat k maximální výkonnosti trvá 3–10 minut. Křivka naší výkonnosti pak vypadá jako zuby pily. Soustředěním postupně stoupá, vyrušením zase hned klesne. Naše práce není efektivní a flow se tak nikdy nedočkáme.

Malujte, cvičte nebo jděte spát

Ať už pracujete v open space nebo v klidném prostředí, bývá těžké odolat všem rušivým vlivům, a plně se soustředit na jeden úkol. Přitom, když se povede během pracovní doby dosáhnout flow, je to ta nejefektivnější část dne.

Tady je několik rad, jak na to:

Začněte hned

  • Pokud vás myšlenky stále vedou jinam, sepište si, na co právě nechcete myslet, a naplánujte si, kdy se tomu budete věnovat.

Věnujte se jen jednomu problému

  • Multitasking (několik činností najednou) prostě nefunguje.

Úkoly plňte postupně od nejdůležitějších po méně důležité

  • Udělejte si myšlenkovou mapu. Zjistíte tak, které úkoly spolu souvisejí, a podíváte se na ně jinýma očima.

Malujte a uvidíte problém v nových souvislostech. Zdroj obrázku

Uzavřete se do bubliny

  • Vypněte všechny sociální sítě, zavřete e-mail. Ponořte se do úplného ticha, protože jakýkoliv zvuk, ať už je to hudba, můžou rušit.

Jděte se projít nebo si zacvičte

  • Pohyb okysličí mozek, který bude lépe přemýšlet.

Někdy je prostě ráno moudřejší večera

  • Během spánku totiž mozek ukládá a třídí informace a ráno se vám bude pracovat lépe.

Každá práce je jiná. Jinak pracuje asistentka, jinak webový designer. Jedno však společné mají. Oba se potřebují alespoň občas soustředit na zadaný úkol. Nenechte se vyrušovat a naučte se dostat se do stavu flow. Pak dokážete velké věci.

Články ze stejné kategorie