Marie Novotná: Obraťte se na mě. Pomohu vám se správným životním rozhodnutím | Absolvent.cz

Marie Novotná: Obraťte se na mě. Pomohu vám se správným životním rozhodnutím

S ředitelkou společnosti TechHunt Marií Novotnou se bavíme o tom, jak společnost TechHunt začínala a co dělá dnes. Jak TechHunt pomáhá budoucím absolventům? A jak setkání s touto mladou aktivní ženou nebo jejími kolegy může změnit život i vám?

Jak společnost TechHunt začínala a co dělá dnes?

Společnost TechHunt vznikla primárně jako headhunterská společnost, která se zaměřovala na technicky vzdělané profesionály a snažila se jim pomoci dělat správná životní rozhodnutí - najít správnou kariérní cestu, která s tím dost souvisí. Postupem času a díky našim osobním zkušenostem z vysokoškolského prostředí, jsme se rozhodli naše aktivity směřovat nejen ke zkušeným odborníkům, ale také k budoucím absolventům, kteří často potřebují při volbě kariérní cesty nasměrovat.

Díky našim zkušenostem a dalším nástrojům, se kterými pracujeme, jsme se tedy rozhodli začít více věnovat i vysokoškolákům a v projektu, který připravujeme, i středoškolákům. Především se snažíme, aby studenti včas přemýšleli nad svou budoucností a uvědomili si, jaké mají sny a cíle.

Jak může firma TechHunt pomoci studentům a absolventům?

Z osobní zkušenosti vím, že po gymnáziu často studenti vůbec neví, na jakou vysokou školu chtějí jít. Často se rozhodují podle toho, co je aktuálně baví, případně podle toho, co dělají jejich rodiče. V danou dobu je takové rozhodnutí logické, z dlouhodobého pohledu ale nemusí dávat smysl. Studenti nepřemýšlí nad tím, jak je zaměstnání v daném oboru ohodnocené, jak moc se pak mohou kariérně posouvat, nebo jestli si třeba dokáží vydělat na vlastní dům. V tu dobu tato témata nejsou aktuální a řada z nich je vůbec neřeší, což je škoda.

Oproti tomu na konci vysoké školy už jsou chytřejší. Uvědomují si, co vystudovali, v jakých oborech se pak mohou uplatnit nebo kam se finančně můžou dostat. Někteří aktivně celou vysokou školu pracovali, jiní se věnovali především studiu, řada kombinovala obojí a pár odvážných dokonce začalo podnikat. Žádná varianta není špatná, vše je o sbírání zkušeností, které pak člověka nasměrují a posouvají dál.

Jak pomáháte konkrétně?

Je pro nás důležitý osobní přístup. Ráda se s nimi já nebo někdo z mých kolegů sejdeme nebo si zavoláme, případně se potkáme na Skype. Možnosti jsou dnes velké. Většinou s nimi proberu jejich životopis, co tam mají napsáno, co by se tam dalo doplnit nebo co tam mají navíc. Třeba ne všechny brigády je vhodné tam zmiňovat. Zjistím jejich pracovní zkušenosti, co studují nebo studovali a kam se chtějí pracovně směřovat nebo jaké mají ambice. Důležité je i vědět, jestli je láká zahraničí nebo práce v České republice.

Určitě řešíme i trainee a absolventské programy, protože o nich někdy mají studenti často zkreslené představy, i když jsou jak finančně, tak náplní srovnatelné s klasickými absolventskými pozicemi. Navíc tam často mají větší možnosti rozvoje, mentoring, speciální akce pro další trainee a plno dalších výhod.

Určitě jim nabízíme konzultace CV, kariéry, sestavení osobnostního profilu a řadu dalších možností, jak uchopit svůj pracovní život.

Proč jste do tohoto čísla Absolvent vybrali 25 + 1 firmu, u kterých by absolventi měli začít pracovat?

Odpověď je poměrně jednoduchá. Já a moji kolegové se potkáváme mnoha lidmi, kteří už mají za sebou zkušenost s více zaměstnavateli. U některých se jim líbí, u jiných méně. Tak vznikl náš seznam 25 + 1 a rádi bychom ho sdíleli s budoucími absolventy, aby na základě zkušeností jiných mohli zvážit, kam nastoupí do prvního zaměstnání.

Mohou i malé firmy být správným startem kariéry pro mladé?

Na velikosti firem nezáleží. Paradoxně v menších firmách se toho často člověk více naučí. V malé firmě se musí v rámci své pracovní náplně věnovat většímu objemu práce, pracovat komplexněji. Osobně jsem zažila, kdy ve velké korporaci je třeba v marketingovém oddělení 16 lidí a každý se specializuje na užší pracovní náplň, v menší firmě jsou na podobnou práci třeba 3 a každý musí dělat téměř vše. Takže se to v menších firmách může zdát někdy náročnější, ale zase se tam člověk více naučí. Opravdu tedy záleží, kdo má jaké ambice a jaký styl práce mu vyhovuje, a právě i s tím mu v TechHunt poradíme.

Zmínila jste, že pracujete s osobnostními profily. Nakolik jim věříte? 

Sama jsem v rámci výběrových řízení řadu testů a dotazníků absolvovala, proto si myslím, že by i mladí měli mít příležitost si nějaký zajímavý dotazník vyzkoušet dříve než pak u výběrového řízení. A osobnostní dotazník mi přijde jako správná volba. Není to nic složitého a poví vám to o vás poměrně dost.

Všechny osobnostní dotazníky, se kterými pracujeme, jsme sami vyzkoušeli a přišlo nám, že z toho, co jsme za poslední roky absolvovali, nejlépe vyhodnotí osobnost člověka. Stejnými dotazníky procházejí i TOP manažeři mezinárodních společností po celém světě. Kdybyste si jej chtěli zdarma vyzkoušet, neváhejte mě kontaktovat.

Váš nejkurioznější klient - student?

S kariérou jsem pomáhala již velkému množství zkušených lidí, ale i studentů. U studentů se mi někdy stává, že se třeba leknou trainee programu, protože po vysoké škole chtějí plnohodnotnou práci. Je to škoda, protože trainee a absolvensté programy jsou pro start kariéry ideální a studentům je mohu jen doporučit. Mají tam víc péče a platově jsou srovnatelné.

Také se mi stalo, že občas někdo přijde s nějakou zvláštní prosbou – například najít práci v konkrétní lokalitě v USA. V první chvíli jsem si říkala, že s tím úplně přesně nepomohu. Sice klientům pomáháme i s obsazováním pozic různě po světě, ale úplně konkrétní město v USA?

Na druhou stranu člověk zjistí, že klienti mají různé pobočky po světě, člověk má různé kontakty a vazby, a pak i v první chvíli z velmi těžkého úkolu se může stát zajímavá práce.  Když pak danému člověku třeba jen trochu pomůžete nebo ho někam nasměrujete, to vám pak jen potvrdí to, že co děláte má smysl.

Marie Novotná

  • Po střední škole nevěděla přesně, kam směřovat svoji studijní kariéru
  • Nejdříve studovala jednu vysokou školu, poté druhou
  • Svoji kariéru začala v přední poradenské společnosti – PwC Česká republika
  • Po několika letech v PwC přešla do známého pivovaru Bernard
  • Nyní pomáhá studentům, absolventům i zkušeným odborníkům dělat správná životní rozhodnutí z pozice ředitelky headhuntingové společnosti TechHunt

Marie má malého syna. Ve volném čase ráda sportuje. Jejím koníčkem je organizace svateb či pečení dortů pro rodinu a přátele.

Články ze stejné kategorie